Zoxidovaná měděná trubka od el. kotle

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kolovratek7

Zoxidovaná měděná trubka od el. kotle

#1 Příspěvek od kolovratek7 »

Mám od elektrického kotle trubky v mědi, co půjdou do kotle apod. a přes zimu mi to zoxidovalo a ztmavlo viz foto níže.
Stalo se to v důsledku vlhka, protože jsem ještě nevytápěl přes zimu a chtěl jsem se zeptat jestli to nemůže být problém v budoucnu, že už to zoxidovalo a hlavně bych je chtěl mít zase stejně pěkně zářivé, jak na začátku, tak pokud je na to nějaká přípravek, tak čím se na to pustit?

Předem díky moc za radu.

Obrázek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Je to přirozená oxidace mědi a pokud ji hodláš odstraňovat, evidentně nechápeš pojem "pasivace povrchu", ale chceš poroučet větru a dešti ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Takhle zvenku to ničemu nevadí, je to naprosto povrchové. Bodová koroze uvnitř může být horší, vzniká s největší pravděpodobností v okolí příměsí v mědi u méně kvalitních trubek a reportují to hlavně Amíci, osobně jsem ještě prožranou měď neviděl. To ale není v tomhle případě podstatné. Pokud bys mocí mermo chtěl zachovat lesk, musíš trubky po vyleštění přelakovat bezbarvým lakem. Když jsme ještě měli dřevěná okna, řešil jsem mosazné kliky, po vyleštění jsem je nechal nakomaxitovat čirou vrstvou, fungovalo to.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
radioelectrum

#4 Příspěvek od radioelectrum »

Ještě k té oxidující mědi. Není vhodné aby přišly do styku s omítkou. Omítka měď rozežírá.
kolovratek7

#5 Příspěvek od kolovratek7 »

EKKAR píše:Je to přirozená oxidace mědi a pokud ji hodláš odstraňovat, evidentně nechápeš pojem "pasivace povrchu", ale chceš poroučet větru a dešti ...

Takže vlhko nevlhko, udělalo by se to stejně?

Zaky píše:Takhle zvenku to ničemu nevadí, je to naprosto povrchové. Bodová koroze uvnitř může být horší, vzniká s největší pravděpodobností v okolí příměsí v mědi u méně kvalitních trubek a reportují to hlavně Amíci, osobně jsem ještě prožranou měď neviděl. To ale není v tomhle případě podstatné. Pokud bys mocí mermo chtěl zachovat lesk, musíš trubky po vyleštění přelakovat bezbarvým lakem. Když jsme ještě měli dřevěná okna, řešil jsem mosazné kliky, po vyleštění jsem je nechal nakomaxitovat čirou vrstvou, fungovalo to.

Čím vyleštit a čím nalakovat?

radioelectrum píše:Ještě k té oxidující mědi. Není vhodné aby přišly do styku s omítkou. Omítka měď rozežírá.

Díky, budu dávat na to pozor.
Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

To je pravda. Pozor i na sádrové omítky, ty jsou naopak kyselé a žerou všechno kovové.
Na těch trubkách, kdybych neviděl že jsou lisovaný, tvrdil bych že jsou potřísněný pájecí pastou, a neotřený. To jsou takový ty zelený puncvajze měděnky.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Jemný a jemnější šmirgl nebo brusné rouno a pak leštící pasta, podle přístupu nejspíš ručně. A bezbarvý lak, nejspíš štětcem, protože nástřik na trubky bude znamenat, že bude všechno lítat jinam. Bezbarvý lak nějaký rozpouštědlový, od vodou ředitelných barev je potřeba utíkat poklusem.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Na konzervaci leštěných povrchů používám lojovou pastu. Pro příklad uvedu, že vyleštěný hliníkový alternátor v motorovém prostoru vydrží být krásně lesklý několik let. Stačí pak jen lehce přeleštit zase tou lojovkou.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Omítka to neumí , louh ano .
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Natři ty trubky koňskejma chcankama, budeš je mít krásně zelený, jak věž od kostela. :wink: Tímhle způsobem starý kaziplechové (klempíři) přeskočili první oxidaci mědi na tmavohnědou a zbarví se to rovnou na zelenou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hape
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Hape »

kolovratek7 píše:...hlavně bych je chtěl mít zase stejně pěkně zářivé, jak na začátku, tak pokud je na to nějaká přípravek, tak čím se na to pustit?

Předem díky moc za radu.

Já když chci něco vyleštit, tak používám mnou oblíbený SILICHROM Ex
Odpovědět

Zpět na „Poradna“