Nečekej, že by ti na tom někdo přinesl data. Sám pro ni zjevně nemáš využití.Hydrawerk píše:Má dnes smysl kupoval Blu-Ray vypalovačku? Nikdy jsem ji neměl a snad jsem ji ani nikdy neviděl v žádné firmě...
Ale pokud jde o to, jak doma odzálohovat větší množství dat, tak je to dnes jedna z levnějších a zároveň spolehlivějších metod. 25-50-100GB jinde nenajdeš a pásku si domů asi pořizovat nebudeš. Jakýkoliv HDD má tu nevýhodu, že o data můžeš přijít nejen mechanickou vadou, ale i breberkou v systému a Flash/SSD pokud není připojený, zapomíná. BD je na rozdíl od zelenomodrých CD/DVD anorganické médium, takže životnost lze očekávat vyšší. Pro archivaci samozřejmě existuje M-Disk, ten i v DVD verzi, ale to se prodraží. Já na BD ukládám fotky, používám jen jednovrstvou 25GB verzi a média od Verbatimu. Protože se BD už moc nerozšířil, nepředali na rozdíl od CD/DVD výrobu někam do Indie, ale zůstala na Taiwanu.
A k tomu zapomínání CD/DVD - když se nepálilo na šunty a média jsou v krabičkách nebo spindlech a zavřená ve skříňce, jsou čitelná i po 20 letech. První CD mám asi z roku 1995 a není s ním problém, první DVD už taky oslavilo 20 let.