Černobíla Televize Memostat Videoton 76

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
houmr

#46 Příspěvek od houmr »

masar píše:Díváš se na staré video. V posledním je to lepší.
K těm varistorům, z nabídky GME by přicházely v úvahu např.
tento pro tlumení (R350) a tento pro stabilizaci (R338).
:wink:

I tak tam vidím nelinaritu, nahoře je obraz roztažený.
xsc

#47 Příspěvek od xsc »

To už je jen o nastavení trimrů linearity, případně výměně hovňáku.
Na některé varistory šlo zboku vývod normálně připájet.
polara91

#48 Příspěvek od polara91 »

Zdravím, zde zasilam ještě jedno video:
https://youtu.be/ST562Mfrl_E?feature=shared

Zda se mi ze obraz je moc roztažený. Každopádně se mi to nepovedlo už nijak více doladit. Vše kolem vertikálu jsem poměřil vše se jeví v pořádku. Tak nevím jestli se mám ještě na něco zaměřit? 😳
masar

#49 Příspěvek od masar »

polara91 píše:Zda se mi ze obraz je moc roztažený..... .....Tak nevím jestli se mám ještě na něco zaměřit? 😳
Zdání klame, lépe je použít kontrolní obrazec (monoskop) a teprve pak mudrovat. Chybějící stabilizační varistor může být příčinou, že nelze více snížit vertikální rozměr. Ten je určen také velikostí konstanty (R340+R339)/C328. Pokud má C328 malou kapacitu, je rozměr velký (a naopak). Také odpor trimru může být časem snížený (poměrně častý jev).
Také je třeba posuzovat kvalitu prokládání řádků (tzv. párování řádků), k tomu by muselo být kvalitnější video.
Také je třeba zkontrolovat, zda nemá horizontální rozklad zvýšené účinnostní napětí (na schematu +820V). A v neposlední řadě i velikost vysokého napětí (menší velikost=větší rozměry).
polara91

#50 Příspěvek od polara91 »

Zatím jsem tam dal ten monoskop :
https://www.youtube.com/watch?v=RlkYX2zBzGo

je to roztahnuté jako blázen.zmenšit to už nejde jen ještě trochu zvětšit.
Varistory mam již nové jaké mi zde doporučily.
Zkontroluji ještě ten kondenzátor a trimry.

VN trafo je tam již měněné za Teslácke a jsou kolem něho i menší úpravy tak snad to není tím .
masar

#51 Příspěvek od masar »

Jak už jsem uvedl, nadměrný rozkmit pilového napětí na anodě triody, způsobený vyšším napájecím napětím (chybějící nebo nevhodný NZO) nebo malá časová konstanta (R340+R339)/C328). Uváděný rozptyl R339(680k-2.2M) je značný. Doporučuji použít tu nejvyšší hodnotu a pokusit se dostavit linearitu nahoře a dole.
Také je možné, že je snížená linearizační zzv z anody pentody do mřížky (snížená kapacita C332), provázená omezenou možností regulace linearity dole(R341) a nahoře(R343).
polara91 píše:VN trafo je tam již měněné za Teslácke a jsou kolem něho i menší úpravy tak snad to není tím .
Z účinnostního napětí (řádkový rozklad) je napájen multivibrátor (snímkový rozklad). Tento vliv by měl do určité míry eliminovat právě R338.
Je třeba vzít měřidlo do ruky a měřit.
Také je třeba brát v úvahu, že dnes je síťové napětí poněkud vyšší, než na jaké byl tv navržen.
xsc

#52 Příspěvek od xsc »

A neměnil u toho někdo vychylovačky? Tohle se občas stávalo, když se změnilo zapojení vertikálních vychylovaček ze sériového na paralelní.
polara91

#53 Příspěvek od polara91 »

No vychylovačky tam jsou origo ale měnil jsem vlastně celou desku. Ale mám i ty druhé vychylovačky. Tak zkusím vše co jste mi poradily. Děkuji. Teď se k tomu dostanu až příští týden.Krom toho roztaženého obrazu ale jinak televizka funguje hezky, snad se mi povede doladit i tu poslední věc.
xsc

#54 Příspěvek od xsc »

Vychylovačky by měly být samozřejmě u stejného typu desky zapojeny stejně. To by se týkalo jen vychylovaček použitých z tranzistorové verze, tam se to občas prohazovalo.
polara91

#55 Příspěvek od polara91 »

Chlapi dobrá věc se podařila !!
https://ibb.co/5svqrRm

Byl tam místo 2,2m odpor 400k, asi to tam někdo dal aby babičce zvětšil obraz. Teď už je to naprosto dokonalé a všem moc Děkuji za pomoc.
xsc

#56 Příspěvek od xsc »

Spíš tím někdo kompenzoval svod C328. Ale ona i ta maďarská deska má variantní osazení.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“