Snímač výstrelu z pištole.
Moderátor: Moderátoři
Valdano píše:Tady je návod na stavbu zvukového spínače s elektretovým mikrofonem pro aktivaci stopek výstřelem ze startovací pistole. Je tam kompletní zapojení zvukového spínače včetně DPS a popisu k tomu.
Vstupnú časť mám praticky totožnú. Nefunguje to. Nechápem prečo. Na výstrel nezereaguje ale ked po hlavni klepnem kladivkom tak zareaguje a spustí stopky. Mikrofón je vlepený v rukojeti.
Inač čo posielate ten possledný otkaz tak to u mna spôsobuje dojem že ako mikrofón je použitý obyčajný reproduktor. To by mi aj celkom dávalo logiku.
kutilmil píše:Vstupnú časť mám praticky totožnú. Nefunguje to. Nechápem prečo. Na výstrel nezereaguje ale ked po hlavni klepnem kladivkom tak zareaguje a spustí stopky. Mikrofón je vlepený v rukojeti.
Výstřel je příliš silný. Tím umístěním na pistoli se zřejmě mikrofon zahltí dříve než elektronika něco stihne vyhodnotit. Zkuste mikrofon umístit mimo pistoli. Klidně třeba na nějaký stůl umístěný (třeba cca pár metrů) poblíž místa odkud budete střílet z pistole. Ty hotové zvukové spínače se také neumísťují přímo na pistoli, ale jen poblíž místa výstřelu.
kutilmil píše:Tam moc elektroniky neni.
Problém je přímo v mikrofonu, jehož membrána je tlakovou vlnou z příliš blízkého výstřelu natolik zahlcena, že na výstupu mikrofon prostě nereaguje a komparátor pak logicky nemá co změřit. Vzhledem k v odkazovaném článku popsaném obecnému problému se šířením zvuku je však čistě elektronická startovní pistole považována za férovější a na Olympiádě už je více než 10 let standardem.
kutilmil píše:a vtedy nereaguje na zvukovu vlnu.....
Prostě dejte mikrofon mimo pistoli ať už třeba na stůl nebo na stativ umístěný poblíž místu výstřelu a uvidíte sám jak se situace s vyhodnocováním změní.