JVC UX-G48 mini system - nefunkcny zdroj

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od jezevec »

A proč nemá napájení a jak se to napájecí napětí vytváří?
lipko

#32 Příspěvek od lipko »

Vytvarat sa moze len v obvode za naindukovanym napatim na trafe T901. Nieco ho blokuje si myslim.
jankrizan

#33 Příspěvek od jankrizan »

Nopoznám vnútorné zapojenie MIP4190, (ujo Google nechce poskytnúť datasheet), ale asi- trafo a kondíky C908, C909, R903 a diody tvoria s trafom ladený obvod, ktory sa rozkmitá na nejakej frekvencii. Vútorné zapojenie švabu má nejaký oscilátor PLL, ktorý sa zavesí na frekvenciu ladeného obvodu (trafo a pod.) a cez optočlen je doladovaná frekvencia pulzov aby stabilizovala kmitočet celého primárneho obvodu a tým aj stabilizácie napätia. Ak je jedna časť tohto systemu porušená, tak sa to vlastne vypne. Napájanie ide vlastne cez vývody D(7), a S(4). Vývody trafa 5 a 6, je vlastne sekundár, ktorý vytvára pomocné napätie, pre ďalšiu činnosť švába. Vo vnútri IO sa pravdepodobne odpojí vnútorné napájanie z pinu 7 a celá činnosť IO ide zo sekundáru vývodu trafa 5,6. Funkcia pinu 7 je už len výkonová, na nejaký MOS vo vnútri IO.
JirkaZ

#34 Příspěvek od JirkaZ »

Vnitřní řešení MIP4190 je shodné s MIP4140 (jde o členy téže řady lišící se pouzdry a výkonem) a je v příloze.

Najít se dá takřka cokoliv, jen tomu šmírákovi nesmím říkat ujo (a to ani v žertu) a nesmím se s ním nijak přátelit.
Přílohy
MIP4140MS_SMPS_circuit_Panasonic_internal_block_sch.png
MIP4140MS_SMPS_circuit_Panasonic_internal_block_sch.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
mi-ro

#35 Příspěvek od mi-ro »

Lipko, ano, napětí pro driver si vlastně vyrábí sám funkcí zdroje. Ale nejprve se ten zdroj musí nastartovat. A to se děje tak, že uvnitř driveru je velký odpor z hlavního +U který pomalu (cca 1 sec) nabije právě ten malý elyt. Když dosáhne asi 12V tak zdroj nastrtuje a pak už běží jak jsi správně pochopil. Pokud na elytu nic není, teoreticky by mohla být ve zkratu dioda z vinutí trafa ale v drtivé většině je svihlý napájení uvnitř systému IO.
..to bude jen ňákej odpůrek
JirkaZ

#36 Příspěvek od JirkaZ »

Není tam odpor, ale proudový zdroj (viz to interní schéma), jinak souhlas.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

lipko

#37 Příspěvek od lipko »

Tak mi ostava zmerat tu diodu SMD, len ju musim vybrat a potom uz len vymena IO.
jankrizan

#38 Příspěvek od jankrizan »

Lipko nespoliehaj sa len na rady o konkretnych súčiastkách, my tu tiež len tápeme, pretože nik nevidí do vnútra tej dosky. Ako som ti poradil ja, najprv pomeraj spoje, aj na plošáku (mikrotrhlina), potom pasívne súčiastky, tie ani nemusíš vypájkovať z DPS, skrat alebo prerušenie nameráš, až potom sa zameraj na polovodiče. Aj tie diody zmeráš orientačne merakom prepnutým na diodove meranie. Hodnoty do 20% ti budú signalizovať, ža sučiastka je pravdepodobne dobrá. I keď aj ja typujem IO, podľa popisu v článkoch a priloženom datashite (inak vďaka-zíde sa).
JirkaZ

#39 Příspěvek od JirkaZ »

V příloze je přehled celé série MIP41xx.
Přílohy
MIP41x_series_SMPS_circuit_Panasonic_compressed.pdf
(148.72 KiB) Staženo 78 x
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

lipko

#40 Příspěvek od lipko »

Ja som uz premeral vacsinu suciastok zdroja. Ak sa vratim k prvotnej informacii, ze na filtracnom kondenzatore primarnej strany bola odhnita nozka a reakcie rnbw na KO IO.
lipko

#41 Příspěvek od lipko »

Ahojte. Dnes dorazil IO MIP419MD. Po jeho vymene zdroj nabehol. Dakujem za pomoc, zase som sa naucil nieco nove.
Přílohy
IMG-20240226-WA0002.jpg
IMG-20240226-WA0002.jpg
lipko

#42 Příspěvek od lipko »

A pre jezeveca, dobry typ s tou baterkou v meraku. Po jej vymene nameral co mal. Dakujem
Přílohy
IMG-20240226-WA0004.jpg
IMG-20240226-WA0004.jpg
mi-ro

#43 Příspěvek od mi-ro »

Hlavně že se zadařilo. A měřák? (taky se mi to takto kdysi stalo) ale je to dost podstatná chyba, že měřák neindikuje slabou baterku!!
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#44 Příspěvek od rnbw »

Pritom by UT55 mal mat indikator slabej baterie. Asi reaguje prilis neskoro.

Mne sa toto stava ked ten indikator svieti pol roka. Potom to zacne merat skutocne blbo (vzdy viac ako je realita).
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“