Čím měřit nízký tlak vody?

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JoDiK

Čím měřit nízký tlak vody?

#1 Příspěvek od JoDiK »

Mám na zahradě IBC kontejner na sloupu zakrytý tak, že není vidět, kolik je v něm vody. Původně u něj byl vodoznak ve formě skleněné trubky přes celou výšku kontejneru umístěné u výtoku z kontejneru. Ta se rozbila a mně napadlo nahradit ji manometrem, který by ručičkou ukazoval tlak vody a tím vlastně kolik je vody v nádrži.
Dle výpočtu hydrostatického tlaku má metrový sloupec vody tlak 1,2PSI (cca 6,9kPa). Takže by mi stačil tlakoměr třeba na 1,5PSI, jenže zatím na nejmenší tlak nacházím 15PSI (třeba tady...)
Poradíte někdo, jestli jen neumím hledat, nebo se takové manometry nevyrábí?
Případně jak vyřešit ten problém indikace kolik vody je v nádrži?
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

1 m vodního sloupce má 9,8 kPa = 98 mbar = 1.422 psi.

Dle toho hledej třeba tady.

Snímat je potřeba diferenčně (atmosférický tlak vs hydrostatický) kvůli kolísání toho atmosférického.

Tady je hotový mechanický plovákový hladinoměr. Plovák bych umístil do vhodné svislé trubky (volně).

Kdysi v AR vyšel hladinoměr na principu řetězce jazýčkových kontaktů v trubce a prstencového plováku s magnetem na ní. Jazýčkové kontakty by se daly dnes nahradit Hallovými spínači.

Lineárním Hallem se dá snímat poloha plováku s nějakým převodem.

Dá se měřit třeba i ultrazvukem (vzdálenost hladiny od čidla).

Vodoznak je primitivní, spolehlivý a levný, ale trubka nejspíš bude časem zarůstat řasami apod. Možná by pomohlo do ní zasunout Cu drát nebo pásek.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 07 dub 2024, 22:36, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

A hlavně je potřeba si uvědomit, že požadovaná informace je rozdíl tlaku mezi horní a dolní hladinou nádrže, takže tlakoměr "vysazenej" na měrný trubce nahoru nad nádrž nebo prostě někam k horní úrovni hladiny ti nikdy neukáže hydrostatickej tlak u dna, ale vždycky jen v místě svýho umístění. Celá koncepce zjišťování vejšky hladiny manometrem je v tomhle případě pitomost - daleko lepší , jednodušší, lacinější a hlavně blbuvzdornější je nějakej plovák anebo náhrada rozbitý trubky poloprůhlednou hadicí. Jako nejjednodušší "hladinoznak" jsem viděl na 1m³ "kontejneru" kus plastový tyče s plovákem na spodním konci, prostrčenej horní deskou nádrže. Na tyči byly červený a bílý proužky po 5cm - čím víc vody v nádrži bylo, tím víc vyčuhovala stupnice nad nádrž. Basta.
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 07 dub 2024, 22:36, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

EKKAR píše:...tlakoměr "vysazenej" na měrný trubce nahoru nad nádrž nebo prostě někam k horní úrovni hladiny ti nikdy neukáže hydrostatickej tlak u dna, ale vždycky jen v místě svýho umístění.

Ehm.....tak to jsem nepředpokládal, že by tazatel netušil...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Hele, už jsem viděl i mnohem vzdělanější a několikrát vysokoškolsky otitulovaný lidi udělat takovou technickou pitomost, když jim prostě "vynechalo" a oni zanedbali tu nejjednodušší základní fyziku, že radši upozorňuju na všecko. Neříkám, že takovej je každej, ale nikdy nevíš.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

JoDiK píše:Poradíte někdo, jestli jen neumím hledat, nebo se takové manometry nevyrábí?
Vyrábějí, ale až zjistíš, kolik takový mechanický nízkotlaký manometr stojí, rád se k té skleněné trubce vrátíš.
Sandal

#7 Příspěvek od Sandal »

Na tohle je nejlepší plovák na lanku, soustava kladek, a ukazatel z venku na nádrži. Materiály takové, aby nic neuhnilo, a kladky nezarezaly.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
JoDiK

#8 Příspěvek od JoDiK »

Aha, zapomněl jsem asi napsat, že jsem z levnýho kraje a ukazatel dražší než ta nádoba (2000Kč) by byl asi trochu mimo moji ochotu, co do toho chci vrazit.
Manometr by byl samozřejmě přímo u výtoku, cca 5cm nad dnem nádoby, nevím jak EKKAR přišel na to, že bych ho chtěl vytahovat na trubku k hornímu okraji nádoby. Horní okraj je totiž tak 3m nad zemí, to bych se na manometr musel asi dívat ze štaflí :-)
Každopádně děkuji všem za dobré rady i lepším hledačům za nalezené velmi drahé manometry a jiné měřící systémy (ten manometr 10mbar číňan dokáže vyrobit a prodat i levněji... - jen není jisté, jestli by dal i vodu...)
Asi teda budu vymýšlet nějaký plovákový systém - našel jsem inspiraci za pár korun - plovák z pet lahve v nádobě a na provázku před nádobu zavěšený ukazatel ve formě tenisáku vyváženého pískem, nahoře na nádobě trubka se dvěma vodítkama na krajích, kudy se smýká ten provázek...
Naposledy upravil(a) JoDiK dne 07 dub 2024, 23:33, celkem upraveno 2 x.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Jo znám jednoho ing, co měří objem vody v 1m³ nádrži v paletový kleci dvěma váhovejma senzorama, A/D převodníkem a Wemosem s WiFi si to posílá na PC. Dvě nohy palety na senzorech, dvě stojí přímo na betóně.
Jo, jde to, jen se do těch senzorů nesmí dostat voda. Akorát že Karlovo řešení s násadou koštěte a malou petkou na konci stojí asi tak 3 řádově míň. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

Jen tak pro zajímavost, ale třeba to k něčemu bude: Měření výšky hladiny
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

JoDiK píše:...
Manometr by byl samozřejmě přímo u výtoku, cca 5cm nad dnem nádoby, nevím jak EKKAR přišel na to, že bych ho chtěl vytahovat na trubku k hornímu okraji nádoby. Horní okraj je totiž tak 3m nad zemí, to bych se na manometr musel asi dívat ze štaflí :-)
...
Protože drtivá většina takovejch nádrží leží pod okapem na zemi nebo těsně nad ní a oči stojícího člověka jsou cca půl metru až metr nad její horní plochou ...
golemson

#12 Příspěvek od golemson »

A nahradit skleněnou trubku čirou hadicí by bylo drahé, chápu 8O
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

Existují i transparentní trubky, třeba z PET-G nebo PVC.

Bylo by potřeba ověřit UV odolnost a nepodcenit ty řasy, jak píšu výše.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JoDiK

#14 Příspěvek od JoDiK »

golemson píše:A nahradit skleněnou trubku čirou hadicí by bylo drahé, chápu 8O

Jo, taky jsem zapomněl napsat, že právě růst řas v nádrži jsem se snažil vyřešit tím, že je zakrytá speciální odrazivou fólií, která nepropouští světlo a snad i trochu omezí prohřívání a ta skleněná trubka už byla zevnitř pěkně zelená, že skoro nebylo vidět tu vodu...
Naposledy upravil(a) JoDiK dne 08 dub 2024, 17:23, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

JirkaZ píše:Vodoznak je primitivní, spolehlivý a levný, ale trubka nejspíš bude časem zarůstat řasami apod. Možná by pomohlo do ní zasunout Cu drát nebo pásek.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“