Rodina 52

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dratak

#16 Příspěvek od Dratak »

Petrolejka Rodinu 52 určitě utáhla bez problémů, vždyť s těmi bateriovými elkami to bude mít příkon tak maximálně 3W celé. Můj elektronkový Minor má příkon pod 1W.
Napadlo mě-vždyť termočlánek je přece v každé karmě, funguje jako termoelektrická pojistka. Je zahříván "věčným plamínkem" karmy a napájí cívku elektromagnetického ventilu uzávěru přívodu plynu. Pokud plamínek zhasne, přestane článek dávat napětí, kotva odpadne a uzavře se přívod plynu. Ale nevím jaký tenhle článek dodává výkon. Zato určitě půjde samostatně koupit, jako náhradní díl.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Minimální napětí, maximální proud - podívej se na cívku pojistného ventilu, je motaná drátem tlustým jak sloní noha. Není to jenom v Karmách, dá se to najít i v plynových sporácích, kde to slouží jako bezpečnostní pojistka přívodu plynu do troubového hořáku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Radix

#18 Příspěvek od Radix »

Tady je známý pokus s termočlánkem:
Přílohy
termo0001.jpeg
(151.66 KiB) Staženo 216 x
Radix

#19 Příspěvek od Radix »

A tady návod.
Přílohy
termo0002.jpeg
(226.85 KiB) Staženo 317 x
Crifodo

#20 Příspěvek od Crifodo »

EKKAR píše:Minimální napětí, maximální proud - podívej se na cívku pojistného ventilu, je motaná drátem tlustým jak sloní noha. .

tohle si radši jen mysli a nevyslovuj nahlas, nebo se začnou pojistné ventily ztrácet a jisté etnikum o něco víc navštěvovat výkupy druhotných surovin.

Každopádně to byla zajímavá technická exkurze :roll:
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Jj, hnědočeši jsou vynalézaví - ale tohle by se jim asi moc nevyplácelo, na té solenoidové cívce těch závitů zase tolik není, takže se jim asi pořád bude víc vyplácet časoprostorové přemisťování cizích okapů a vzdušných vedení... Sice mám maturu z fyziky za 1 (kdysi dávno... :lol: :lol: ), ale pořád nemůžu přijít na to, jak získávají pro tyto mimoprostorové přenosy dostatek energie - myslím, že by to bylo vděčné téma na profesionální výzkum a v případě zjištění metody by byl autor tutovým kandidátem na Nobelovku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
vombat
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od vombat »

Podobné rádio jako Rodina se vyrábělo i v NDR, ale bohužel jsem zapomněl typ.
helios

#23 Příspěvek od helios »

EKKAR píše:Jj, hnědočeši jsou vynalézaví - ale tohle by se jim asi moc nevyplácelo, na té solenoidové cívce těch závitů zase tolik není, takže se jim asi pořád bude víc vyplácet časoprostorové přemisťování cizích okapů a vzdušných vedení... Sice mám maturu z fyziky za 1 (kdysi dávno... :lol: :lol: ), ale pořád nemůžu přijít na to, jak získávají pro tyto mimoprostorové přenosy dostatek energie - myslím, že by to bylo vděčné téma na profesionální výzkum a v případě zjištění metody by byl autor tutovým kandidátem na Nobelovku...

Podceňuješ hnedočechov, alkohol je mocný katalyzátor... :lol:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

jinak Tesco nabízí rádio na kličku za 199,- nevím přesně jeho kvality co se týče vf vlastností, ale po pár zatočení to taky hraje bez přísunu baterií natož sítě a dokonce i bez petrolejky. Kombinováno s baterkou, pak už to potřebuje jen toho opičáka který s tím občas zatočí, takže na pohon vlastně jakýkoliv, od 🤐 přes banány až k tekutému chlebu :wink:
helios

#25 Příspěvek od helios »

Tak ten termočlánok z dvojkovových drátov vyrábať to by bol iný trest. Hlavne, ak by to malo mať nejaký výkon.
Lepšie by bolo zohnať na E-bay niečo takéto:
http://www.sitechina.com/thermoelectric/Pspec.html

Jeden podobný som skúšal, pri zohriatí na 200°C a chladením veľkým Al chladičom dával 4V/300mA. Nepliesť si to s chladničkovými, tie sa rozpadajú pri cca. 80°C. :)
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Radix

#26 Příspěvek od Radix »

Ten přijímač Rodina52 (nebo 47) by stylově musel hrát jen tyto skladby:
http://www.sovmusic.ru/
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Jo Ty myslíš takový ty "Vastáň vsja náša ródina..." nebo "Sajúz něěrušííímyj respúblik svabódnych...", případně "Již vzhůůůru psanci této zéémě..." - mám pocit, že už jsou tak trochu z módy, takže ty přijímače asi nebudou mít co hrát...
Radix

#28 Příspěvek od Radix »

Přesně ty skladby jsem myslel. A ještě: Širaká straná náša radnája ...
Artaban001

#29 Příspěvek od Artaban001 »

Chladící termočlánek dokáží taky generovat elektřinu. Sám jsem zkoušel chladící hlavu z autoledničky po dvouhodinovém provozu, kde byla volně pohozená na stole (neměl jsem k tomu ten "kbelík"). Termočlánek dával 0.8V a do zkratu kolem 1A..

Co se týká té pojistky proti vyhasnutí plamene - elektromagnet, kterej jsem vymontoval z pojistky z plynového kotle DESTILA má kolem 10 závitů CuL kolem 1mm. Termočlánek je mosazná trubička, kterou prochází zřejmě železný drátek a na konci je to svařený. Bylo by zajímavé změřit proud pomocí klešťového DC ampérmetru..
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Oldradio »

tandel píše:[/img]Dnešní cena okolo 500 $.

A kolik stojí samotný termočlánek?

Secesní petrolejka bude možná levnější :-) Mimochodem, pokusy s termogenerátorem na petrolejku se dělaly i u nás v 50. letech ve VÚSTu, ale skončily jako bezpředmětné, elektřina byla v ČSR skoro všude a elektronkových bateriových přijímačů se zase tolik nevyrábělo, navíc byly všude dostupné baterie.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“