Černobíla Televize Memostat Videoton 76
Moderátor: Moderátoři
Nic se nehřeje nad standart.Dneska ráno to bylo zapnuto 10 minut když jsem to měřil a vše v pohodě.
Kolega mi slíbil ty elektronky PL504 a PY88 a ve čtvrtek zkusím vyměnit a uvidím ,když tak poinformuji.
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
PL si můžeš zkontrolovat tak, že odpojíš anodovou čepičku a místo ní na anodu přivedeš B+ přes odpor 5-10k/10W. Když pak budeš měřit osciloskopem se sondou na anodě, musí se ti tam objevit prakticky obdélník s opačnou fází než má buzení do g1. Bez osciloskopu můžeš měřit napětí, to by mělo klesnout asi na B+/2. V tomto případě žádné jiskření a tím i odpálení měřáku nehrozí, trafo je díky odpojené čepičce mimo obvod.
S odpojenou anodovou čepičkou PL si můžeš otestovat i funkci PY. Dej na čepičku ten samý odpor tentokrát k zemi a měř proud skrz něj nebo napětí na něm. Musí se ti tam po nažhavení objevit skoro B+ a proud odpovídající B+/R.
Ono se běžně stává, že konec neběží kvůli vadnému trafu. Ale je hodně divné, když se zároveň nic nehřeje - buď trafo nebo elektronky nadměrným proudem. Pokud máš někde VN trafo do jakékoliv elektronkové TV, můžeš si ho tam vyzkoušet - standardně stačí připojit jen přívody k PY a PL, boost kondenzátor a vychylovačky a musí se objevit sršení na čepičkách elektronek, případně vn na druhé cívce.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Video nahrej na YouTube a sem dej odkaz.
PCL85 je snímkový rozklad. To bys měl na obraze vodorovnou čáru, horizontál to nijak neovlivňuje. Pokud je napájení a buzení OK a není připojeno nic, co by trafo zkratovalo (pozor na ten zdroj nízkého napětí napájený z horizontálu, prošlehlá usměrňovací dioda taky způsobí zkrat), tak to nakonec v trafu bude. Pokud máš trafo do elektronkové Oravy z 60. let, lze to tím nahradit.polara91 píše:Zkusím to s tím odporem a multimetrem.Děkuji za radu. Osciloskop bohužel nemám.Mohlo by být ještě někde něco jiného vadného? Třeba elektronka PCL 85? Nebo někde něco jiného než VN Trafo? Na střední jsem opravoval dost elektronkových televizoru včetně 4001 ale žádná mě tak nepotrápila jako tahle. Asi to stejně vidím na ten VN transformátor a v něm něco uhnité. No s Teslou jsem takové problémy neměl, ale tuto televizi jsem získal výhodně a je v užasném stavu.Chtěl jsem zde nahrát i foto ale nějak mě to nechce pustit :-O
Některý věci se prostě s osciloskopem hledají snáz.
Zřejmě budeš mladík a především začátečník "opravář tvp" (především čb-lampových).
V dnešní době (po těch letech) to nebude "žádná holá (_!_)" pouštět se do těchto oprav - především pro nedostatek ND. Ale ani naše začátky (já začínal konkretně koncem 60. let) to nebylo o nic lehčí - nám chyběly především zase informace. O internetu (dnešnímu zdroji informací) jsme si tehdy mohli tak akorát nechat zdát. A jediným zdrojem info byla tehdy pouze literatura - ovšem přicházelo i s několikaletým zpožděním
Projdi si na toto téma především řadu vláken tu na EB - získat (nejen) tu můžeš informací hafo.
V tvém případě (závada v ŘKS) může být třeba např. tak banální, jaká "vypekla" mě (v mých začátcích), a kterou popisuji tady. Tehdy jsem to považoval za "řádný výdrb"
podařilo se mi sehnat jinou desku s tohoto typu televizoru. Vložil jsem ji do TV a televize se rozjela.Už je tam VN trafo teslácké takže ty VN trafa Videoton asi velkou životnost opravdu neměli.Ale deska byla v bidném stavu a tak jsem ji zrenovoval vyčistil vyměnil kondenzátory,propájel studaky.Bohužel teď televize hezky najede ale na obrazovce je jen vodorovný pruh který se tak 2 cm nahoru a dolu hýbe.Mám 2 elektronky PCL85 a nemá to na to vliv.Do elektronky jdou všechny napětí jak mají podle schémátku. Kolem elektronky jsem vše měřil a zkoumal a vše se jeví v pořádku. je možno že by bylo obě elektronky po smrti? Nebo je tam ještě někde schovaný nějaký šotek?
Pokud se vada projevovala již před tím, jako první bych změřil svody svitků v tom vertikálu (i když ty spíše jen rozklad deformují na 2cm by to svod asi nestáhnul), pokud až potom, zaměřili bych se na to co jsi pak "opravoval".