Řešení ESD v domácí dílně
Moderátor: Moderátoři
Řešení ESD v domácí dílně
včera jsem si do dílny v Actionu koupil tyto boxy (https://www.action.com/cs-cz/p/2551752/ulozne-boxy/, https://www.action.com/cs-cz/p/3200738/ulozny-box-plast1/) a uskladnil do nich osciloskop, stolní multimetr a také generátor videosignálu. Jsou tyto přístroje v takovýchto krabicích v bezpečí před statickým výbojem nebo je lepší je nechat navolno napospas prachu, popřípadně koupit ESD safe boxy? Abych pravdu řekl, osobně si myslím, že kompletní přístroje trpí daleko míň než jednotlivé součástky (především IC). V dílně plánuji do budoucna opravovat a skládat především počítače a různou elektroniku a na internetu jsem viděl uzemňovací podložky a náramky, ale nemám s tím popravdě žádné zkušenosti. Také jsem slyšel, že kožené kancelářské křesla prý též vadí. Děkuji.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jednou se mi podařilo zničit LCD segmentovku statikou, ale to jsem ji vyloženě trápil, no a pak asi dvě KF521, ale ty se zničí i křivým pohledem.
Další věc, která se vyplatí je uzeměný náramek (opět přes bezpečností odpor několik MΩ).
Pak se dá pokračovat uzemněnou ESD podložkou, ESD podlahou, ESD oblečením... ESD certifikací
TAKJAN píše:A statikou jsem odpravil jen první součástky tesly, asi nebyly dost robustní.
A ani to ne. Nedávno jsem na čínským testeru třídil hromádku plecháčů trandů 30 let starých. Bylo tam pár čtyřnoh, kdysi jsem používal dost KF524 a KF525 a tak jsem si myslel, že to jsou ony. A trt, byly to N-MOS KF521 s vypadlou zkratovačkou. 30 let se to válelo s ostatníma plecháčema v plastovým šupleti Mars, stokrát jsem se v tom přehraboval při hledání jiných typů a oba, co jsem našel, byly zdravý. A v šupleti ta zkratovačka nebyla, takže tam přišly už bez ní.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Si myslím, že nám kdysi chcípaly spíš kvůli trafopájkám, které používal každý (a ty uměly po přepálení smyčky pěkně zaprskat, což by asi zničilo i kdejaký dnešní Mosfet).
Ale co se týče MAS560 a MAS562, tam se mi podařilo nějaké odpálit jen dotykem (vyjmul jsem je z patice funkční TV a dal do patice na jiné TV, a už nefungovaly. S jiným kusem, vyjmutým opatrně bez dotyku na vývody, zase bylo vše OK).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...