AGM motobatéria dobíjanie pri jazde 14.78v.

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marostv
Kontaktovat uživatele:

AGM motobatéria dobíjanie pri jazde 14.78v.

#1 Příspěvek od marostv »

Pozdravujem.Riešim problém možno že to nieje ani chyba.Na motorke (mopede)tmec betka mám vymenený motor z 6v na 12v+štarter a jednocievkový alternátor s pernamentným magnetom 70w.Dobíja batériu v pohode ale napätie sa mi zdá trochu vyššie 14.78v na voľnobeh a tak isto aj zo zapnutým svetlom pod plynom .Regulátor som skúšal druhý žiadna zmena,elektriku som robil komplet novú nepredpokladám prechodové odpory.Batéria je použitá AGM 12v 5Ah.Na internete som pozeral rôzne fóra vraj 14.8v by nemalo presiahnuť a je to OK.
Čo si o tom myslite?
Pre klasickú batériu by 14.78v by bolo veľa ale pre AGM no neviem.
Freedy

#2 Příspěvek od Freedy »

Takhle podobně mně dobíjí skůtr a baterii už tam mám 7 let. V manuálu je uvedeno, že má být dobíjení 14.5 V +/- 0.5V, při -3000 - 8000 ot./min.
texi

#3 Příspěvek od texi »

A měří ti ten voltmetr dobře ?
PixelOrgy

#4 Příspěvek od PixelOrgy »

No je to dost na hrane, 14.8V se uvadi jako mez predtim, nez zacne AGM aku plynovat
marostv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od marostv »

Áno voltmeter meria dobre . Jednofázové regulátory predáva vape ale sú len na 14v a to je málo.Druha možnosť je upraviť regulátor síce je zaliaty ale dá sa to s horúcim vzduchom pomaly odstrániť.
Přílohy
Full Wave Regulator schematic 2.jpg
Full Wave Regulator schematic 2.jpg
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli je 14 špatně je otázka , zatímco 14,8 je určitě špatně . Tyhlety jednoduché reglery nemakaj dobře . Dal bych tam zkraťák a světla snad musí svítit vždy . Vliv watáže žárovek bývá velký , i jimi se dá výsledná hodnota "regulovat" .
marostv
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od marostv »

Upravil som regulátor zmenou zenerky teraz mi dava 14.61v to už sa mi zdá prijateľná hodnota,čas ukáže.Posledná batéria kľakla mesiac po záruke.Batéria štartovala v dobre odstavil som moto a za hodinu ani ťuk pritom mala 12.80v ale prúd žiaden,neviem či to bola výrobná vada ale vyzerá to na prerušený článok.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

AGM technogie vůbec nemá jiný elektrochemický konstanty, jako klasická "nalitá" Pb baterie, liší se jen tím, že má elektrolyt nasáknutej ve skleněným rounu - má tak libovolnou pracovní polohu bez rizika, že vyteče. Je to podtyp baterií VRLA, který mají přetlakovej ventilek a nedestruktivně je nelze dolívat. Takže se u nich NEMÁ PŘEKRAČOVAT trvalý napětí 13,8V a špičkově je lze KRÁTKODOBĚ vyhnat s připojeným nabíjením na 14,5V - pak začínají plynovat a ztrácet vodu z elektrolytu = ten houstne a od určitý meze se i zvedá vnitřní odpor článků, který tak nejsou schopný dodávat plnej proud, i když podle svorkovýho napětí je baterka plně nabitá. Dlouhodobým nabíjením na 14,8V se AGM poměrně spolehlivě a relativně rychle zabije vyschnutím.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“