Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
montana

#166 Příspěvek od montana »

Rozumím. Děkuji za upozornění. Určitě je tam ještě pár věcí které nutně potřebuju. Jako třeba sada kleští za 89 Kč. Abych měl čím štípat a ohýbat vývody součástek. Jsou tam i plastové krabičky za 7 Kč celá sada, i větší boxy, (organizéry) které se daj použít jak na součástky tak na elektroniku - i když pravda toto není tepluvzdorný plast. Teplovzdorné a více profi krabice jsou od 60 Kč.

Ještě sháním to čemu se říká revert flux, český název neznám asi roztok na pájení Cu zřejmě kyselina na očištění kovu, aby cín lépe přilnul. Já mám jednu lahvičku ale na nerez. A vy jste říkal nějaká hmota na zalévání součástek, tak zkusím se po tom podívat.

Jinak jsem zrovna narazil na m-tester za 512 kč a krásný LCR-T10H tester mosfetů a pnp/npn tranzistorů se zeleným displayem, který zobrazí přímo schéma. Ten je dost super věcička.
JirkaZ

#167 Příspěvek od JirkaZ »

montana píše:...Jako třeba sada kleští za 89 Kč. Abych měl čím štípat a ohýbat vývody součástek.....

Jo, to určitě kup, to bude kvalitní nářadí. Zejména v dnešní době všech vývodů z hřebíkovky místo mědi to bude fungovat výborně a dlouho.

Bože...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
montana

#168 Příspěvek od montana »

Proč při této konfiguraci vstup 3.3V výstup 3.2V 4mA, když zmenším odpor na potenciometru klesne to napětí? Souvisí to nějak s tím druhým tranzistorem, který škrtí gate? Hádám že problem je v tom G protože Vgs je přes 0.5 V

https://www.falstad.com/circuit/circuit ... tt0GfhmCAA
asdf
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od asdf »

Když nastavím tomu MOSFETu beta=80, tak už to tolik neklesá.
montana

#170 Příspěvek od montana »

Máš pravdu už to funguje. I s beta 20 i s beta 100. No to je divné. Předtím to nefungovalo.

https://www.falstad.com/circuit/circuit ... yCRfElmCAA
montana

#171 Příspěvek od montana »

Máte nějaké doporučení pro to z jakých tranzistorů a MOSFETů vybírat? je tu ta možnost, že bych mohl i objednat z Temu třeba více druhů, ale asi to nebude to pravé ořechové, protože tam je to dost ve velkém množství třeba 150 nebo 370 celý kufřík. A to bych nevyužil. Spíš pro nějaké drobné experimentování co by se tak mohlo hodit. Vzhledem k tomu že chci dosahovat menších rozměrů součástek, aby nezabíraly moc místa, tak asi bude lépe ohlédnout se po nějakých menších součástkách než to co mám teď, to jsou takové ty tranzistory na které se dá připevnit chladič. No a objednávat z Temu nebudu hned, takže by spíš bylo lepší abych do toho obchodu zašel v pondělí ať se to někam hne.

Aktuálně budu cílit na 3.3V a 3.3V na výstup. Odběr proudu předpokládám max 100 až 150mA, ale to se uvidí časem. Když tak to pak doladím.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od asdf »

Na malé proudy používám BC546/BC556 (do 100mA), na větší BC337/BC327 (do 800mA). Ale jsou na malé výkony. Na větší výkony a proudy třeba ten, co máš (BD239C nebo jak to bylo). MOSFETy nevím.
montana

#173 Příspěvek od montana »

Ještě potřebuji vědět jestli záleží na tom od jakého výrobce to je. Jestli mají ty součástky jiné vlastnosti i když podobné, když sleduji ty charakteristiky, ne každý datasheet to má a ten co má nemusí být to co maj v kamenném obchodě se součástkama. To se týká jak tranzistorů tak diod jako jsou zenerky.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od asdf »

Výrobce jsem nikdy neřešil a problém jsem neměl. Ale kupoval jsem v českých obchodech.
montana

#175 Příspěvek od montana »

České obchody maj součástky z číny. Možná ne všichni. Ale třeba baterky lionky normálně kupují z Číny protože se na to čeká asi měsíc nebo možná i déle. Tedy tam kde nakupuju já.
montana

#176 Příspěvek od montana »

Co znamenaj ty označení v názvu?
BC 556B 80V 0.1A 0.5W S P 220-475 TO92 2 SA 9

Jestli tu je ještě někdo přes MOSFETy mám vybírat spíš ty na vyšší napětí, které mají vyšší Rdson, ale při nižším proudu a napětí mají nepatrný Rdson nebo spíš ty co jsou do 100V a mají nižší Rdson? On je problém vybrat P channel, je tam jen jeden co má 0,1 ohm, jinak N channel mají nižší Rdson ale ty nepotřebuju. Jo a v popisu na eshopu neno napsané Rdson ale jen "odpor". Jen hrubý popis.

Možná bude lepší se poohlédnout po smd mosfetech než po těch velkých.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od asdf »

To 220-475 bude asi zesílení. Ten zbytek nevím.
Valdano

#178 Příspěvek od Valdano »

To zmíněné označení mají celé uvedeno v tomto českém eshopu. Tak si tam klikněte na záložku s popisem "Zeptejte se" a do webového formuláře napište dotaz co ta či ona část znamená, uveďte svůj email a oni vám snad odpoví.
montana

#179 Příspěvek od montana »

Kdo mi pomůže vyznat se v těch logaritmických grafech?

Tady je jediný vhodný P channel MOSFET který jsem našel v obchodě (IRF 530PBF 100V 16A 90W - S FN - TO220p )

10 na první je 10 to chápu, pak tam jsou ale úsečky, které nemají hodnotu a nejsem si jistý jaké hodnoty jím přiřadit.

Dále podle tohoto výrobce je Rdson 0.2 ohm ...

RDS(on) při VGS = - 10 V ID = - 11 A(b*) - - je max. 0.20 ohm
pozn. * - A na b (horní index pro b)

https://www.tme.eu/Document/c6973e2f37d ... 540PBF.pdf

Přikládám screenshoty - nechápu to protože dle obrázku vpravo by RDson měl být kolem 1 ohmu na normalizované ose.[/i]

A co ty hodnoty, které jsem opsal do kalkulačky, není to beta nějak moc malé?

nebo jsem zadal špatně hodnot Vgs? 3.3V Tam není Vgs jen Vgs(th)
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od asdf »

Ty čáry v logaritmickém grafu jsou: 10^0=1, pak 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, pak 10^1=10, pak 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, pak 10^2=100, 200, 300, ...
Odpovědět

Zpět na „Teorie“