NF indikátor špiček

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

NF indikátor špiček

#1 Příspěvek od mi-ro »

V mixu Soundcraft je na každém vstupu LED indkátor PEAK. Jednoduché zapojení ze signálové cesty přes diody BAV 70 a odpor do báze tranzistoru. Dvojitá dioda je z důvodu jedné indikace ze dvou kanálů. Nastavení prahu PEAK je v podstatě dané přechodem diody a napětím B-E trandu. Rád bych aby mi LED indikovala nejen PEAK ale i jen signál na šavli, abych viděl, který mikrofon zrovna "mluví". Jediné jednoduché řešení by byla výměna BAV70 za diody s menším spádový napětím. Které mají nejmenší, Schotky?, nebo OA se zlatým hrotem? nebo...., poraďte.
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Ano, nejmenší úbytek má bambus se zlatem, čili starý dobrý OAxx, když je neseženeš, tak Schottky - BAT43 nebo BAT46 budou solidní volbou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xy1

#3 Příspěvek od xy1 »

Před časem jsem řešil podobnou záležitost a hledal diodu s co nejmenším úbytkem napětí v propustném směru. Vítěz je patrný z obrázků.
Přílohy
GC502.png
GC502.png
DIODY.png
DIODY.png
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

No a co když nesežene bambusárium? Máš nějak obdobně oměřený i Schottkárny?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Takže vítěz je starý bambus, K+B proti E. Je to sice Ge, bude courat s teplotou ale v mým případě to bude asi jedno.
xy1

#6 Příspěvek od xy1 »

Ze Schottkyho diod jsem narychlo našel po šuplíkách jenom BAT46 a BYV10-40. Výsledky měření jsem dal do jednoho grafu i s těmi Ge tranzistory. To Ge sice o kousek, ale přece jenom vítězí ... . Pravda ovšem je, že ty BAT46 i BYV10-40 jsou typově pomalu 30 let staré ; modernější Schottkyho diody by v této "soutěži" možná dopadly jinak. V této části sortimentu jsem ovšem poněkud ztratil přehled - možná, že by k tomu mohl mít někdo aktuálnější poznatky.
Přílohy
Ge vs. SCHOTTKY.png
Ge  vs. SCHOTTKY.png
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Je otázka, jestli záměna diody bude stačit na to, co chceš. Teď to ukazuje špičky, řekněme signál okolo 1,4V (dva Si přechody). Po záměně to bude citlivé třeba okolo 0,9V (jeden Si, jeden Ge) To rozhodně nebude reagovat na jakoukoliv mluvu do mikrofonu, ale jen na úroveň ani ne 6dB pod špičkovou. Pokud to má blikat při běžném vybuzení, potřeboval bys ten signál před indikací nejspíš zesílit.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

To mi je celkem jasný. Montáž nějakých preampů je nemyslitelná vzhledem k nedostatku místa v mixu a celkové složitosti. Chtěl jsem tu indikaci jednoduše aspoň trochu posunout. Páč když už indikuje PEAK, je to už slyšet.
eleferner

#9 Příspěvek od eleferner »

Jen upozornuju, ze BYV10-40 se uz docela dlouho nevyrabi. Existuje sice SMD varianta TMBYV10-40, ale ta ma zpetny proud IR jako krava, 0,5 mA (!!) pri pokojove teplote. Tohle je obecny problem vsech Schottky diod s malym ubytkem. Obvykle zpusobi, ze spickovy detektor pak nebude fungovat, nebo prestane fungovat za vyssi teploty (uz jsem neco podobneho pred casem resil).
masar

#10 Příspěvek od masar »

mi-ro píše:V mixu Soundcraft...
Nastavení prahu PEAK je v podstatě dané přechodem diody a napětím B-E trandu...
V mixech Soundcraft bývá emitor toho tranzistoru opřen o dvě zenerky (3,9V) v serii. V tom případě by změna Uf diod neměla moc význam, to spíše výměna těch zenerek.
Ale asi máš jiný mix.
:wink:
Přílohy
peak.png
peak.png
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

To je super! Mám EPM6, jedná se o toto zapojení ale já bral že E trandu je na GND. Pokud je opravdu podepřený ZD bylo by to vyřešené ještě jednodušeji. Prvně se mi taky zdálo, že by PEAK indikoval na dvou Si přechodech, tj 1,4V jak uvádí i xcs. Po obědě znova rozbalím schéma. Po vyřazení ZD by to mohlo chodit jak si přeju. Dám info. Takže je to tak. PEAKCOM není totéž co COM. Taková schémata mě přivádí k šílenosti. Nakonec jsem ty dvě zenery našel až o několik stránek dál. Jsou dvě, 3,9V, pravděpodobný důvod použití 2ks na toto napětí bude teplotní stabilita. Kdy ZD právě kolem 4V mají nulový teplotní koeficient. Takže uvidíme. Bohužel Soudcraft má tak šikovně řešenou konstrukci že pokud se chceš dostat k DPS, musí dolů všechny hmatníky, matice jacků, šrouby.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Abych jen stále nepřepisoval předchozí příspěvěk, takže, vyřazením obou ZD a tedy posunem prahu PEAK z cca 9V na 1,5V indikace pracuje tak jak jsem potřeboval. Přesto že jsem čekal nějaké zahlcení indikace už při malých signálech, neí to zase subjektivně taková změna.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“