předzesilovač pro gramofon - stavba
Moderátor: Moderátoři
Odpověď je zde:
Ráno som to poslal obvodárom, traja mi odpísali že Phono sa nevenujú vôbec a jediný Laco Bunta (BVa) mi odpísal:
---------------------------------------------
obvodovo je to asi to naj.. čo sa dá dnes urobiť. Pasívne RIAA filtre, najlepšie dostupné obvody (OZ, Jfety..), dôsledná vf filtrácia. Reálny výsledok bude ale kriticky závislý od konštrukcie, návrhu DPS a zeme na DPS, aj na mechanickom prevedení a zemnení (odstup 50Hz) .. Ale to sa uvidí až po realizácii. Elektrické vlastnosti (možnosti zapojenia, ak sa to urobí bez chýb) budú určite výborné a tak trochu overkill vzhľadom na možnosti phono záznamu (šum drážky, hluk od pohonu). Ak je kamarát "phono nadšenec" a vie čo robí, tak určite nebude sklamaný.
-----------------------------------------------
Moje poznámky:
- pre menší šum pre MC pri jfetoch sa používa paralelné radenie tranzistorov. Či to má aj reálny zmysel si musí zodpovedať každý sám vzhľadom na veľkosť šumu drážky.
- zdroje ma potešili. Tie samé šváby používam aj ja. Sú ale neskutočne háklivé na skrat. Ja som odpálil jedno TPS7A4701 čo používam ako zdroj v preampe len tým, že mi upadol drôt
z ruky a dotkol sa výstupných pinov (pri zapnutom zdroji samozrejme, kto by ho vypínal, že), hneď bolo po švábe. Netrúfam si toho moc doporučovať, ale možno protiskratové diódy
na výstupe zdroja by boli fajn, aspoň pri oživovaní určite.
- použitie ADA4898-1. Je to momentálne jeden z mála švábov (teda podľa mojich uší), ktorý má absolútne nulovú zvukovú signatúru, ak sa napája 5V. Pri vyššej voltáži už ho je "počuť".
To je ale výlučne moja skúsenosť a tento šváb chalani radi používajú napr. v DACoch pri IV konverzii.
Moje osobné posluchové skúsenosti:
Používam MC prenosku.
Preampy ako Actidamp MKIV s úpravami pre MC, alebo openamp od P. Macuru so vstupným trafom pre MC od p. Berana hrali moc plocho, malý priestor.
Až ten od Per Andersa Sjostroma hrá pre mňa prijateľne. Ale je zbytočne zložitý.
A držím Custovi palce, moc sympatický projekt. Ak by som ja bol Cust, na projekte už nemením nič zásadného, obvodovo je to moc dobre spravené a má môj obdiv,
jeho MC časť s jfetmi ma zaujala natoľko, že ak k tomu bude rozumný návrh DPS, tak to postavím a zrecenzujem. Tak sa mi to moc páči...
M.
-----------------------------------------------------------------------------------
Za mě tedy poznámečka, že míchat sem Barcarolu nebo NC470 je tak trošku (naprosto) mimo odpovídající použití zde probírané konstrukce. Spíš bych radil po finalizaci to poslat na specializované weby o audiu, včetně (nebo především) zahraničních. Případně řešit něco jako autorství a podobně, pokud to Cust nechce vyloženě darovat audio komunitě.
Co se týče obvodu ADA4898-1, není úplně vhodný při zesílení pod 1. Já s ním mám toršku nepříjemnosti v jiných zapojení, kde jsem ho nakonec nahradil OPA1611, který má pro nízkém zesílení lepší fázovou bezpečnost. V tomto případě by měl ale produkovat opravdu excelentní výsledky.
Co se týče DPS, asi to zveřejním, alespoň větší část. Zároveň přemýšlím o založení s.r.o., tak by to mohl být i okrajový prodejní artikl.
Podle vzhledu předpokládám použití LaTeX-u, což je podle mne nejlepší možný nástroj na podobný dokument... Jen ten základní vzhled je trochu... naprd (rámečky kolem odkazů a tak). Možná by stálo za to si s tím pohrát i po té vzhledové stránce. Zde můžu nabídnout pomoc, ať to není jen plácaní do větru.
Jo, je to v Latexu, respektive v editoru Lyx, který je trošku přehlednější než prostý textový dokument.
Přehrál jsem dokument, odkazy teď nejsou orámovány.
A kutilmile - nelituju tě
Nicméně když jsme u toho, tak OpenOffice/LibreOffice má (různě nastavitelný) export do pdf též.
Zde konkrétně ovšem jde o toto. Nikdy jsem neměl, ale vždycky jsem oceňoval kvalitu a perfektní funkčnost pdf dokumentů z Latexu či Lyxu...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Takže tak ...jimirek totiž píše:Já budu schopen se té korekci věnovat snad přes víkend, ale do toho pdf to nedám, protože to neumím. Takže texťák nebo zase příspěvek, pokud to je ještě aktuální.
A kutilmile - nelituju tě
@jimirek, jasně, budu za to vděčný... Klidně doc, txt, cokoliv.
@JirkaZ, @EKKAR, netrpím onou infekcí, jedu na Linux, LibreOffice a podobně..., ale MS nezatracuju, dost často se jim něco povede a občas něco táhnou.
str.6
vynecháme, dostaneme zvukový
str.8
Jednu ze složek nebo lépe Jednou ze složek je
str.9
byl k výpočtu
str.10
frekvencích je odpor
dominantní na nízkých frekvencích,
nestoupá na nízkých frekvencích
stejný proud, jako
vysokých frekvencích. Je