S vnukem jsem probíral "Pravidla levé a pravé ruky, Lenzův zákon".
Vždy jsem byl přesvědčen že této problematice rozumím, Levá ruka pro motory, Pravá ruka pro dynamo (dynamo toč pravicí). Lenzův zákon směr magnetického pole atd. Stejnosměrný motorek s pevnými magnety, tři cívky a komutátor, vznik protilektrického napětí které způsobí, že se otáčky motoru ustálí na pevné hodnotě (velmi stručně řečeno). Motorek se bude točit vlevo nebo vpravo podle směru proudu.
Podle přiloženého obrázku se vodič v magntickém poli bude pohybovat vlevo nebo vpravo podle směru proudu. Na obrázku je nakreslena levá ruka, která palcem určí směr pohybu vodiče.
Až potud vše jasné (křišťálové, že to křišťálovější nemůže být - Gros citát
Jenže vnuk mě zaskočil záludnou otázkou: "V motorku je přece cívka, není tam přímý vodič jako na obrázku". Tak jsme tam tu cívku černě dokreslili. Jen jeden závit. A byl jsem, však víte kde.
Když na cívku uplatním pravidlo levé ruky, tak strana cívky ve směru odcházejícího proudu se snaží pohybovat vlevo. Strana cívky ve směru přicházejícího proudu se snaží pohybovat vpravo.
Takže se tyto síly vzájemně odečtou a cívka zůstane v klidu. Motorek by se neměl točit.
Jak mám pro vnuka to pravidlo levé ruky na cívku motorku uplatnit. Samozřejmě cívka vytvoří magnetické pole působící proti poli magnetu, a tím se cívka od statoru odtlačuje. Jenže to už není plavidlo levé ruky.
Teoretici, zkuste mne nakopnout. Dík.