Rozšíření stereobáze - soundbar Samsung 2.1
Moderátor: Moderátoři
Rozšíření stereobáze - soundbar Samsung 2.1
Vlastním soundbar Samsung HW-T550, což je stereo (výškáč a střeďák na kanál) s externím subwooferem. Úhel současného poslechu sterea je tak poloviční, než bych si asi představoval. Mám i zadní surround SWA-9200S, ale i přidání +6 je málo. Vyřešilo by to asi pasivní omezení hlasitosti předních reproduktorů současně s rozšířením stereobáze. Nikde jsem ale nenašel, že by někdo takhle upravoval kupované sounbary, ale možná jsem špatně hledal... Prosím někoho o cenou radu jak na to, kupovat Dolby Atmos nehodlám.
Navíc hromada dabovaných/streamovaných filmů stále jede dvoukanálově, takže Dolby surround.
Vepředu nám klasické třípásma (60l) a centr + zadní dvoupásma (25 + 20l) bez subwooferu a jedině 5.1 zní slušně efektně, ale musí to být akčák nebo nějaký blockbuster. Na mém receiveru Yamaha jde nastavit cokoliv, i když nesedím úplně uprostřed, tak mám na jedné straně přidané decibely a to samé bych čekal i u nastavení těch soundbarů, aby šel nastavovat každý kanál zvlášť. Pokud tomu tak není, tak je to kompromis a z hovna se bič neuplete.
Na rozšíření sterea seženeš plánky, ale za mě to nebude mít význam.
Chci tím říct, že pokud někdy do tý od výrobce "optimalizovaný" konstrukce jakkoliv šáhneš, budeš se pak nepříjemně divit, co se s tím posralo. Neposralo se nic, jen jsi rozhodil tu jejich pracně počítačově = CAD vypiplanou korekční optimalizaci zaměřenou na to, aby i levnej oyebanec "vod PRCáka" hrál aspoň trochu slušně a poslouchatelně.
A fčíl mudruj, ogare - bo z toho není cesta ven. Jediný co by se dalo by bylo navrhnout a poskládat si to všecko z běžně dostupnejch POCTIVEJCH komponent - anebo individuální samo-domo stavba ...
A kutilmile - nelituju tě
Ten soundbar je připojený přes blútút, nebo se dá připojit i standardním linkovým vstupem? Jde-li po kabelu, by se dal do vstupního signálu mezi TV a soundbar vložit nějaký stereo rozšiřovač, ale pasivně nějakou odporovou maticí to nepude, protože oba kanály mají společnou zem.
Nebo pokud jsi ochoten ten soundbar rozdělat, asi by se dal odporovou maticí opatrně zmanipulovat výstup do repráků. Země reproduktoru by se připojila přes vhodně zvolený odpor a za tento odpor by se přes další vhodně zvolený odpor přivedl plusový signál opačného reproduktoru. Tím dojde k částečnému odečtení opačného kanálu. U opačného reproduktoru to udělat taky tak. Snad to říkám správně. Ale nevím, nakolik bude efekt výrazný a jaké hodnoty odporů zvolit.
Človek má len 2 uchá a napriek tomu dokáže rozlíšiť odkiaľ ten zvuk priáchádza hlavne ten z predu...a na tom založili svoj biznis.
Keď stojíš niekde v strede pred stejdžom na štadióne je to iný zvukový zážitoik, ako keď sedíš niekde bokom a "nepočuješ" čo hrajú vzdialené bedne To je to obyčajné stereo - a dá sa povedať že raálne... Doma , keď si takéto niečo pustíš cez audio nejaký procesor získáváš síce dojem obrovského priestoru ale ľudské ucho je rovnako ojebateľné ako oko... a na tom sú tie technológie založené na nedokonalosti ľudského tela a jeho orgánov
Nejaký -aj ten najlacnejší soundbar určite vylepši zvuk tých dnešných plackových TV, ale "dobrý" zvuk by som z toho neočakával... lebo ten bol zmršený už v štúdiu, keď to točili.... a z howna bič neupletieš...
Upravovat zvukový obraz zásahem do aktivních součástek by byla asi cesta do hrobu. Už se ale v příspěvku objevil názor autora Osmdesát s kterým jsem spřízněný - úprava signálů za integrovaným koncovým zesilovačem. Podotýkám, že jde o čistokrevný 2.1, nikoli o 3.1 Rýsují se mi dvě možnosti:
1. V soudbaru přivést na L část signálu z P v protifázi a přivést na P část signálu z L v protifázi. Mám dojem, že by se touto úpravou i možná snížila hlasitost, což bych uvítal. Myslíte si to taky někdo?
2. Nahradit L+P repro soundbarru externími satelity (mám 3páry v zásobě) pro rozšíření stereobáze. Možné provedení s vypínacím konektorem jack a snížení účinnosti rezistorem v sérii, nebo vyšší impedance repro. U téhle úpravě 2 si nejsem jistý, zda by to neporušilo přednastavenou kmitočtovou korekci pro středy a výšky, původně určenou pro reproduktory soundbaru. To by se asi muselo vyzkoušet nanečisto.
Tady je ten koncový zesilovač - www.ti.com/product/TAS5614LA?utm_source ... lsrc=aw.ds
- Přílohy
-
TAS5614LA.gif- (66.9 KiB) Staženo 110 x
A když to uděláš designově hezky a napíšeš na to třeba BOSE...
- TheLastUnicorn