Transformátor so zvarenými plechmi - dá sa použiť znovu?
Moderátor: Moderátoři
Transformátor so zvarenými plechmi - dá sa použiť znovu?
podarilo sa mi skoro zadarmo kúpiť malý transformátorček s oddelenými vinutiami. To sa priamo ponúka na previnutie sekundáru. Lenže má jadro zvarené, namiesto prekladania EI plochov. Je možné to odbrúsiť, rozobrať a znovu zložiť (prekladaním)? Jedna otázka je pochanická možnosť takejto operácie. Druhá otázka je, že plechy budú mať poškodenú izoláciu a po druhom zložení sa môžu niektoré spojiť (aj keď majú vysoký odpor). Vlastne su všetky plechy spojené tým zvarom. Ako sa vlastne zabráni vírívým prúdom?
Vďaka.
Já bych ten sekundár opatrně vykuchal a pokud budeš mít dost velkou mezeru mezi vrchem primáru a plechem a nebudeš motat moc závitů tlustým drátem, tak bych to zkusil provlíkat plochým člunkem, jako jsme řešili ve vlákně "Převinutí toroidu..."
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Trafo bych před pokusy o úpravu oměřil, aby se zjistilo, jestli vynaložené úsilí stojí vůbec za to se s tím crcat(proudová hustota vodičů, vnitřní odpor/tvrdost, oteplení,...)
Svár se mi zdá zbytečně hluboký a zasahuje snad 15% průřezu jádra. V tom místě se to bude nadmíru hřát vířivými proudy a taky se místo bude víc sytit, vzroste magn. odpor a opět magnetizační proud. Jestli se to projeví nějak výrazně negativně nevím.
Mám doma profesionální oddělovací trafa asi 250VA taky se svařeným jádrem a hodně se hřejí i naprázdno. Svár mám jemnější.
Když se svár odbrousí na čisté plechy a plechy se poskládají klasicky, asi to bude lepší než teď. Ztratí se se ta provařená bambule. Ale zúžení průřezu jádra bude ještě větší.
Že se trafo "nakypří" je fyzikální zákon. Snad vždycky mi po opětném složení dvě tři vrstvy plechů zbyly.
Pokud trafo není parametrově úplný šmejd, taky navrhuji nový sekundár prošít a do jádra nezasahovat.
Je to nové nepoužité trafko. Skúsim ho nechať bežať naprázdno. Čo sa týka previnutia, tak buď by som rozobral jadro, poskladal plechy proti sebe a dotesnil pertinaxom medzi jadro a kostričku. Druhý variant je nerozoberať, drát prevliekať. Zvariť to znovu - to by som nezvládol tak, aby to fungovalo správne. Aspoň nie na prvý pokus.
Takže si zvolím metódu prevliekaním drátu. To ale znamená nízke sekundárne napätie. Hm, čo už. Mal som v páce 50 V na sekundáre, ale to odhadujem na 250 závitov. No, neva.
Čo sa týka toho zvaru, tak neviem, ako má vypadať. Tento zvar je zaliaty lakom a to, čo je na fotke je v skutočnosti žliabok, aspoň sa mi to tak javí. Plechy akoby boli vyhnuté do krivky do boku a zvarací materiál akoby tam nebol. Alebo tam zvárací materiál je a tie krivky sú v skutočnosti zvarová "housenka"? Ťažko ovedať. Možno na youtube niečo o tom bude.
robos píše:...Takže si zvolím metódu prevliekaním drátu. To ale znamená nízke sekundárne napätie. Hm, čo už. Mal som v páce 50 V na sekundáre, ale to odhadujem na 250 závitov...
To přece nemůžeš jen tak odhadovat. Musíš to změřit.
Provlékni libovolným tenkým izolovaným vodičem aspoň 10 závitů, čím víc tím líp a změř napětí. Z toho vypočítáš počet V/závit nebo závitů/V. Pak určíš, kolik budeš potřebovat prostrkat závitů pro dosažení 50V. A jestli se ti vejdou do okénka při daném průměru.
A taky změř průměr primárního či sekundárního vodiče, máš-li jak, a zjistíš jak hodně je vodič proudově zatěžován při výkonu 27VA.
Svařovací materiál tam skutečně přidán nebyl, to by zdražilo výrobu a vůbec. Prostě plechy natavili a vzniknul žlábek.
Takže fyzikálne zákony sa nedajú obísť a zvarené trafo sa bude viac zahrievať? No, musí to mať nejaké výrobné výhody, keď sa to presadilo.
V podstatě to má výhodu, že při velmi mírně větších ztrátách je to podstatně výrobně jednodušší a levnější a méně to bručí. Nevýhody to v podstatě nemá.
Pokud se trafo přehřívá, tak je špatně spočítané vinutí nebo nekvalitní plechy.
O vířivých proudech to papouškují jenom diletanti, co vůbec neví jak to funguje. Stačí si to hodit do simulátoru nebo proměřit vzorek a hned je jasno.
Pokud to chceš rozebírat, tak je nejlepší jenom na horizontální frézce rozříznout svar do tvaru V drážky, aby části I a E držely plechy pohromadě a pak to ve svěráku zase svařit k sobě. Ztráta bude minimální.