Pájení na chrom
Moderátor: Moderátoři
Pájení na chrom
Osobně bych použil destilovanou vodu a IPA (případně jejich směs).
Nebo mi něco uniká?
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Možná, pokud by se použil cín bez tavidla, že by to vodou šlo, ale nikdy jsem nezkoušel, nemám ho.
Taky si to zkus.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Zajímavý je, že do klempířů se nikdo kvůli olovu nese re.
Prodej olovnatého cínu je v EU omezen na podnikatelské subjekty už od roku 2018
Pájecí slitiny (zejména tzv. pájky) s obsahem olova větším než 0,3 % hmotnosti lze prodávat pouze profesionálním uživatelům, tedy fyzickým osobám podnikajícím, které tuto skutečnost musí při nákupu také prokázat. Omezení prodeje platí od 1. března 2018 na základě evropského nařízení 1907/2006 (tzv. REACH), dle něhož je zakázáno pájecí slitiny uvádět na trh a prodávat široké veřejnosti (spotřebiteli).
To platí bez ohledu na to zda se jedná o cín pro elektro práce nebo pro klempířské práce. Nicméně po trojúhelníkovém klempířském cínu je zřejmě obecně menší poptávka z řad kutilů nepodnikatelů než po trubičkovém cínu. Takže ono omezení je více patrné spíš u toho olovnatého trubičkového cínu. Pokud bychom to vzali podle letos v lednu zveřejněných výsledků podzimních kontrol z roku 2023, viz výše uvedený odkaz na web ČIŽP, tak ještě stále zhruba polovina prodejců o tomto omezení buď neví a nebo ho nerespektuje a prodává pájecí slitiny obecně s obsahem olova větším než 0,3 % hmotnosti aniž by si jakkoli ověřovali zda je kupující podnikatelským subjektem.
kondor píše:.Ještě že existují staré dobré zásoby,tímhle způsobem vytřeme celé EU zrak a nejen ten,
Taky mám zásobu asi 10 štanglí. Akorát mi přijde, že je nějakej šedivej a nebude to asi 60%Sn. Do konce života ho nespotřebuju, používám ho hlavně v cínovací vaničce od PRCáka. Zajímavý je, že když jsem ho nabídl za půlku běžný ceny kaziplechovi, tak nechtěl, že už ho v podstatě na nic nepotřebuje. Myslel jsem, že i když se z pozinku už moc nedělá, tak na měď by se mu to mohlo šiknout.
Že bych spustil vývoj SnPbstrudéru? 1 mm drát by nebyl problém, možná ani trubička ale jak ji naplnit tavidlem?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!