Párování KD-ček do lineár zdroje
Moderátor: Moderátoři
Párování KD-ček do lineár zdroje
Udělat si na kusu chladiče přífušek + stabilizovaný zdroj kde proudovým omezením nastavím kolektorový proud co mě zajímá a mezi C a B miliampérmetr s drátovým poťákem a vybírat na Ib při kterým se začne rozsvěcet omezení? Stačí to na dvou bodech, třeba 1 a 5A?
Někdo tu kdysi popisoval, že výkoňáky páruje na žárovkách a autobaterce ale nějak k tomu nemůžu nic nalýzt.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Někdo tu kdysi popisoval, že výkoňáky páruje na žárovkách a autobaterce ale nějak k tomu nemůžu nic nalýzt.
špatně hledáš . . .
jen místo žárovek teď používám externí nastavitelný zdroj proudu.
. . . ale u toho tvého zdroje bych to udělal stejně jak výše popisuje Zaky
Možností je víc, ale zdířky a trčící šrouby urychlí přehazování KD na chladiči, s výhodou můžeš k napájení toho celého použít vhodné laboratorní zdroje, ale ty jsem tehdy ještě neměl a tak to bylo součástí jiskrové metody napájené autobaterkou.
KD503 mám s h21 100, 133, 105
KD502 mám s h21 121, 66, 235, 87, 200
KD501 mám s h21 66, 111, 166, 125
Jsem z toho rozpačitej, nejsou ty zesílení na KD-čka nějak moc velký? Ještě jsem kouknul oscilem, zda to nekmitá a né.
KD501 do zdroje dát nemůžu, malý Uce. KD503 bych rád nechal na lepší časy. No a v těch KD502 jsou takový rozdíly, že 3 aspoň trochu podobný nenajdu.
Má to vůbec cenu je zkoušet na těch 5-6 A? Musel bych je dávat na chladič.
Koukal jsem, že je krom AME skoro nikde nemají. A mají je dokonce párovaný, takže těch 170 kaček za dva dám a snad k tomu bude aspoň jeden z těch, co mám, blíž. Synovec dělá půl kiláku odtamtud a tak se mi tam staví.
Párování je potřeba v nf zesilovači. Ne kvůli rozdělení proudu, ale kvůli zkreslení.
V tomhle případě (zdroj) úplně stačí spojit báze natvrdo, emitorové odpory se postarají o stejné nebo hodně podobné emitorové proudy. Báze si každá vezme budící proud jakej potřebuje. Zkuste si to nakreslit. Nebo zapojit a změřit. Největší rozdíly tam nadělá rozptyl Ube mezi jednotlivými kusy.
Zaky píše: Jen ti prostě budící stupeň musí dokázat vybudit i tranzistor s nejmenším zesílením, to je celé.
No právě, chtěl jsem tam dát KD502 s co největším zesílením abych nemusel předělávat buzení. Ono je rozdíl, jestli si vemou dohromady 70 a nebo 15 mA.
5 kousků je na cestě a tak snad něco vyberu líp k sobě.