Slabý jas na televízore Šilelis 401DS

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cvoki

Slabý jas na televízore Šilelis 401DS

#1 Příspěvek od Cvoki »

Zdravím, nedávno som si kúpil malý prenosný televízor Šilelis 401DS. Pomocou modulatora všetko funguje okrem slabého jasu. Jas je na max a aj po rozobratí televízora pomocou malých laditok je to taktiež na max no jas je stále slabý. Nevedel by mi niekto poradiť ako to spraviť?
ondraN

#2 Příspěvek od ondraN »

Taky jsem měl takový a pomohla až výměna obrazovky. Možná zkusit více přižhavit, ale to stejně moc dlouho nevydrží.
Před výměnou bych ale zkontroloval napětí na anodě a katodě. Anodové napětí se ale dá měřit jen za použití VN sondy do 30kV.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

U "plecháče" , koupenýho v bazaru v Myslíkárně v Praze jsem musel taky měnit obrazárnu, životnost byla mizerná. Jenže to bylo ještě v létech osmdesátých, co se dala nová bez problému sehnat skoro v každým servisu.
Jo a jako první jsem musel vyměnit násobič aby vůbec šla.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Cvoki

#4 Příspěvek od Cvoki »

Veľmi pekne ďakujem, skúsim niekde zohnať.
samponek

#5 Příspěvek od samponek »

Žádné přižhavování ani točení s točítky - chyba.
Oťukni katodu regenerátorem obrazovek ( pokud není po ruce, nouzový sestavíš s diodového násobiče. Toto je malá obrazovka, tam stačí -600V proti mřížce.
Tady stačí dvě diody, dva kondy, aby vznilo 640V pár miliampér a žhavení musí být připojený zapnutý a za 3 vteřiny to je ok.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

No, než si začneš hrát s regenerací, radši bych nejdřív proměřil napětí na obrazovce :-)
Jsi schopný regulací jasu nastavit to, aby černá byla šedivá? Jaká je amplituda signálu na katodě, sedí se schématem. I když nemáš VN sondu, tak pokud je správný rozměr obrazu, VN lze čekat správné. Při poklesu VN se obraz zvětšuje.
Až když toto bude OK, řeš obrazovku.
samponek

#7 Příspěvek od samponek »

Já si vždycky myslel, že při poklesu VN se obraz zmenšuje, ale to je stejně jedno, hlavně netoč s žádnými točítky uvnitř, akorát tím rozhodíš napětí na obrazovce, nepůjde ti nastavit černá . . . rozměr obrazu, všechno . . .
Je to historický kousek a akorát ho zničíš . . . přitom to jde s minimálním úsilím opravit působením -600V po dobu 3 vteřin mezi katodou a G1. :(

Ani k tomu nepotřebuješ profesionální regenerátor obrazovek s měřákem katodového proudu jako u barevných, protože je to malá černobílá obrazovka jenom s jednou katodou.
Cvoki

#8 Příspěvek od Cvoki »

Samozrejme točil som len s jedným poprípade 2 kondikmi ktoré nejako aspoň trochu zmenili jas skúsim zmerať obrazovku. Ale keď napríklad k ďalšiemu malému televízoru mi zas skáče obraz a nejde to nejak zastaviť tak tam už mením všetky kondenzátory.
samponek

#9 Příspěvek od samponek »

Stejně se ničeho nedoměříš, každá obrazovka má proud jiný a podle stáří klesá a nevíš jaký je ten správný.
Vezmi miliampírmetr a ťukni katodu třeba 5x proti G1, pak zapni a případně ťukni znovu třeba 2x.
Je to proces na pár vteřin se zanedbatelným úsilím . . .
Naposledy upravil(a) samponek dne 10 dub 2024, 09:56, celkem upraveno 1 x.
Cvoki

#10 Příspěvek od Cvoki »

A mám aj televízor Elektronika 407a ktorú mám len na ozdobu, funguje všetko zvuk, obraz jasný... Ale niekto už predomnou sa hral s tými kondikami a už to bol problém dať do pôvodu obraz bol rozmazany kontras nebol moc dobrý a už sa mi to nechcelo nejak ladiť došla mi trpezlivosť.
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Hlavně dej točítka a všechno do původní polohy tak jak to bylo, jinak rozhodíš napětí a nebude to fungovat. Bude to rozmazané, bude špatný kontrast, všechno . . .
U všech obrazovek je to vždycky mínus Volty proti G1, čím větší obrazovka, tak víc mínusových Voltů, ale ne víc jak -900V, to už je na obrovské obrazovky.
Naposledy upravil(a) samponek dne 10 dub 2024, 10:03, celkem upraveno 1 x.
Cvoki

#12 Příspěvek od Cvoki »

Presne, tak vezmem miliampírmetr a skúsim to.
samponek

#13 Příspěvek od samponek »

Ale musíš do série toho miliampérmetru dát ty mínus Volty -600V.
Patici která je na obrazovce musíš sundat pryč z obrazovky, aby mínus Volty nešly do ťišťáku, aby šly jenom do obrazovky.
Do série s miliampérmetrm dej odpor, aby nemohl téct velký proud, stačí trochu do 20mA, aby se katoda násilně neupálila.
Jenom tak, aby katoda uvnitř hrdla trošku blikala, nesmí násilně svítit a dělej to přerušovaně, tuk, ťuk, ťuk, třeba 5x, nedrž to připojený v kuse.

Profesionální regenerátor má totiž trigger a měření a regulaci proudu a proces probíhá automaticky.
Proto když to děláš manuálně bez přístroje, tak radši pomalu způsobem ťuk, ťuk . .
Když otočíš polaritu mínus Voltů, tak se nic nestane, akorát uvidiš, že se nic neděje. Mínus Volty musí být vždycky na katodě a G1 je hned vedle, protože je první. Ani to nemusíš hledat v katalogu, protože když ťukneš na jinou mřížku, tak se nebude dít nic, protože už je daleko ( mechanicky uvnitř baňky)

Dva drátky měj izolovaný bužírkou na aspoň 1000V , nepoužívej starý tenký s izolací do 50V, aby mínus Volty neprobíjely do ruk.
Naposledy upravil(a) samponek dne 10 dub 2024, 10:47, celkem upraveno 1 x.
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

samponek píše:Já si vždycky myslel, že při poklesu VN se obraz zmenšuje, ale to je stejně jedno,
Při poklesu VN se obraz zvětšuje - elektron dostane menší urychlovací napětí, letí pomaleji a je tak snadněji ovlivněn vychylovacím polem. Jenže obvykle je zdroj VN spojen s vychylováním. A tam zas platí, že při vyšším napájení toho zdroje se generuje jak vyšší VN tak větší vychylovací pole. Proto to mate, protože při zvyšování napájecího napětí se obraz zvětšuje i když VN roste.
xsc

#15 Příspěvek od xsc »

Cvoki píše:Presne, tak vezmem miliampírmetr a skúsim to.
Jestli přesně nevíš, co děláš, tak bacha na to. Kromě toho, že usměrněných 230V dává rány, tak je potřeba v sérii odpor pro omezení proudu, jinak tu obrazovku snadno odpravíš. Ta katoda je malá a ruské obrazovky na tohle oživování zas tak dobře nereagují.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“