Čím měřit nízký tlak vody?
Moderátor: Moderátoři
Např. tady:
https://allegro.cz/nabidka/trubka-sklen ... 4291fbf951
- tomasjedno
tomasjedno píše:Nešlo to sem dát takhle
https://allegro.cz/nabidka/trubka-sklen ... 3848522853
nebo takhle?
Borosilikát se musí po uříznutí na dýlku na řezu otavit, jinak pnutím v řezu začne po čase praskat. Vlastní zkušenost. Před mnoha lety jsem si dával dělat z borsilikát trubky 24/18 mm tlakový zkumavky na halogenový žárovky pod vodu do velkých hloubek ve sklárně ve Světlý n.S. Pokusně jsem jich pár diamantem zkrátil o 5-10 mm a všechny po pár týdnech praskly a to na atmosférickým tlaku. Otavené vydržely hloubku 250 metrů, víc můj tester neuměl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Něco podobnýho se ukazuje jako fyzikální experiment - sklo se nechá odkápnout a ztuhnout ve tvaru kapky s dlouhatánským tenkým "ocáskem". Do těla kapky pak můžeš mlátit kladivem na kovadlině - a nerozbiješ ho. Přitom nepopraská ani bez chladicího procesu v dochlazovací peci. Ale stačí odlomit špičičku toho "ocásku" a uvolněný povrchový napětí kapku mžikově roztrhá na drobounký střípky.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Jirko, to není pnutím v řezu, to praskání je způsobený trochu jiným fyzikálním procesem.
To je zajímavý, vypadá to, že víš víc než sklářskej technolog v Kavalieru ve Světlý, kterýho jsem se na to ptal, proč zkumavky bez otavení praskají. A víš co je nejzajímavější? Že to uříznutí a zabroušení dělal sklářskej technik v Laboratorním skle v HK, Hořická naproti ČNB. Čuměl na ty popraskaný jak puk. Děda 70 let by o tom asi měl něco vědět, když celej život dělal křivule, chlatiče a podobný laboratorní sklo z borsilikátu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
Sám jsi narušená rovnováha.EKKAR píše:Jirko, to není pnutím v řezu, to praskání je způsobený trochu jiným fyzikálním procesem. … Když pak řezáním narušíš povrch kdekoliv po tom ztuhlým tvaru, narušená rovnováha povrchovýho napětí způsobí prasknutí.
To prasknutí způsobí vnitřní pnutí a vytvoření inicializačních prasklin na řezaném nebo broušeném povrchu. Ty praskliny se pak šíří - v případě exploze té prudce zchlazené kapky je vnitřní pnutí extrémně velké a praskliny se šíří lavinovitě, u té Celeronovy trubky je to pnutí malé a praskliny se šíří jen při teplotních změnách nebo mechanickém namáhání.