Ošetření dřeva - olej nebo vosk?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Tom82

Ošetření dřeva - olej nebo vosk?

#1 Příspěvek od Tom82 »

Přemýšlím nad tím, jak ošetřit krásnou, dřevěnou kastli Riga 103. Je bez jediného ťukance nebo šrámu. Každopádně chci ponechat původní barvu a matnost.

Doma mám Ballistol BALSIN Stock Oil, ale ze zkušenosti s pažbou pušky vím, že dřevo poměrně tmavne.

Našel jsem dále např. toto
https://www.barvir.cz/oprava-a-ochrana- ... rsky-olej/

nebo vosk
https://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/v ... ku-a-dreva

Nebo se na tyto pokusy o ochranu raději vykašlat a dřevo nechat tak jak je?
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

já na renovaci skříní používám tohle výsledky jsou perfektní
radioelectrum

#3 Příspěvek od radioelectrum »

Také doporučuji ošetření povrchu šelakem. To co ted napíši zvedne žluč starým restaurátorům. Pokud je šelak řídký, tak se dá na očištěný povrch nanést hadříkem. Klidně po zaschnutí i další vrstva. Výsledný efekt je takový že se sjednotí povrchový vzhled a povrch není příliš lesklý. Navíc se dá kdykoli smýt lihem, což se u různých olejů nedá říct. Jak na něco jedou šáhnete olejem, Diavou nebo něčím takovým tak to už nikdy nebudete moci nalakovat.
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

Já zase mám na zamšelé lakované věci (reprobedny) osvědčený olej. Což bude asi i případ tranzistorového rádia. Šelakem bych dělal nelakované, nebo laku dokonale zbavené dřevo. (Je krásný.)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Na lakovanou skříň nemůžeš dát další lak. Pro oživení původního laku jde použít třeba Pronto tekutý vosk na dřevo, ale podle mých zkušeností je nejlepší původní lak jen pořádně vyčistit, např. lihem.
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

Ale já píšu o oleji. Funguje to velmi dobře.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Habesan »

Ono by to chtělo vědět jakou chemickou podstatu měl ten původně použitý lak nebo jak by se to dalo zpětně určit, třeba podle jeho reakce na rozpouštědla.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nátěrové_hmoty

Je to podobná úloha, jako pokoušet se zjistit, čím byl nalakovám vodič na výrobu vinutých dílů:
t=90000.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RayeR »

No taky myslim, ze pokud to bylo puvodne lakovane nakym nitro/syntetikou, tak je blbost na to zkouset patlat selak ci olej, kdyz se to nevpije. Selak se pouzival u hodne starych radii, pochybuju ze zrovna tohle by v tovarne lakovali selakem. Leda by se puvodni lak napred sundal...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“