Přemotání toroidu po domácku.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

U toroidů, pokud se prokládaj vrstvy jako jsem to dělal já, nebezpečí dotyku dvou vad na drátu je celkem zlomkový. Navíc hrozí pouze v místech díry toroidu, kde jsou dráty vedle sebe. Na venkovní straně má cívka mezery, tam nehrozí naprosto nic. I v ruce se to dá navinout celkem dobře, ale je to jak jsem už psal šílená pakárna.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Habesan »

Celeron píše:A co po tý solance, jen utřít suchým hadrem a nebo umejt v destilce?
Myslím, že to v tom návodu nebylo. A taky už si nepamatuju, kde jsem to četl.
Já osobně bych to tedy umyl co nejdůkladněji.

A taky možná není nutné zkoušet to po celé délce, pro představu by mohl stačit metr u začátku, u konce, a někde uprostřed.
Možná by se dala použít i vhodnější chemikálie, která je vodivá a přitom nekorozivní, ale tak daleko mé znalosti chemie nesahají.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Jo, tak jsem to udělal, dva zbytky (co zbyly na člunku po motání :oops: ) jsem hodil i s člunkem do simaxový misky s půllitrem solanky. A měřil to 500V megmetem voda - jádro smalťáku. Kupodivu, pod 2 MΩ neukázal ani jeden. Na tom člunku zbejvalo tak 2 metry 0,8 mm drátu. Novej drát z cívky a to namotání na člunek přežil bez problémů. Je na něm napsáno LL, možná to je dvojtý smaltování či lak. Starý cívky ještě z Kabla Kolín.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“