elektromobilita
Moderátor: Moderátoři
Nejvíc ze všeho se bojím, kolik na tom je pravdy. Už se mi několikrát v minulosti stalo, že jsem plácnul zdánlivě neuvěřitelnou věc, která se pak během poměrně krátký doby na 100% potvrdila. Asi nejkřiklavějším způsobem se mi tohle "povedlo" v srpnu 1989, kdy jsem svojí babičce, zapřisáhlý člence KSČ a bejvalý vězenkyni z Ravensbrücku, po převzetí povolávacího rozkazu na vojnu řek, že se vojny se svýma názorama nebojím, protože pod komančema už se kejklá židle. Dostal jsem za to 1/4 hodinový kázání o zásluhách týhle strany na existenci nás jako mládeže v tehdejší době a varování, že za takový kecy mě na vojně brzo zavřou. Takže fakt, nikdy nevím, co za "věštbu" vyplodím, i když usuzuju z minima reálnejch informací a možná kupy náznaků. Ale fakt je, že kdyby byl grýndýl pro fabriky takovej finanční průser a Brusel na ně neměla nějakou opravdu výraznou palici na zahánění do lajny, určitě by do toho samy od sebe nešly - protože to vidíme už teď, že na elektrifikaci spíš prodělávají gatě...Cust píše:Karle, teď ale nevěříš sám sobě, že?
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Takže pokud to EK nepřehodnotí a termín výrazně neposune třeba až na příští století tak to naprostá většina evropských výrobců aut začne za pár let postupně balit a výrobu hromadně přesouvat mimo EU do míst, kde neuvažují o takových "šíleným termínech" co se týče spalováků. Většina z nich už má stejně svoji produkci i mimo EU, takže pro ně nebude zas takový problém se z EU stáhnout. Mnohem větší problém to bude pro samotnou EU, protože přijde nejen o spoustu pracovních míst, ale i o spoustu daní, které jim nyní plyne od výrobců aut v EU. EK dle mého názoru nakonec až do takového extrému nepůjde, protože na to nikdo v EK "nebude mít koule".
Tesla samozřejmě bude vyrábět dál, protože ta nikdy spalováky nevyráběla a po světě se pro jejich elektromobily nějací zákazníci zatím najdou, ale i Tesla dříve či později narazí na limity ve smyslu nasycení trhu a poklesu poptávky.
Na celosvětové úrovni mezi sebou bojují a i dál bojovat budou Tesla a výrobci z Číny jako je třeba BYD. Evropští výrobci jsou v tomhle slabí a tak budou raději dál produkovat spalováky mimo EU, protože v tom jsou pořád dobří a spalováky celosvětově rozhodně jen tak rychle nevymizí.
Tohle je to nejzajímavější - vždycky se říkalo, že mocný průmysl ovládá politiky, ale tady se fabriky chovají, jako by bylo vše OK a nechají si diktovat nesmysly. Ozval se akorát bývalý šéf Porsche.EKKAR píše:Jenomže v tom jim zas budou házet vidle do pranice fabriky, který už stihly do elektrodebility pod právě z Brusele nadiktovanou knutou grýndýlu navrážet miliardy...