Laboratorní zdroj 0-30A
Moderátor: Moderátoři
- ne zrovna předimenzované výstupní kondenzátory. 63 V pro 60V, který dává až 61 V, 35 V pro 30V zdroj, který dává až 31 V
- hlavně u 120V zdroje výrazně hřejí velké SMD odpory u chladiče, dle termokamery mají i 160 °C. Celkem hřeje i termistor na vstupu. Asi bych kvůli spolehlivosti vyměnil za typy, které se líp uchladí
- ochranné pospojování je nevyhovující, hlavní část kastle, pokud je ukostřena, tak přes barvu, ostatní části na tom nejsou o moc líp
Po zapnutí naběhne napětí bez překmitu, výstupní napětí/proud na svorkách se od nastaveného liší jen max. o desítky mV/mA, spíš míň. Při odepnutí/připnutí zátěže (10V 30A) zdroj kmitne o asi 1 V. Na osciloskopu je vidět 75kHz spínání, ale to je hádám spíš vyzařované rušení, co se mi naindukovalo do sondy.
Větráky se zapínají až při ohřátí termistoru na chladiči a nefoukají dovnitř, ale vytahují vzduch ven. Je taky možnost, že je číňan namontoval obráceně. Snad to bude dostatečné chlazení.
Nastavování napětí/proudu enkodéry je trochu divné, ale to je pro mě detail.
Výstupní kondenzátory jsou na 35 V (max. napětí zdroje je 31 V).
I vypnutý spotřebovává 1,2 W, zapnutý bez zátěže 4 W. Škoda, že se nedokáže vypnout úplně.
Takže jediné, co od zdroje teď chci, je, aby vydržel....
Přeci jen při 30V je to už přes 3W příkonu.
V práci mám Rohde Schwarz NGE100, ten umí minimální proud na 3 mA.
Jasný, je to zdroj přes 20000 Kč, ale pokud hrozí, že by člověk mohl něco odpálit kvůli špatným parametrům, tak se asi vyplatí dát víc peněz...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
To proudové omezení má navíc jednu nepříjemnou vlastnost - než zareaguje, tak to chvíli trvá a člověk si může zničit nějakou citlivější záležitost.
Jinak je to relativně dobrý zdroj na to že je to levná čína. Účinnost je velmi dobrá, i při plném zatížení se zahřívá velmi málo. Ale je to prostě spínaný zdroj.
Krom něj bych chtěl ještě pořídit nějaký klasický analog zdroj. Chtěl jsem i něco stavět, ale není na to bohužel čas. :-/