Hrajete někdo kulečník (karambol)?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Hrajete někdo kulečník (karambol)?

#1 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj všichni,
je tady někdo, kdo se baví hrou na 4 koule?
(abych předešel nedorozuměním- nemyslím párty se sousedem, ale klasický hospodský karambol...).
Jde mi o otázky kolem špičky na tágu:
1. jak řešit to, že se časem vrstvená kůže "naklepe" a nechce na ni chytat křída
2. jaká je vlastně správná geometrie špičky?
3. hraji s rukavicí, čím vyčistit mrdníķ pod špičkou, když nechci brousit lak tou hrubou vlnou, co se na to používá? Mám zkusit opatrně isopropyl?

Díky
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
doktor365

#2 Příspěvek od doktor365 »

Teď jsem přišel z osvěžovny :D , hráli kulábr. Každý své tágo,tak, si asi špičku upravují doma.
DukeNuke

#3 Příspěvek od DukeNuke »

1. - pokud máš tágo, kde jde špička odšroubovat, pak lze koupit jinou. Koupit se dá i narážecí. Já má špičku šroubovací.
2. - na toto téma se vedou odborné debaty. Obecně pro začátečníka plošší. Já používám kulatou - kůži při výměně ještě zbrousím do požadovaného tvaru. Líp se mi takto hrají falše.
3. - nemůžu sloužit. Hraju bez rukavice, takže mám modré prsty a tágo čisté. Jinak stačí suchý hadřík. Teoreticky můžeš vyzkoušet diavu, nebo pronto na nábytek. Nějaké čistící kapaliny bych se bál, lak by měl být neporušený.
matahari

#4 Příspěvek od matahari »

Na vojně jsme si tága vyráběli. Zadní část z krumpáče a přední se smetáku. Tím se předávala slušně kinetická energie. Na špičce byla naražena nábojnice s mírným přesahem přes dřevo a do dolíku se nalepila chemoprénem kůže ze starého opasku. Ta se šmirglem zaoblila + zdrsnila, takže křída držela dobře a už se mastilo. Přední část se nelakovala, aby se nezadrhávala o zpocené prsty, protože jsme rukavice nepoužívali.
alkom01

#5 Příspěvek od alkom01 »

Kožená čepička se dá oživit smirkem - zrno 100-120, pokud je už hodně tenká, tak vyměnit. Radius čepičky asi jako 10hal. mince.
Pivo v přírodě ničím nenahradíš!
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Pánové, díky za informace.
Jen doplním - tágo je karambolové, takže špička není šroubovací (Orca S2.
Špičku si nechávám lepit vrstvenou - původně tam byla z jednoho kusu kůže, rychle se rozpadla (občas do toho trochu řežu).
Používám brousek se šmirglem, ale hlavně na obrání boku špičky, když už je rozklepaná.
Právě mám trochu strach zajet do střední části, ale asi se to budu muset naučit.
A ten desetník, to mě trochu překvapuje, to už mi připadne jako dost malý radius.
Ale můžu zkusit.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
matahari

#7 Příspěvek od matahari »

Taky jsme zkoušeli dávat dvě kůže z opasku na sebe, ale za těch dob byl dostupný jen chemoprén a nikdy na sobě dlouho nevydržely a vrchní často upadla.

Vypadá to, že tvé tágo taky není na konci lakované, nebo fotografie klame.
Přílohy
tago.jpg
tago.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“