Kdo opraví BM566 (v Praze)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hairman

Kdo opraví BM566 (v Praze)

#1 Příspěvek od Hairman »

Ahoj, mám problém s BM566. Prvních cca 30-60s je vše v pořádku, ale pak se sinusovka "roztřese" a následně zmizí mimo obrazovku (nahoru). Problém bude zřejmě ve vertikálních obvodech, ale až za vstupními zesilovači (projevuje se to stejným způsobem na vstupu A i B). Najde se v Praze někdo, kdo by dokázal opravit uvedenou závadu?
tandel

#2 Příspěvek od tandel »

Nebyl by to velký problém, ale bohužel nejsem z Prahy.
Hairman

#3 Příspěvek od Hairman »

A odkud jsi? Nechce se mi to posílat poštou, ani vozit přes půl republiky. Ještě by teoreticky přicházely v úvahu okresy Praha-východ, Kolín, Kutná Hora nebo Benešov.
tandel

#4 Příspěvek od tandel »

Takže to bohužel asi nepůjde... taky jsem proti posílání daleko. V nejhorším to zkus opravit sám. Chce to měřit, měřit, popř. zapsat si hodnoty a trochu nad tím logicky zapřemýšlet.
Hairman

#5 Příspěvek od Hairman »

Tak nakonec jsem překonal lenost a rozdělal ho. Zdá se, že to byla naprostá banalita. Po ohřátí vznikal přechoďák na koncových tranzistorech vertikálu. Stačilo párkrát zahýbat s kontakty, které se dotýkají pouzder koncáků a závada je pryč.
Jinak jsem trochu zklamán. Ačkoliv je to BM566A (alespoň se to píše na horním krytu), jsou v časovce tunelové diody. Mylně jsem se domníval, že A-čko už tam má integráče.
Masob
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Masob »

Hairman píše: Mylně jsem se domníval, že A-čko už tam má integráče.

Tak to opravdu není, já mám doma dvě A a jeden má IO a druhý tunelky. :roll:
tandel

#7 Příspěvek od tandel »

Jinak jsem trochu zklamán. Ačkoliv je to BM566A (alespoň se to píše na horním krytu), jsou v časovce tunelové diody.

Časovka s tunelovými diodami je obecně lepší...
Masob
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Masob »

Povídej, rád se poučím.

Jsem myslel, že je v každém případě lepší ta s IO.
tandel

#9 Příspěvek od tandel »

Vyplývá to z toho, že tunelová dioda je extrémně rychlá elektronická součástka, použitelná i na kmitočtech několika desítek GHz, což umožňuje konstrukci velmi rychlých obvodů ČZ. Skutečně rychlou časovou základnu si nedovedu bez TD pomalu představit, stejně tak ani jiné velmi rychlé obvody MP.
Smůlou tunelových diod je skutečnost, že nenacházejí uplatnění v masově vyráběných výrobcích spotřební elektroniky. Jejich doménou vždy byly zejména speciální měřicí přístroje a laboratoř. V důsledku absence využití ve spotřební elektronice byla jejich výroba značně omezena, resp. ukončena, což se následně promítlo negativně i v oblasti měřicí techniky.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

to tandel: no ja myslim ze se tunelky dal vyrabeji a to dost hojne...ale na heterostrukture.

Jednu z vyhod IO spatruji ve snadne oprave...tunelky je dneska nelehke sehnat a kdyz tak za tezky prachy.
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

tunelky jsem kupoval nove, ale za straaasnyyyy peniz
tandel

#12 Příspěvek od tandel »

Před nedávnem tu někdo nabízel TD koupené velmi levně ve výprodeji.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“