Rodina 52
Moderátor: Moderátoři
Napadlo mě-vždyť termočlánek je přece v každé karmě, funguje jako termoelektrická pojistka. Je zahříván "věčným plamínkem" karmy a napájí cívku elektromagnetického ventilu uzávěru přívodu plynu. Pokud plamínek zhasne, přestane článek dávat napětí, kotva odpadne a uzavře se přívod plynu. Ale nevím jaký tenhle článek dodává výkon. Zato určitě půjde samostatně koupit, jako náhradní díl.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Minimální napětí, maximální proud - podívej se na cívku pojistného ventilu, je motaná drátem tlustým jak sloní noha. .
tohle si radši jen mysli a nevyslovuj nahlas, nebo se začnou pojistné ventily ztrácet a jisté etnikum o něco víc navštěvovat výkupy druhotných surovin.
Každopádně to byla zajímavá technická exkurze
EKKAR píše:Jj, hnědočeši jsou vynalézaví - ale tohle by se jim asi moc nevyplácelo, na té solenoidové cívce těch závitů zase tolik není, takže se jim asi pořád bude víc vyplácet časoprostorové přemisťování cizích okapů a vzdušných vedení... Sice mám maturu z fyziky za 1 (kdysi dávno...![]()
), ale pořád nemůžu přijít na to, jak získávají pro tyto mimoprostorové přenosy dostatek energie - myslím, že by to bylo vděčné téma na profesionální výzkum a v případě zjištění metody by byl autor tutovým kandidátem na Nobelovku...
Podceňuješ hnedočechov, alkohol je mocný katalyzátor...
Lepšie by bolo zohnať na E-bay niečo takéto:
http://www.sitechina.com/thermoelectric/Pspec.html
Jeden podobný som skúšal, pri zohriatí na 200°C a chladením veľkým Al chladičom dával 4V/300mA. Nepliesť si to s chladničkovými, tie sa rozpadajú pri cca. 80°C.
http://www.sovmusic.ru/
- Artaban001
Co se týká té pojistky proti vyhasnutí plamene - elektromagnet, kterej jsem vymontoval z pojistky z plynového kotle DESTILA má kolem 10 závitů CuL kolem 1mm. Termočlánek je mosazná trubička, kterou prochází zřejmě železný drátek a na konci je to svařený. Bylo by zajímavé změřit proud pomocí klešťového DC ampérmetru..
tandel píše:[/img]Dnešní cena okolo 500 $.
A kolik stojí samotný termočlánek?
Secesní petrolejka bude možná levnější