Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
montana

#91 Příspěvek od montana »

Ano Graetzův můstek znám, ale tam je to vyhlazení po usměrnění, ale adaptéry to maj vyhlazený, baterie taky a dokonce i měniče i tento prťavý má kondíky:
https://dratek.cz/arduino/2032-step-dow ... -3.3v.html
asdf
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od asdf »

Ony ty spotřebiče můžou svou spotřebu rychle měnit (odebírají chvíli malý proud, chvíli velký proud) a je dobré, když se ty změny nešíří po napájení. Pak by se třeba mohly šířit z výstupu zesilovače do jeho vstupu a začalo by to pískat. Nebo při hodně rychlých změnách (třeba u číslicových obvodů) mají přívody napájení znatelnou indukčnost a dočasně by kleslo napájení integrovaného obvodu. Takže je dobrým zvykem blokovat napájení kondíkem. Pokud možno co nejblíž ke zdroji rušení. U číslicových obvodů je dobré dát kondík k napájení u každého obvodu. Prostě je dobré ho narvat, kde se dá.
montana

#93 Příspěvek od montana »

Proč je tak velký úbytek napětí na zátěži? Já myslel že na těch mosfetech skoro nemá být úbytek...

https://www.falstad.com/circuit/circuit ... +EacyK+YQA
DukeNuke

#94 Příspěvek od DukeNuke »

Musíš jít do principu funkce.
Step down je v podstatě PWM regulátor. Ten je založen na jednoduchém pricipu - mějme žárovku napájenu 1V, proud 1A. Žárovka svítí jak blbá. Dejme PWM regulátor, který 1ms do žárovky proud pouští a 1ms ne. Žárovka svítí polovičním jasem. A to přerušování se děje ny vysoké frekvenci - obvykle 50kHz.
Teď chci mít na výstupu nižší napětí. Pak na výstup dám kondenzátor s dostatečnou kapacitou. Je-li napětí na kondenzátoru nižší, než požadované, propojím se zdrojem a dobíjím. Je-li vyšší, nedobíjím. Tudíž ten kondenzátor slouží jako zásobárna energie.
Step-up jako nábojová pumpa - mám dva kondenzátory, v jednom okamžiku je nabiji a v druhém je spojím do serie, čímž dostanu dvojnásobné napětí. To se přeleje do třetího kondenzátoru, který mi vyrží napájet zařízení během doby nabíjení těch dvou.
Ty kondezátory tam být musí, jinak by to nemohlo fungovat.
Oboje tyto měniče běhají na nějaké frekvenci. A protože ta frekvence je obdélníková, vzniká spousta harmonických. Pokud si takový měnič připojíš třeba k napájení aktivních snímačů na kytaře, bude to pořád pískat.
A co se týče té simulace - máš tam na zenerce 1,5V paralelně k zátěži, takže napětí na zátěži je omezeno zenerkou. Abys mohl to schéma zadat správně, musíš vědět, proč tam ta zenerka je.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od asdf »

montana píše:Proč je tak velký úbytek napětí na zátěži? Já myslel že na těch mosfetech skoro nemá být úbytek...
Ten MOSFET má prahové napětí -1,5V (kdy se začíná otevírat) a ty to napájíš jen 1,91V. Takže se moc neotevře.
DukeNuke

#96 Příspěvek od DukeNuke »

Jestli ten simulátor nekecá, pak je na něm 0,4V.
K tomu schématu - D1 není zenerka jako taková. Je to transil a je tam proto, aby odvedl případné špičky v napájení.
A bude to ta zenerka. Pokud by tam nebyla, tak dělič 5Ω/500Ω nemůže udělat 1,9V. napětí na gejtu je takřka 0, takže mosfet by měl být otevřen dokonale.
montana

#97 Příspěvek od montana »

Díky moc za objasnění principu fungování PWM regulátorů.
Co se týče MOSFETů musím přijít na to jak je nakonfigurovat.
Takže zítra bych mohl kouknout do datasheetů.
Valdano

#98 Příspěvek od Valdano »

Zajímavé je zobrazit si jaké proudy jednotlivými místy v tom schématu proudí.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od asdf »

Podle tohodle je ten MOSFET nastavenej jako signálovej MOSFET s malou strmostí. Tak bych mu zkusil přidat tu betu (třeba na těch 80).
Valdano

#100 Příspěvek od Valdano »

Ano s Beta=80 to vypadá takto.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od asdf »

Valdano píše:Zajímavé je zobrazit si jaké proudy jednotlivými místy ... proudí.
Jo, to je pěkně přehledný.
montana

#102 Příspěvek od montana »

Zkoušel jsem nastavit betu 500m a úbytek napětí Vds se zníží na cca 100mV ale na zátěži to prakticky moc nestoupne... Pak tedy nechápu kde se to napětí ztrácí.

Jak jsi tam dostal voltmetry a ampermetry, nikde to nemůžu najít v nabídce kreslit.
montana

#103 Příspěvek od montana »

Mosfet Beta? Nebo korekce...
Přílohy
Mosfet beta.png
Mosfet beta.png
parciální derivace.png
parciální derivace.png
DukeNuke

#104 Příspěvek od DukeNuke »

montana píše:Proč je tak velký úbytek napětí na zátěži? Já myslel že na těch mosfetech skoro nemá být úbytek...
Posuň si ten poťák na druhou stranu. Nějak jsem to přehlíd...
Takhle
K FETům obecně - v dobách elektronek byl parametr strmost. A udával závislost napětí na mřížce vs anodový proud. S úspěchem to lze použít i na FETy, jde o to samé - napětí na gate mění proud drainu.
montana

#105 Příspěvek od montana »

Potenciometru říkáš poťák? To nevím proč nebo co myslíš. Ale smazal jsem ho a dostal jsem chybovou hlášku, capacitor loop with no resistance. Tak jsem smazal nejen ten potenciometr ale i ten kondík. Na tom potenciometru byl úbytek napětí 3 V. Asi to bylo špatně zapojené. Proč ten kondík 1u vyžaduje rezistor?
Odpovědět

Zpět na „Teorie“