D: Dva šicí stroje

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

D: Dva šicí stroje

#1 Příspěvek od ransom »

Sovětská Čajka kufříková bez víka plus polský Lucznik vyndaný ze stolu.

Oba mají nějakou mechanickou vadu. Lucznik trhá nit kvůli neodbržďování napínáku při vratném pohybu, Čajka má nějak rozštelovaný pohyb do boku. Oboje snad snadno opravitelné.

Oba mají v pořádku pohon i pedál s kabeláží.

Je k nim hromada příslušenství - patek a podobně.

Foto zde:
https://photos.app.goo.gl/b9jHhiqWCvjBZHb97

Pouze osobně Česká Skalice. Nikam to nevezu, nebalím a nepisílám.
Až se naseru, půjdou do šrotu.
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Používal jsi je nebo nějaký člen rodiny? Jak bys tu čajku a Lucznika hodnotil při srovnání s Veritasem? Mám doma Veritas 8014/26 a u příbuznýho je Veritas 8014/43. Nějak fungují. Ale na jeansovinu moc nejsou.

https://www.youtube.com/watch?v=kOxRykP ... venEnglish
https://www.youtube.com/watch?v=A_MfFl5 ... venEnglish
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Jsou z rodiny. Máma měla i Veritasku, na té jsem se učil. Podle mého to je všecko na jedno brdo. Ta Čajka prý snad uměla džíny nejlíp. Ale nevím, neštudoval jsem to.

Míval jsem kufříkovou Minervu na 120V. Ovládání měla pákou odtlačovanou kolenem, podle mého mnohem lepší než pedál. Uměla jen dopředu - dozadu a plynule nastavitelnou šířku od rovného po entl. Ale prošila skoro cokoli.

U nás se prakticky nic nešije. Na to občasný málo slouží dobře lacinej stroj novej.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Prostě na džínovinu průmyslový stroj , nebo šlapák z I.republiky . Zde jde o tuhost konstrukce . Jinak veritas má rotační chapač, ten vychází pro šití výhodněji. Je to ale složitější výrobně . Rozhodně nevyhazuj vnitřky - cívky , člunky , patky , chapače atd. Ty jsou třeba stále a rád je , ne zbytek , někdo koupí . Žádné uvolňování šponungu pro zpětný krok neexistuje .
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Jistěže existuje. Akorát nejsem hadropichna a tak to nejspíš popisuju blbě.
Když jede jehla nahoru, tak část dráhy je nit napinaná tím štelovacím bazmekem mezi dvěma disky. Ten se ale kousek před horní úvratí uvolní, stejně jako když zvedneš patku, niť v tom okamžiku jde volně. Tohle mám vysledovaný na všech strojích. Ten Lucznik trhal nitě a steh byl utažený na krev ať byl bazmek naštelovaný jakkoli. Trvalo mi dobu než jsem zjistil proč.

Dávám to celý za odvoz ať to někdo využije. Možná se někomu hodí pohony, pedály i ta drobotina.

Vlastně když tak můžu poslat jen to a mašiny vzít se železem do šrotu. Ony ve skutečnosti nejsou žádnej zázrak. Doma teď máme nejakou láci ke čtyřem litrům a šlape jak Švýcary. Manželka chrochtá blahem, že si to umí samo navléknout nit a obšít knoflíkovou dirku. Použije se tak jednou do roka na deset minut, když nám zase králík sežere kus povlaku na polštář.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Sledování a tím závěry nebyly dobré .
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

Tak si tudy na funkčním stroji protáhni nit. Nechej ho pomalu běžet naprazdno a za nit táhni. Jestli si všimneš toho co já.
Ale jak říkám, nejsem v tomto odborník.
Že se nit uvolní pri zvednuté patce, to snad pravda je?
Naposledy upravil(a) ransom dne 14 dub 2024, 12:49, celkem upraveno 1 x.
juf

#8 Příspěvek od juf »

Zdravím kdyby nebyl zájem tak bych ty motory i s pedálama koupil . Sháním pro dceru na hrnčířský kruh se změnami otáček. Předem děkuji jufrc .
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Juf je myslím taky opravářem strojů . Ano , tam je přímá mechanická vazba , aby jsi byl schopen nit vůbec navést . Je možné , že spatně , ale skoto 40 let se v tom vrtám ... Kdyby jsi to dělil , tak já bych rád tu drobotinu ....
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Juf: Jako že jo, není problém. Ale utáhne to? A není to moc hlučný? A přežijí ty motory v blátíčku? Plus ani ten pedál není úplně do mokra dělanej.
(Keramiku jsem kdysi jako kluk hňácal. Mám docela přesnou představu jak takový pracoviště vypadá.)

Bo: Tak jestli se nikdo jinej neozve, rozdělím to. Jsem si dělal naděje že to budu mít bez práce... Ještě jsi myslím chtěl žárovky.

Popis tedy upravuju takto: Lucznik z neznámých důvodů trhá nit. Nechápu jak je to možné.
Naposledy upravil(a) ransom dne 14 dub 2024, 13:04, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Skoro jsem Ti volal , ve čtvrtek jedu Poland........
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Ve čtvrtek jsem k mání omezeně, nejspíš po čtvrté hodině.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Kvůli : v pořadí naklepnutá jehla , rozpíchaná dírka , naklepnutý chapač , vadné právě to tenké pérko, vadný šponunk , špína kolem chapače atd ...
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Zajel bych přímo na Tvou akci , zdržím minutku ... Odpoledne již musím být doma , sorry , jinak jindy , určitě glühlampe kupuji . Odhaduji 11-12 u Tebe .
kejki

#15 Příspěvek od kejki »

BOBOBO píše:Sledování a tím závěry nebyly dobré .
Souhlas, žádná souhra napínání není, jen pohyb páky a jehly. Jehla pohybem dolů stáhne nit (plus se povolí pohybem páky), při zpětném pohybu vznikne smyčka, kterou chytá háček. Pohyb páky nahoru smyčku utáhne.
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“