Zkoušeli jste někdo tyto brýle s lupou?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

V práci byl čas maník , který tyto brýle , ale lehčí provedení bez světla používal . Tak jsem to koupil taky , spokojenost , je to věc zvyku . Doma mám starší stolní lupu s kruhovou zářivkou . Jelikož za chvíli smrděla elektronika , tak jsem tam nabastlil přímo do cesty proudu do diodmůstku ventilátor . Mnohaletá spokojenost . V nynější práci jsme byli bez lupy , tak jsme ji chtěli . No přišla krásná i s deklíkem na lupě . No osvětlení LED , to je úplně k ho v nu . Jsem tak rád , že mám osvětlení kruhovou zářivkou . I za ty brýle .
golemson

#17 Příspěvek od golemson »

Vidím ještě docela dobře, ale když potřebuji třeba pájet nějakou titěrnost mikropájkou, používám USB mikroskop z Alíka připojený k tabletu, nejmenší zvětšení má 20x a to je úplně akorát. Cena byla pár stováků a stojánek jsem si vyrobil ze silného Al drátu, úplně to stačí. Osvětluji to malou 10W halogenovou lampičkou, bohatě to osvětlí a na rozdíl od LED má široké spektrum.
Jancis1

#18 Příspěvek od Jancis1 »

Ja mám https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 5c5fuJPkfb tento mikroskop a na občasné použitie je celkom dobrý. Ja som ho kúpil za 47€. Tá obrazovka 7 palcov mi príde ako minimum.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

To jsi ho koupil dříve . Nyní je tam sleva na cca60€ , ale jen pro prvního . Také ho chci koupit , zatím jde jen nahoru .
alxa

#20 Příspěvek od alxa »

Koupil jsem po přečtení mnoha recenzí Andonstar AD407 PRO 270 x. Spokojenost, doma mam optický binokularni mikroskop Eschenbach 33263 a ten už vůbec nepoužívám. Uvedeny Andostar má velkou hloubku ostrosti, kryt čočky proti kouři z pájení, dobré osvětlení pracovní plochy, dost místa pod objektivem na pájení. Zvětšení, co Číňan uvádí je podstatně menší. Na SMD stačí. Ty levnější čínské mikroskopy mají malou hloubku ostrosti, mají špatné podani barev a malý pracovní prostor pod objektivem a horší prisvětlení.
martinkopp

#21 Příspěvek od martinkopp »

Ty brýle jsou v pohodě, taky je občas používám, hlavně pro práci v terénu. Nejsou nijak těžké a světlo se někdy hodí, i když čelovka svití víc. Jsou i lehčí varianty s ledkou na knoflíkové články.

Co se týká mikroskopů, na optické zapomeň, je to extrémně nepohodlné a nepraktické, možná tak na občasnou inspekci. Pracovat se s tím pořádně nedá a je jedno jak drahé jsou. Prostě musíš pořád zírat do trubky.

Levné mikroskopy z alíka jako tu prezentoval Jancis1 nebo alxa jsou taky k ničemu, jsou to z mnoha důvodů vyhozené peníze. To už opravdu raději lupu. Pokud má být mikroskop pro práci použitelný, musí být rychlý, mít aspoň 4k, autotofokus a nesmí měnit zaostření při změně zvětšení (nevzpomínám si jak se ta funkce jmenuje). Takové to otočné zrcátko pod objektivem se taky občas hodí. Já používám mikroskop podobný jako tento https://vi.aliexpress.com/item/1005005344041030.html jen na takovém rameni s klouby a můžu ho vcelku doporučit. Jen cena je bohužel vyšší než tvůj limit.
jopo166

#22 Příspěvek od jopo166 »

Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

alxa píše:... mam optický binokularni mikroskop Eschenbach 33263 a ten už vůbec nepoužívám. ... .

Jakou to má pracovní vzdálenost? U toho 33263 by mi vadilo, že má pevné zvětšení. Na inspekci hlavně starých věcí to může být akorát, nicméně na osazování při servisu se dobře dělá s 4-10x.

Jinak jste pánové jedni z mála, co mají obé k dispozici a upřednostňují placatou elektroniku před "3D" sklem. Prostorové vidění mi připadá velmi důležité, aspoň pro to, co z 90% pod tím dělám.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
alxa

#24 Příspěvek od alxa »

Jsem veterán 60+ a pod optickým mikroskopem mi dlouho trvá než zasynchronizuji oči, ruka, hrot pájky. Optický má dost velkou pracovní vzdálenost, z hlavy nevím kolik. Proto jsem tehdy tento typ kupoval. Digitální mikroskop mi nedělá problémy.
robo

#25 Příspěvek od robo »

montana: Nosím brýle a mám štěstí že se mě na nos před brýle vejdou brýle na čtení. Používám brýle z lídlu, kulaté. Jsou i trochu větší takže je to slušný kombo. Elektronický mikroskop je u mě fajn na zkoumání čí opravu spojených bodů. Pracovat pod ním mě nějak nejde. Mám též problém synchronizovat oči a ruce a i místa pod mikroskopem je málo.
Sendyx

#26 Příspěvek od Sendyx »

Alxa, možná je problém, že máš pevné zvětšení a dost velké. Na manipulaci a osazování stačí 5-10 násobné zvětšení a tímpádem velké zorné pole, a 40+ je vhodné při dobrém osvětlení k inspekci spojů. Dobře se s tím pak hledají neviditelné vady bezolova, hlavně na starších deskách.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Petr603

#27 Příspěvek od Petr603 »

jopo166 píše:a toto by nestačilo? https://www.tipa.sk/sk/lupa-nahlavna-tipa/d-84407/

Mám něco podobného, akorát bez přísvitu a té přídavné kulaté čočky. I tak jsou tam dvě obdelníkové čočky za sebou (druhá je výklopná dovnitř), používám jen jednu. Na běžné osazování a čtení popisu malých součástek perfektní.. Zvětšení už nevím, kupoval jsem to před lety.
Tak že za mě dobré, v kombinaci s velmi variabilní stolní lampou, kde si lehce nastavím místo a úhel nasvícení..
alxa

#28 Příspěvek od alxa »

Sendy mikroskop má přepínatelné zvetšení 10x a 20x. (Okulár má zvětšení 10x, přepínatelný objektiv 1x nebo 2x).
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“