Mikropájka

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
venca666
Kontaktovat uživatele:

Mikropájka

#1 Příspěvek od venca666 »

Neví někdo, kde by se dal sehnat naprogramovaný MCU do mikropájky YIHUA 937D? Dík
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Za cca $40 v dalším kusu té stanice :-) Náhradní díly se nedodávají. Nebo si to můžeš v rámci rozcvičky naprogramovat sám. Což se pochopitelně ekonomicky nevyplatí.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
venca666
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od venca666 »

Ne, Já si chci postavit svoji mikropájku (Krabičku na míru) protože ty co se prodávají mají moc velké rozměry a do poličky na stole se mi nevejde a tento typ je naprosto vyhovující, nemá žádné inteligentní zbytečné funkce... Na netu jsem žádné zapojení s LED displejem nenašel, pouze LCD. Mám 3 pájecí pera typ 937. Na aliku jsem našel spoustu modulů, ale to je pro HAKKO T12 a tyto pééééra jsou jinak zapojené.

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Ingwarr

#4 Příspěvek od Ingwarr »

ahoj, ono stríco googl ti nič nenašiel? tak tu maš. Je tam všetko, som zvedavý na výsledok ak sa rozhodneš pre samo domo vyrobu.

https://www.instructables.com/Universal ... g-Station/

Ved si mohol kupit yihua a dat do menšej krabičky :D Niekedy vyrabat sa neoplatí. Hlavne kupit medene hroti čínan predava ocelove :wink:
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Co máš proti ocelovým hrotům? Vydrží proti mědi navěky, jen mají horší tepelnou vodivost ale to se dá řešit dvojkov provedením hrotu. Ocelový hroty má třeba i Ersa a to je ňáká fy přes profi pájecí techniku.
Zkusil jsem si udělat ocelový hrot na ERS50 (trubička původní, špička ocel) a maká to bez problémů.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ingwarr

#6 Příspěvek od Ingwarr »

Celeron píše:Co máš proti ocelovým hrotům?

Mám aj tie ocelove, to som nevedel že su ,až ked sa na ne prilepil magnet. :D dotial som to neriešil. Pravdou je že med cin žerie, snad ponikovanie by pomohlo.
dred

#7 Příspěvek od dred »

Ingwarr píše:Hlavne kupit medene hroti čínan predava ocelove :wink:

...si mal napísať, že predáva AJ oceľové :wink: Tie čierne sú fajn aj na bezolovo.
Přílohy
obrázok_2024-03-07_121301552.png
obrázok_2024-03-07_121301552.png
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Ty červený jsou jen holá měď? Ty musí cín s olovem sežrat za odpoledne. Na 120W kopytu s měděným hrotem je potřeba před každou prací hrot opilovat, ten pájecí klín je pěkně sežranej a má vyžraný dolíky do hloubky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
venca666
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od venca666 »

Celeron píše:Co máš proti ocelovým hrotům? Vydrží proti mědi navěky, jen mají horší tepelnou vodivost ale to se dá řešit dvojkov provedením hrotu. Ocelový hroty má třeba i Ersa a to je ňáká fy přes profi pájecí techniku.
Zkusil jsem si udělat ocelový hrot na ERS50 (trubička původní, špička ocel) a maká to bez problémů.

Měděné hroty z číny už nikdy! zapájel jsem 100 součástek a hrot je k vyhození a to pájku žhavím na 200°C Nejlepší hroty má ERS50 ty hroty mi vydrželi několik let a žhavil jsem je na 320°C. Jenže taky nejsou zrovna levný. Já si hroty dělám vlastní. tělo měděné a do něj jsem mosazí zaletoval karbidové tyčky a na fréze pěkně vytunil. Zkusil jsem bronzové hroty, ale ty se neosvědčili.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Normalne hroty su poniklovane (ci co to je).
venca666
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od venca666 »

Ingwarr píše:
Celeron píše:Co máš proti ocelovým hrotům?

Mám aj tie ocelove, to som nevedel že su ,až ked sa na ne prilepil magnet. :D dotial som to neriešil. Pravdou je že med cin žerie, snad ponikovanie by pomohlo.

Poniklovat měděný hrot by nepomohlo. Mám to vyzkoušené. Ta čínská měď je ošizená, že tu tuplem vyhoří.
dred

#12 Příspěvek od dred »

To Celeron - tých medených som kúpil na skúšku 5 v sade. Je to čistá meď.. bez nejakej povrchovky, ale na jemnulinké spájkovanie pri 190-200° sú k nezaplateniu. Prepalovanie na vyšších teplotách im naozaj strašne moc uberá na hmote materiálu... Prestup tepla je super.. Samozrejme nie na veľké pady. Pri jednej oprave mi veľmi pomohli. To sa s inými "kopytami" nedá porovnať.
Tie "akože strieborné" -či poniklované sú dobré aj trváce, ale majú poväčšine veľkú dieru na výhr. teliesko (vymedzujem ich ešte medenou trubičkou z 0,2mm plechu - niekedy vojde aj 0,312!. a špatne vedú teplo- rozdiel medzi špičkou a nastavenou teplotou je aj 30-40°C.
Najviac mi vyhovujú tie čierne "viac kovové"- tepelný prestup sa približuje tým celomedeným, ale trvácnosť nie je až taká ako u tých "niklových". Kompromis!
Hroty T-SB z tej čiernej sady zvládajú 350-400°C a cínujem s nimi Φ4mm lanko-drôty- cez prekovy..
Ale zistil som jednu vec - pri používaní medenej vlny na očistenie hrotu formou "ďubania" do kôry sa hrot ocínuje na väčšiu plochu/dĺžku a potom ťahá cín ďaleko od špičky.. lepšia je vlhká špongia...
A ako píše venca - ERSA je vynikajúca - trváca - vydrží niekoľko rokov pri "pár letovancôf" - ale skôr poviem,že pri našej 6-7 hodinovej práci tak pol roka - len tá cena je úžasná... a ich hroty majú "strašnú ergonómiu" Buď je to dobré "kopyto" na hrubú robotu, alebo nahovno tenký špic... Rúčka je v podstate "neopraviteľná" - zalomí sa drôt aj pri použití dodatočnej výstuhy na kábli, lebo dnu sa nedostaneš.. Všetko je zaliate - a normálne neopraviteľné... Za 70-80€ máš kúpiť novú... :evil:
Ingwarr

#13 Příspěvek od Ingwarr »

venca666 píše:Poniklovat měděný hrot by nepomohlo. Mám to vyzkoušené. Ta čínská měď je ošizená, že tu tuplem vyhoří.

medene hroty si robim sam z medenej tyče 6mm, činan nema fantaziu. mam jeden na odpajkovanie z dražkou v stred 1mm z velkou plochou aby nahrieval z oboch strana keď sú vývody u seba tak ich dokáže spoločne nahriať keď dám medene lanko na odsatie.
Tak mne tie hroty vydržia, nepajkujem každý deň. Ani ten oceľový nevydrží keď sa prehreje, to sa mi stalo keď som omylom na takom pajkovacom pere zmenil program omylom :lol: číňan to nezamkol.
Naposledy upravil(a) Ingwarr dne 07 bře 2024, 16:02, celkem upraveno 1 x.
venca666
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od venca666 »

Ingwarr píše:
venca666 píše:Poniklovat měděný hrot by nepomohlo. Mám to vyzkoušené. Ta čínská měď je ošizená, že tu tuplem vyhoří.

medene hroty si robim sam z medenej tyče 6mm, činan nema fantaziu. mam jeden na odpajkovanie z dražkou v stred 1mm z velkou plochou aby nahrieval z oboch strana keď sú vývody u seba tak ich dokáže spoločne nahriať keď dám medene lanko na odsatie.
Pozrel si link?

JJ, pozrel
dred

#15 Příspěvek od dred »

Ešte dodám... tie Solderig TIP-y na obrázku sú z jedného chlieva - myslím tým mikrospájky typu T9xx..a im podobných - Rúčky sú aj jednoduché za pár šupov s triakovou či procesorovou reguláciou bez spojenia s PE, ale sú aj staničky s iným napájaním, oddelené od siete a s prepojením na PE....
To som len tak naokraj... lebo som tu bol už zdrbaný za to, že propagujem niečo nebezpečné...
Keď niekto nevie čo ide robiť a ako TO má spraviť ... Tak radšej nech to nerobí... 8-)
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“