Současné požadavky na jištění a ochranu zásuvek a světel
Moderátor: Moderátoři
Současné požadavky na jištění a ochranu zásuvek a světel
Detektor jiskření je zatím povinný jen pro dřevostavby?
Proudový chránič musí být na každý okruh zvlášť (krom lednice EPS/EZS, kotle) ? Plánoval jsem, že každý přívod do rozvodnice bude mít svůj jistič (vyšetřeného "materiálu" je dost) a proudový chránič bude řekněme 300mA společný na přívodu, a pak cca 3 (zvlášť světla, zásuvka v koupelně a zbytek. Představa, že by to mělo všechno být i s proudovým chráničem mne trochu děsí, jenom těch zásuvek v kuchyni...
Budu dělat ještě ve stropě jednu zásuvku pro dataprojektor - moje představa s ohledem na provedení stropu a účel zásuvky je to táhnout jen plochým 1,5mm² a samostatntě jistit cca 4A jističem, je to něco proti něčemu?
- na světelný okruh lze připojit jednu zásuvku do každé místnosti. Tudíž tahat něco jen kvůli projektoru považuji za zbytečné.
- k jištění světelných okruhů se používají "jističochrániče" a každý světelný okruh má mít svůj.
- zásuvky - všechny okruhy můžou být na jednom chrániči.
- koupelna - zde si to nastuduj, nebo zjisti, tam si nejdem jist.
A těch 300mA chránič - nespletl ses o nulu?
A kutilmile - nelituju tě
Solární elektrárnu (krom nějakého příštipkaření) zatím budovat nehodlám, ale samozřejmě bych to chtěl mít tak, abych pokud se v budoucnu pro nějakou standartní FVE nemusel např. šahat do fasády nebo měl jiné zmařené investice. Proto se zeptám, jak je to s elektroměrovým rozvaděčem? Předpokládám, že koupit elektroměrový rozvaděč na kvadratiku a pak tam nechat osadit jen normální elektroměr asi neprojde. Jak to lze vyřešit nejlépe?
A z hlediska připojení, stačí tam jako rezervu přivést jeden kabel CYKY o 3x1.5 navíc ?
A co se týká uzemnění - elektroměrový rozvaděč bude na jedné straně domu, kruhovací v podstatě na druhé. U toho kruhovacího mám vyvedený zemnič, který jsem pokládal společně se zemním kolektorem, stačí to přizemnit tam, nebo budu muset ještě dělat zemnič u toho elektroměrového?
Ujasni si, jestli na to stávající máš platnou revizi. Pokud máš v baráku v současnosti platně zrevidovanou TN-C soustavu v mědi a funguje ti a nehodláš s ní nic dalšího podnikat, nedělej nic - maximálně opravama udržuj status quo. Opravama je míněná náhrada provozem opotřebovanejch nebo porouchanejch částí za shodný nebo provozně srovnatelný = zásuvka za zásuvku, vypínač za vypínač, jistič za jistič. Stejný hodnoty za stejný hodnoty. Cokoliv dalšího, co podnikneš směrem k vylepšení = třeba zvětšení počtu okruhů, zvednutí průřezů kvůli větší zatížitelnosti a s tím i zvýšení proudový hodnoty jištění na okruzích nebo třeba i blbý přidání třetího drátu a tím přechod na soustavu TN-S už je rekonstrukcí a ty budeš muset dodržet všecky dnes (nebo v budoucnu, až to budeš provádět) platný normy pro instalace v obytnejch budovách včetně novýho rozvaděče, instalace proudovejch chráničů a k tomu nový revize celý instalace.makak píše:Abych nezakládal nové podobné vlákno. 40 roků starej barák, všechno postaru, zásuvky dvoudrátově a tak. Naštěstí je to natahané už mědí. Co bude časem nezbytné a co jenom doporučené vylepšit ?
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Protože např. těch zásuvkových okruhů by bylo dost a použití jednotlivých zásuvek bude víceméně stálé, rád bych podle užití klidně snížil hodnotu jističe daného obvodu třeba na 2, 4 nebo 6A.
V současném domě mám FÍčko společné a jeho vypadnutí je víceméně vzácné (obvykle spojené s nějakými pracemi v dílně). Častější příčnou balckoutu je tvrdý zkrat něčeho, ať je kdekoliv tak vždy vybaví všechny jističe v cestě, včetně toho hlavního 3x32A u elektroměru.
EKKAR píše:..že budeš muset nechávat pro kolaudaci nově zrevidovat všecko podle novejch aktuálně platnejch norem...
houmr píše že "ubourává přístavek s koupelnou...., takže podle dle nových norem stačí revidovat podle mě jen ty nově udělané části, tam kde v domě zůstane původní instalace (např. TN-C atd.) to snad může zůstat ne?
Jiný případ byl, když jsme vedle v domě přidělávali patro nad garáží. Do podružného rovaděče původně pro jímku se přidaly další jističe a revidovala a kolaudovala se jen tan nástavba. Takže nová část domu je TNS, tam kde to v rámci dílčích oprav a rekonstrukcí šlo, se dodělala taky TNS, a tam kde to nešlo, zůstala TNC.