Spínací zásuvka

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lubos1961

#16 Příspěvek od lubos1961 »

sis2 píše:Problém malého 1,2V článku, co tam dlouho nevydrží, jsem vyřešil náhradou obyčejnou 1,5V baterkou AAA s naletovanými dráty, která se do krabičky vejde, a ke které jsem dal paralelní omezovač, aby se nemohla přebíjet, když je zásuvka připojená dlouhodobě na 230V.

Já šel s úpravou ještě daleko dále.
Mne vadilo proč by měla ta zásuvka brát stále 0,9W i pokud je relé vypnuté, to přece není vůbec hospodárné, když je třeba výstup zapnutý 2 - 4 hod / den a zbytek je jenom pálení proudu na zenerce která přebírá proud za rozepnuté relé. Však také pěkně pálí a vypaluje plošňák. Tak jsem to upravil, ve vypnutém stavu zásuvka odebírá pouze pár setin W, nic nehřeje a těch 0,9W si v sepnutém stavu bere pouze to relé.
Přílohy
uprava.jpg
uprava.jpg
Spínací hodiny (úprava).png
Spínací hodiny (úprava).png
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Myslíš si, že použití alkalické baterie v "nabíjecím režimu" je dobrý nápad?
Dost často se stane, že vytečou i bez nabíjení. Vím, že tam máš napěťový omezení pomocí dvou žlutých LED, ale i tak.
lubos1961

#18 Příspěvek od lubos1961 »

Ne to je tam jenom jedna led na které je 1,55V a pak dvě diody, takže ten článek není nabíjen, na něj jde jenom těch 1,55V. Když je zásuvka pod napětím, tak to jenom udržuje ve vyváženém stavu tak, že se baterie když je čerstvá ani nenabíjí, ani nevybíjí. Ten strojek bere jenom 2 - 3 µA. Při slabší baterii tam jde maximálně jenom pár µA. Na jedné té zasuvce to mám již několik let a žádný sebemenší problém.
sis2

#19 Příspěvek od sis2 »

OK, dobrý nápad, asi taky upravím. Jen mi není jasné, proč tam je transil P6KE350V. Pokud má být jako ochrana před špičkami ze sítě, tak by měl být na podstatně menší napětí - tak do 100V - ne?
fredis

#20 Příspěvek od fredis »

Podívej se, kde je. Přímo na síťovým grecu... Tam by na 100V odešel hned při prvním zapnutí. :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
lubos1961

#21 Příspěvek od lubos1961 »

Když je relé ve vypnutém stavu, obvodem přes grecák neteče žádný proud a celé síťové napětí je na něm pouze usměrněné, čímž je na špičkách sinusovky kolem 320V. A ano transil je tam jako ochrana a to kvůli vstupnímu kondenzátoru M33, když se náhodou při zasouvání spínací zásuvky do zásuvky jakoby zajiskří při ještě nedokonalém vzájemném spojení a na tomto kondenzátoru mohou vzniknout napěťové špičky. Také tranzistory musí být dimenzované na toto maximální napětí transilu.
lubos1961

#22 Příspěvek od lubos1961 »

fredis píše:Tam by na 100V odešel hned při prvním zapnutí. :wink:

Neodešel by, bylo by na něm maximálně těch 100V ale odběr té spínací zásuvky by už nebyl nulový a transilem by tekl zhruba 12mA proud kvůli vstupnímu kondenzátoru M33 který díky kapacitní reaktanci vytváří v tomto obvodu takový jednoduchý proudový regulátor.
hajeklubos

#23 Příspěvek od hajeklubos »

Zkoušel jsem pro zajímavost také článek 1.5V. U mého displeje začaly prosvěcovat všechny segmenty. Třeba je to ale náhoda. Zůstávám u NIMh 1.2V a dál to neřeším. Při takto velké kapacitě NiMh článku půjde v podstatě o samovybíjení. Vlastní spotřeba displeje je 00 nic. V každém případě není od věci hodiny dát jednou za rok na týden do zdi pro nabití záložního článku jinak vyhodíš kterýkoliv. Ale kdo si na to vzpomene?
Luboš
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Mozes tym na Vianoce spinat nejake osvetlenie.
sis2

#25 Příspěvek od sis2 »

hajeklubos píše:Zkoušel jsem pro zajímavost také článek 1.5V. U mého displeje začaly prosvěcovat všechny segmenty.

Asi je to různé, já to taky zkoušel a u mého to začalo až při 1,8V. Takže 1,5V je OK a výdrž je omezena jen životností/skladovatelností/ článku.
lubos1961

#26 Příspěvek od lubos1961 »

hajeklubos píše:Zkoušel jsem pro zajímavost také článek 1.5V. U mého displeje začaly prosvěcovat všechny segmenty.

Na to je jednoduchá pomoc, stačí vložit mezi baterii a tím displejem nějakou rychlou diodu, třeba nějakou MUR 120-160, BY203 a tak podobně a ono to při tomto malém odběru udělá přesně 0,3V úbytek napětí.
Přílohy
Spínací hodiny (úprava2).png
Spínací hodiny (úprava2).png
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“