Napětí lambda sondy
Moderátor: Moderátoři
Napětí lambda sondy
Na autě mám širokopásmovou λ sondu Bosch LSU4.9, a je tam pouze jedna, a to ZA katalyzátorem, a nějak se mi nelíbí průběhy napětí. Blbne i regenerace DPF, což si myslím, že s tím souvisí.
Něpětí naběhne až za několik minut po nastartování,(do té doby 0,00V) což by asi němělo,(mezitím se spustí regenerace, ikdyž je motor studený) protože je to vyhřívaná λ sonda. Napětí je při plném zatížení 0,7V, a po úplném ubrání je 1,1V. Na volnoběh je napětí 0,8-0,9V
Čidlo teploty výfukových plynů ukazuje dobře, DPF je vyčištěné, snímač dif. tlaků je nový, hodnoty v řj resetovány diag. Xentry. Chyby ŘJ motoru nejsou.
Co si myslíte vy o tý λ sondě? Nějak se v tom ztrácím.
Auto je MB GLK, s motorem OM642 165kW. Díky
Zaky píše:Funguje vyhřívání, tedy je přítomno napětí a protéká topením proud?
No, věc se má takhle. Měl jsem sondu venku a měřil odpor tělíska, a naměřil jsem odpor v řádu několika Ω, už nevím přesně, protože jsem toto řešil už dříve, ale nyní mi zdravotní stav nedovolí se rejpat v autě, takže nezměřím jestli napětí je přítomno. Asi na to zatím prdim, protože ten výhřev bude asi zásadní.
EKKAR: Jojo, vím o Jirkovi B.
45 je kat
5 DPF
570 je λ sonda
Funkce lambda sondy u nafťáka je jiná než u benzíňáka. Funkce katalyzátoru je jiná u nafťáka než u benzíňáka.
Benzin: Lambda sonda reguluje (koriguje) optimální směs paliva se vzduchem pro zajištění minimálních emisí CO a HC. Katalyzátor napomáhá úpravě škodlivých výfukových plynů na neškodlivé. Lambda sonda širokopásmová je vždy před katalyzátorem a skoková za katalyzátorem jen pro test funkčnosti katu.
Diesel: Lambda sonda měří jakoby přebytek kyslíku ve výfuku kvůli korekci kouřivosti. Katalyzátor je tzv. "oxidační" a slouží pro podporu funkce filtru pevných částic. Takže lambda sonda může být i za katalyzátorem. Jelikož nafťák pracuje vždy s přebytkem kyslíku, tak i hodnota přebytku kyslíku λ je vždy větší než 1 a to změří jedině širokopásmová lambdasonda (skoková by nefungovala).
Princip širokopásmové lambdasondy nemám teď čas popisovat. Zatím můžete prostudovat odkaz https://www.hella.com/techworld/uk/Technical/Sensors-and-actuators/Test-lambda-sensor-4379/