Umelá inteligencia

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

TAKJAN, žhaveno na 30%? Jak to mají vyřešený? PWM?
..to bude jen ňákej odpůrek
Duvsan

#17 Příspěvek od Duvsan »

Pozerám, že tu sú inžinieri.
Tá žiarovka v pivnici, čo má vlákna v sérii, je ešte nehalogenová. Pamiatka minulosti. Písal som to.
Pred pár rokmi som špekuloval vyriešiť denné svietenie, vtedy ešte u Favorita, tak, že by som dal diaľkáče do série. Ale asi sa to nepozdávalo žandárom, ani STK. Viď homologizácia. Denné svietenie si tiež nemôžem len tak namontovať. Papiere.
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

Homologované lampy pro DRL si namontovat můžeš, třeba na toho Favorita.
Ale denní svícení podžhavenými dálkovými je, mám takovou tuchu, homologované u aut určených pro americký trh, a v Evropě se moc nenosí.
Duvsan

#19 Příspěvek od Duvsan »

Nemusel by som potom riešiť papiere u žandárov? Nejaký zápis niekam či niečo?
pepik9

#20 Příspěvek od pepik9 »

V knize o opravách Favorita od Haynese jsou fotky s pravostranným řízením a je tam i nějaká krabička na snížení svítivosti světel pro funkci denního svícení. Je možné, že to tam dodělával prodejce v Anglii.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Stavěl jsem to cca rok zpátky pro kámoše, kterej má fotra na Slovači. A ten fotr má felinu, kde tohle denní měl a odešlo mu, tak se stavělo nový - s 555 a MOS-FETama, PWM na efektivku cca 7,5V pro dálkový vlákno H4. Údajně tam s tím normálně prochází technickou.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Dálkový na denní svícení? Divný...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tomasjedno

#23 Příspěvek od tomasjedno »

Dálkový, protože musejí svítit i trochu nahoru (≥+10º).
Duvsan

#24 Příspěvek od Duvsan »

Je to o tom, že cez deň, keď máš slnko za chrbtom, aby ťa videl ten oproti tebe. Diaľkové neoslňujú natoľko, ako keď je noc, ale musíš byť viditeľný. Pri tom mnohé autá majú denné svietenie niekde na úrovni hmloviek. Takže zase niečo, lebo aby bolo, ale účel je druhoradý. Klasika.
Už dávno mám fábiu, ovšem pri mojom nájazde, cca 2k/rok, to neriešim.

Ekkare, palubné napätie by malo byť 14,5V. Nebolo jednoduchšie tie H4 dať do série? Stačí jednoduchá reléová logika. A keď už tam má PWM, neruší to rádio? Alebo tam máte tlmivky?
Naposledy upravil(a) Duvsan dne 08 bře 2024, 11:16, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

tomasjedno píše:...denní svícení podžhavenými dálkovými je, mám takovou tuchu, homologované u aut určených pro americký trh, a v Evropě se moc nenosí.

V Německu se s DRL modulem jako nadstandardní výbavou prodávaly Suzuki (nadstandardní proto, že je tam denní svícení nepovinné). Samozřejmě to muselo být zapsané ve velkém techničáku. Pro Skandinávii byly v základní výbavě moduly dva: DRL a DIM-DIP (obdoba dnešního automatického přepínání denních/normálních světel).
No to vše jsou na kabelovém svazku konektory se zasunutými propojkami místo těch modulů.
První DRL připojovaly jen výkonový odpor do série se žárovkami (ten odpor byl v dobře větraném krytu a montoval se nahoru těsně pod kapotu na stěnu motorového prostoru). Později, tuším od ročníku 1992, ten odpor snížili a místo relé tam byl FET.
S nástupem homologovaných LEDkových denních svícení už to ztratilo smysl.
TAKJAN

#26 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, PWM. Dají se nastavovat různé blbinky v licht modulu. DRL + parkovačky, podsvícenín bliken třeba po vzoru US. Jinak tohle DRL je normálně od výrobce, stačí aktivovat. A protože je to v návodu k obsluze, který je bůh, nelze to napadnout.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Duvsan píše:Je to o tom, že cez deň, keď máš slnko za chrbtom, aby ťa videl ten oproti tebe. Diaľkové neoslňujú natoľko, ako keď je noc, ale musíš byť viditeľný.
...
Ekkare, palubné napätie by malo byť 14,5V. Nebolo jednoduchšie tie H4 dať do série? Stačí jednoduchá reléová logika. A keď už tam má PWM, neruší to rádio? Alebo tam máte tlmivky?
Nebylo. To napětí je nastavený zpětnou vazbou do časovacího RC-článku, aby drželo 7,5V už od napětí baterky/zdroje 9V a nehejbalo se až do maxima cca 18V. V podstatě je to spínanej stabilizovanej step-down. Na vstupu je tlumajzna na feritu, za ní elyty, kmitočet je někde kolem 250 Hz, vzhledem k tepelný setrvačnosti vláken je to dostatečný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

tomasjedno píše:
Dálkový, protože musejí svítit i trochu nahoru (≥+10º).

Hmm, zajímavý, Citróni co jsem měl a dokud neměly Ledky na denní svícení tak vždy svítili tlumenejma. Změnit se to nedalo, bylo to daný řídící elektronikou. Prostě jak blafnul motor, rozžehnou se tlumený a celej zadek. Taky se dal nastavit automat pro tunel, v některých zemích není denní poviný ale musí se rozsvítit tlumený při prudkým poklesu okolního světla.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#29 Příspěvek od TAKJAN »

Tohle má výhodu, že ty dálkový jsou "doživotní" a svítit xenonama ve dne je blbost. Tak to dali na dálkový.
TAKJAN

#30 Příspěvek od TAKJAN »

Udělal jsem to taky na čtyřkolku a dobrý, každý stejně houby pozná.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“