Elektrónky vs tranzistory -- a čo FET?
Moderátor: Moderátoři
Ja zatiaľ viem, že počujem do 11k zreteľne, po tichu do 14k a na 15k nič. Ak ma neoklamali slúchadlá, čo je celkom možné. Ale testoval som si to pred pár rokmi, takže možno už ani nie. A v hifiklube sa nepohybujem, takže vlastne ani neviem, či by som poznal čo, tak sa ospravedlňujem za prípadné nedorozumenie.
B-čko od A-čka by som snáď rozpoznal. A-čko od AB asi nie.
- TheLastUnicorn
1. Luxman L-430
2. Pioneer A-777
3. Yamaha AX-1050
Vo všetkých prípadoch bol signál pripojený na vstupy "MAIN IN" (čiže sme boli pripnutí rovno na vstup koncových stupňov), u Luxmanu aj vypnuté korekcie (keďže ten ich má v ZV konca).
Výsledok? Veľmi drobné a ťažko konkrétnejšie popísateľné nuancie. V podstate sa dá povedať, že to hralo všetko rovnako. Sám za seba som nedokázal povedať, čo vlastne hrá lepšie. Väčšie rozdiely by sme zistili, keby sme ich asi nechali hrať v blízkosti limitácie - no takto sa hifi zosíky bežne nevyužívajú. Takisto by sme zistili rozdiely, ak by sme začali používať bežné vstupy a vypli bypass-y korekcií, alebo použili gramec a šli cez "Phono IN".
- TheLastUnicorn
Ja samozrejme netvrdím, že medzi MBA810 a DPA222 nebude zvukový rozdiel. To bude určite. Ale tvrdím, medzi dvoma lepšími strojmi (kde jeden bude BJT a druhý FET) budú v rámci samotných výkonových stupňov pri bežnej hlasitosti len minimálne zvukové rozdiely. A garantujem, že väčšina ich v slepom teste ani nepostrehne. Tie diametrálne rozdiely medzi tými strojmi robia prevažne korekčné predzosilňovače, audioprocesory, elektronické prepínače vstupov apod. Tie najviac zanášajú takú tú charakteristickú signatúru konkrétnej rady stroja. Ten samotný koncový stupeň to mrví zo všetkého najmenej.
- TheLastUnicorn