Zemnění gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Tady se řeší, že něco nemaká vůbec, a něco bručí.
U statiky jde o to, jestli je v okamžiku přeskoku něco s něčím propojené, či ne, jak jsou ošéfovaná přípojná místa proti přepětí, kam se na to sáhne a vůbec.
Poctivě elektronkové zařízení by mělo být vůči statice podstatně odolnější, než polovodičové, zvlášť, jestli polovodičové má na vstupech FETy (ty jsem už taky viděl i na vstupech nějakého RIAA preampu, který měl na druhém stupni triodu).
Ale ty časy, kdy výrobce myslel i na riziko průrazu kondenzátorů a příslušně je předimenzoval, jsou pryč.
Věc zvyku: napřed propojit signály, teprve pak zapojit síťové šňůry do zásuvky. Tento postup zamezí přeskoku při propojování konektorů a devět z deseti zařízení tak ochráníš.
Jestli má zařízení třížilovou šňůru s PEN připojeným na kostru, nebo je v dosahu jakákoli vodivá uzemněná věc, zvykni si před každou manipulací spojenou s propojováním signálových kablíků na tu věc sáhnout a vybít se. Uchráníš i to desáté zařízení.
Jestli jsem dobře rozuměl, tak brumí ten předzesilovač Pro-Ject, který byl rok bez napětí. Po roce bez napětí už se může brumem ozvat vadný některý filtrační elektrolyt ve zdroji. Ale tos původně jaksi vynechal, a my tu věštíme z křišťálové koule, odkud se může brum vzít.
Na okraj: lampový RIAA předzesilovač, který lampy skutečně používá k zesilování, nebude lepší, než předzesilovač ProJect... udýchán mu možná uvidí paty, ale nepředběhne.
2) když rozpojím uzemění mezi předzesilovačem a gramcem a tato nikam nezapojím tak se brum zhorší.
Takže využiju tady té prvotní rady a najdu trvalejší místo kde to bude stabilnější, ono na to tedy v některých případech má vliv i moje blízká přitomnost.
Na vstupech FETy nemá. To samozřejmě neznamená, že by se statickým výbojem nemohl prorazit, zvlášť, když proti statice nemá vstupy nijak ošetřené.
Ty dva stablíky jsou pro napětí +12 V a -12 V.
Jestli se ti skutečně, mění slova po napsání, záleží, na čem píšeš. Někde to dělá zapnutá funkce automatické kontroly pravopisu, u nás se nemají slova proč měnit.
Blesk je taky statická elektřina a stoprocentní ochrana před škodami stále neexistuje. Můžeš si zvolit jen přípustný stupeň rizika.
Jen na rozdíl od hromosvodu ty můžeš ty blesky omezit, i vyloučit, třeba tím, že se v bavlněných džínách a gumových kroksech nezvedneš z chemlonového potahu, a nesáhneš hned na elektroniku, ale sáhneš si na její neživou část tam, kde je signál nejtlustší a dá se očekávat, že tam ničemu neublížíš.
Pepa od vedle, co má pájku asi nebude ta správná osoba
Jen dodávám, že bezhlavé měnění součástek problém nevyřeší, spíše přidá další ... Je nutné jít cílevědomě a hledat nějakým vhodným měřidlem kde signál už není, případně alespoň v nouzi, porovnávat voltmetrem velikost napětí v těch samých místech levého a pravého kanálu.
Pod první odstavec co nade mnou napsal Hill se podepíšu !!!
Vašek
Jenom ještě dopřesním, karambol se stal když jsem sáhl na přepínací páčku na externím předzesilovači. Na gramofonu se dotknu max.krytu nebo tlačítek, vše z plastu, přenosky se nedotýkám je to plný automat.