Jde rozebrat C trafo?
Moderátor: Moderátoři
Jde rozebrat C trafo?
Tak bych chtěl to C-čko převinout. Ale vůbec netuším, jestli půjde kvůli impregnaci vydolovat jádro. A zda nejsem v přílišné naději, že cívky půjdou bez poškození primáru odmotat, může to být slepenec monoblok.
Zkoušel jste to někdo, dostat ty dvě C-půlky od sebe a odvinout původní impregnovaný vinutí?
V nejhorším tu mám dvoucívkový UI-čko ale musel bych asi o 2 mm ořezat bočnice cívek aby se vešlo do krabice. Sice má asi menší VA ale není impregnovaný a cívky se dokonce malinko na jádru hejbají. No a ty skládaný plechy rozebrat nebude problém. Takže převinout by mělo jít celkem v pohodě.
A propo, dával jste někdo v nedávný době někam motat toroid 150-200 VA? Na kolik to orientačně vyšlo?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- serviceman
No a to vrčení, pokud se povede trefit potřebný napětí není nic složitějšího než to zase něčím napatlat a smontovat ať se jádro slepí navzájem a s cívkama.
Tou větou: Chceš ho převíjet komplet, včetně primáru? Pokud ano, pak ho rozebereš snadno. myslels jako že rozřezat cívky a udělat z textitu nový?
serviceman píše:Rozebrání musí být evidentní z mechanické konstrukce stažení jader. To musíš vidět sám.
To mi je jasný, spíš jde o to, jestli povolí obě půlky od sebe a půjdou ven z cívek. Když na to koukám, tak mezi plechama a kostrou cívky je docela pěknej "kouťák z impregnace.
A s tím ohřevem, kolik mají tyhle C jádra Curie bod? Abych z toho v troubě neudělal konzervovej plech.
Kdysi jsem se snažil vyrobit nevrčící trafo ze dvou nových nepoužitých C a stejně se mi nasucho nepovedlo stažení tak, aby bylo jádro tiché. Impregnace by asi pomohla, ale tu jsem neměl a ani nechtěl. Vrčení nebylo v daném přístroji na závadu.
Co se týče sycení, nepotřebuješ vymýšlet zatěžovací odpor. Prostě pustíš trafo naprázdno a budeš sledovat oteplení a tvar proudu. Pokud máš regulační trafo, vyzkoušíš jak se mění magnetizační proud s primárním napětím.
Pokud můžeš prostrkat pár závitů, sycení zjistíš poměrně přesně. Ale jelikož výkon trafa není daný sycením, ale průřezem vodičů a dovoleným oteplením, tak ti je údaj o sycení celkem k ničemu. Potřebuješ znát hlavně průměr vodičů.
Když bude magnetizační proud příliš velký a deformovaný (trafo se hodně zahřívá i naprázdno), tak budeš vědět, že je sycení na tvoje jádro příliš velké.
Kromě toho můžeš sledovat vliv stažení jádra na velikost magnetizačního proudu. Když bude proud nejmenší, bude stažení optimální. Když to se stažením přeženeš, jádro se deformuje a zabroušené plochy nebudou doléhat a proud se zvětší. Když to stáhneš málo, bude to drnčet a taky žrát proud.
C jádra jsou na domácí použití celkem obtížná.
Dnes zkusím jaký napětí má to dvoucívkový UI trafo se skládaným jádrem. Už bylo kdysi převíjený ale nakonec nepoužitý. Sice by se musely ořezat bočnice cívky až do oválnejch otvorů pro vývody aby se vešlo na výšku ale to se dá řešit podlepením bočnic aby se zpevnily.
A nebo mám v SZ nabídku na toroid 210VA, kterej má místo 2 x 34V jen 2 x 24V ale to se dá celkem snadno domotat. Ostatní vinutí má použitelný. Za chvíli dám fotky.
edit: Tak to UI trafo má podle sloupku 300VA ale má strašně malej odpor primáru, pouze 4,5Ω. A při každým druhým zapnutí vyrazí 16A jistič ale pak bere naprázdno jen 3VA. Ale na sekundáru je štítkový napětí, tak asi primár nemá snad mít žádný další vinutí v sérii i když jich tam pár slabým drátem ještě je.
V příloze je fotka toho zablemtanýho C-čka co asi nepůjde rozebrat. Nechám ho být, 20V cca 7A se na něco může hodit, třeba nabíječka autobaterek.