Vyúčtování nákupu u Mouseru
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Vyúčtování nákupu u Mouseru
Chtěl jsem firmě ušetřit penize, tak jsem objednal displej pro měnič Schneider u firmy Mouser. Na jejich českých stránkách je uvedena firma z Brna - tak jsem myslel, že to kupuji od nich. Je to koupeno na FA, takže zboží už je na cestě a já mám v e-mailu FA, kde dodavatel je z Texasu, DIČ je od nějakého francouzského zástupce a účet je u banky 6200. DPH je nulová.
Až tohle přinesu v pondělí do práce, tak mě asi děvčata vyženou. Nemáte někdo zkušenosti s firemním účtováním nákupu u Mouseru? Mají sice nějakou českou infolinku - ale raději bych byl na pondělní hovor s nimi připraven.
Naštěstí je celková částka 4,200 Kč a když bude úplně nejhůř, tak to zaplatím ze svého.
Díky za rady.
PF
-
petrfilipi
No, snad to dopadne (pro mě) dobře.
PF
- tomasjedno
Na myšlenku Zaplatím to sám a v účtárně nic neřeknu rovnou zapoměň, to by tě děvčata opravdu za nějaký čas ráda neměla.
Když nakoupíš a dodavateli dáš fakturační údaje s dičem jako plátce dph, tak ti to dodavatel prodá bez dph a odběratel musí to dph vyčíslit a zaplatit u sebe (ano vetšinou si ho rovnou zanárokuje, ale ne vždy). Takový nákup dodavatel i odběratel hlásí v souhrnném či kontrolním hlášení k dph. A za nějaký čas se to kdesi popáruje a pokud se ty informace od obou nepotkají, tak to občas FÚ dohledává o vyzývá k podání vysvětlení.
Pokud to nakoupíš od dodavatele jako člověk, tedy bez diča, tak ti to prodá s jejich dph a je vyřešeno.
I zde to není jak jednoduché, protože pokud nakupuješ přes hranice hodně, a překročíš za rok 326000kč, tak by se měl člověk (ano i nepodnikající) stát identifikovanou osobou k DPH, dostane dič a nakupuje s cenama bez dph a to dph musí platit tady na základě podaného přiznání. Zde samozřejmě už nedochází k tomu odpočtu na straně přijatých plnění.
-
petrfilipi
Myslím, že forma "Zaplatím to sám" nebude nutná, ale byla by i přesto možná - dle mých informaci do kontrolního (párovacího) hlášení spadaji prodeje/nákupy nad 10.000 Kč (nevím zdali bez DPH nebo s DPH). Takže si myslím, že by stát nepřišel na to, že to bylo zaplaceno z jiného účtu než má naše firma a dodavatel by neměl problém, bo by měl peníze na účtu. Navíc když je to firma z ciziny - tam si vůbec nejsem jist, zdali ví, co je to kontrolní hlášení. Jen bych měl problém já s manžou. Ale to je teorie.
Dle naší účetní, kterou jsem lehce kontaktoval, si samovyměříme DPH. Prý s tím má zkušenosti - tak to, doufám, dopadne dobře.
Děkuji za vaše reakce.
-
petrfilipi
• Americká adresa je na FA proto, že sídlo firmy je v USA.
• Proclívají ve Francii, proto je na FA francouzské DIČ (resp. VAT).
• Český účet je tam proto, aby to měli zákazníci jednodušší s placením.
• Samovyměření DPH si uděláme sami ve firmě.
• Chtějí (trochu zvláštně) poslat (klidně česky) e-mailovou informaci o zaplacení spolu s referenčním číslem zákazníka, číslem zaplacené FA a kódem banky, ze které platba odešla.
Myslel jsem, že to bude na účtárně vetší boj.
Děkuji všem za účast v diskusi - když jsem viděl tu FA poprvé, tak jsem si musel sednout a držet se stolu.
PF