Náhodný padání chrániče 4P/25/0,03A
Moderátor: Moderátoři
Náhodný padání chrániče 4P/25/0,03A
Na vstupu sekce topení je 3F jistič, pak 4P chránič, stykač blokování a pak už jističe a instalační relé pro topný okruhy. Jističe jak jinak neposaný co je co, tak jsem to nejdříve zidentifikoval zapínáním jističů a sledováním podlah termokamerou. Všecko OK ale třikrát za tu dobu mě vypadl 4P chránič a zajímavý je, že pokaždý s jiným okruhem. Což znamená, že to není únik v topný smyčce ani termostatu.
První co mě napadlo, že fáze pro napájení blokovacího stykače je braná za chráničem, což být nesmí, jelikož z elektroměráku jde z FM-ka nechráněná nula. Ale bylo to správně na nechráněnou fázi.
Tak jsem zkusil vyměnit prý zcela novej chránič OEZ Letohrad. No a při tom jsem zjistil, že nějaký pako, co drátovalo CYA-čkama rozvaděč použilo na průřez 4 mm dutinky 6 mm a jednu dokonce 10mm. No a v tý 10 mm CYA 4 zcela volně kloktala a šla vytáhnout.
Takže dotaz na tlustoproudový praktiky. Mohl ten v jedný fázi kloktající CYA 4 na přívodu do chrániče způsobovat vypadávání chrániče? Když jsem to předutinkoval, tak půl hodiny celý topení pod plnou zátěží OK a investor od tý doby nevolal.
Díky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mně elektronický RCBO (jak už jsem tady popisoval) náhodně vypadával po spínacích špičkách na úplně jiném okruhu. Byl vadný (zřejmě příliš citlivý/rychlý apod.), ale je prostě jasné, že řídící elektronika tohle dělat může.
Pokud je pasivní (tedy elektromagnetický), tak bych se tomu vypadávání na základě vakla na příchozí fázi dost divil... Ale třeba za ním bylo něco, co tomu "pomáhalo" (typicky různé odrušovací členy apod. se středem na PE); takhle vařit z vody bez podrobné analýzy situace nemá ovšem smysl.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.