Otočný volič 110/220V Tesla
Moderátor: Moderátoři
Otočný volič 110/220V Tesla
Už jsem se s něčím podobným potýkal, tam to bylo mnohem složitější, asi pro volič na několik napětí. Jedna cívka měla odbočku a druhá dokonce odbočky dvě. Ale bylo to popsaný číslama s indexama, tak se daly snadno vysledovat počátky a konce cívek. Tam jsem zapojení vykoumal napájením střídavinou přes sekundár.
Ale tady u toho to nejde, na trafu je z obou stran přímo na vývody připájená deska plošáku s usměrněním, filtrací, pojistkama a tyristorovejma vyhazovačema pojistek a dalším smetím. No a když na primáru zapojím něco blbě, tak bude na těch plošákách nejspíš z něčeho odcházet čmoud.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky píše:Vezmi si nějaké jiné tráfko, vytáhni z něj nějaké malé AC napětí...
Jasně, takhle jsem to dělal u toho složitějšího trafa se sedmi vývody. Jenže jak jsem psal, tady u toho je přímo na vývodní kolíky cívek primáru a sekundáru napájenej plošák s kupou polovodičů. A kdybych chtěl ten plošák sundat, tak odpájet kupu přívodů k cívkám a odvrtat nejty za který to drží.
Snad to dám podle barnodaj malůvky dohromady.
Ještě k těm počátkům a koncům primáru. Předpokládám, že by se indukčnost při správným zapojení cívek do série měla sčítat, ano nebo ne?
Ta žárovka to jistí.
Díky!
barnodaj píše:Volič byl pravděpodobně 120/220/237V
Jo, už je to jasný. Pokud to je trafo 120/220V, tak na 120V mají obě cívky stejnej počet závitů. A aby bylo při přepnutí na 220V na sekundáru stejný napětí, tak se muselo na jedný cívce odbočkou 20V ubrat. Dnes, když je skoro všude 235-240V, už je to zbytečný, takže zapojit obě cívky v sérii a odbočku zrušit.
Na to ale nepotřebuje nic měřit, na to mu stačí síťová žárovka do serie, která pak svítí na plno.
Kdybyste tomu trochu rozuměli, tak nepíšete nejasný nesmysly :roll
samponek píše:Protože indukčnost je vždycky Al x N2 a tím se každým zdvojnásobením závitů zvětší 4x a se zdvonásobením jádra se zvětší jenom 2x.
Celeron píše:Předpokládám, že by se indukčnost při správným zapojení cívek do série měla sčítat, ano nebo ne?
Díky!
Nesčítá, ale zvětšuje 4x když mají cívky stejně závitů, nebo narůstá s druhou mocnimou závitů, když má trafo například 2 vinutí po 110V a každé má třeba 1H, tak při zapojení do série mají 4H.
Ani neodčítá, vždycky platí AL x N2 a to co zbyde je rozptylová.