WiFi zásuvka - spínaný nulák

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
LADER

WiFi zásuvka - spínaný nulák

#1 Příspěvek od LADER »

Zdravím, trošku si chci "vylepšit" domácnost a abych byl v obraze, tak jsem narazil na toto: problém WiFi zásuvek v česku.
Z mého hlediska bych se asi bál něco takového zapojit doma. Nevím jak se na to koukáte vy?
Případně co používáte vy doma (obecně jaké zařízení a na co).
Já jsem měl představu si pořídit WiFi kameru (nejspíš typ Tp-Link Tapo C220) na sledování koček, když nejsem doma a jednu dálkově ovládanou zásuvku na zkoušku (zatím nevím na co).
Celé by to nemělo potřebovat speciální hub a pracovalo by to pouze na domácí Wifi s tím, že bych měl přístup i mimo byt.
Tak a teď si nechám svoji představu zkorigovat od Vás... :-)
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

tak minimálně pro tu zásuvku hub potřebuješ
LADER

#3 Příspěvek od LADER »

Já jsem byl v domnění, že například na TP-Link Tapo P110M chytrá WiFi mini zásuvka hub nepotřebuji, že se vše ovládá přes aplikaci. Aspoň to nikde nezmiňují.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
doktor365

#4 Příspěvek od doktor365 »

LADER píše:TP-Link Tapo P110M

Mám asi tři roky,ovládá se přes aplikaci,jde načasovat,ukazuje spotřebu. Více jsem nezkoušel. Připojíš ji doma k wifi a zbytek aplikace.
nonius

#5 Příspěvek od nonius »

Zajímalo by mne, jakým způsobem se ta zásuvka připojí k WiFi, jak se tam zadá název sítě a heslo.

Pokud to vypíná pouze nulový vodič, tak by se tomu vyhnul a pořídil si raději zařízení, které vypíná buď fázi nebo nejlépe oba vodiče současně.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

N a L jsou pracovní vodiče jako takové. Proč na tom furt někdo baziruje? Dnes už není dogma Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví...
Klidně může být celá budova s N vlevo.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Presne tak. Ked chces, aby to vypinalo fazu, tak si to pripoj do "roztrojky" (alebo predlzovacky), ktora prehadzuje L-N.
pocitujlasku

#8 Příspěvek od pocitujlasku »

nonius píše:Zajímalo by mne, jakým způsobem se ta zásuvka připojí k WiFi, jak se tam zadá název sítě a heslo.

Bezna prax je taka, ze sa hodi do rezimu AP s nejakym predvolenym ssid a heslom. Ty sa na nu pripojis a nabehne ti config stranka. tam si nastavis svoju siet, pripadne dalsie veci a prepne sa z rezimu AP na klienta a pripoji na tvoju wifi.
Podobne mam riesene ja moje "smart" veci. startuje standardne ako ap+client a v momente ako sa pripoji do siete ap vypina. Ked vypadne pripojenie, prepina sa opat na AP. Takto sa nan dostanes vzdy, aj ked nema wifi
No vidis, a tak si sa bal
LADER

#9 Příspěvek od LADER »

A revizák nebude mít námitky?
rezis

#10 Příspěvek od rezis »

LADER píše:A revizák nebude mít námitky?
Ne pouze by to mělo být v celém objektu stejně....
Internet - metla lidstva
nonius

#11 Příspěvek od nonius »

pocitujlasku:
Děkuji, to mě nenapadlo, asi únava. Předpokládám, že to funguje také pouze v domácí WiFi síti bez přístupu k Internetu, nebo ne?
Mohla by ta zásuvka fungovat pouze v režimu AP? Bylo by možné ji ovládat pouze přes tu aplikaci bez dalšího WiFi zařízení?

Pokud to zařízení je v pevné instalaci, například vyhrazená zásuvka pouze pro to zařízení, tak se dá ohlídat, kde je fáze a kde je nulák, ale strkat to do různých zásuvek a vypínat pouze nulák se mi vůbec nelíbí.
TAKJAN

#12 Příspěvek od TAKJAN »

Ono když je dnes jedno L a N, oba pracovní vodiče, mělo by být dáno normou, že se v pohyblivých přívodech vypínají oba. Mně osobně se vůbec nelíbí, že někde pořád "číhá" fáze.
Cust

#13 Příspěvek od Cust »

od toho je izolace...
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Izolacia sa moze prerazit na PE. To je "radost", ked ti zacne horiet vypnuty spotrebic.
Cust

#15 Příspěvek od Cust »

To jo, ale pokud uděláš vypínač na levé straně a já budu mít v baráku fázi v pravo? A co prodlužováky, ty mají taky vodič pod napětím a co elektroinstalace ve zdi? Já si běžně jističe nevypínám, abych "šetřil" izolaci. Před jističem ji stejně neochráním.
Na druhou stranu, už jsem prodlužky vyhořené viděl. Stačí to nekupovat z Číny nebo třeba Vietnamu.
A propo, odkládáš rychlovarnou konvici ze stojánku bokem nebo ji necháváš pod napětím? Používáš ty rozdvojky co mají na každé straně fázi na jiné zdířce?
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“