Elektrolyty řady TC923 - stárnutí
Moderátor: Moderátoři
Elektrolyty řady TC923 - stárnutí
Všechno vylejt?
Jinak větší kapacita u starých (impulsně a tepelně nezatěžovaných) elektrolytů není nic neobvyklého, je to holt z dob, kdy se tolerance hodnoty nezneužívala.
Mimochodem: na TC923 si nějak nevzpomínám...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- jardafiala
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 3c76QZvwbD
ESR do 1Ω, VLoss do 1%
kontrolně měřím nové elyty, občas přeměřené na jiém měřáku.
A jsou to vazební elyty.
Tahle řada TC92X je nepovedená kvůli netěsné loupající se zálivce, takže výměna není zas tak od věci. Ztrácejí kapacitu a získávají svod, takže jako vazební ovlivňují pracovní bod germaniových tranzistorů. Nechávat lze ty blokační, pokud ještě neztratily kapacitu. Ale třeba už AVC napětí jsem měl díky svodu asi poloviční, byť při měření ohmetrem nízký odpor neukazují - obvykle v řádu MΩ.
Někdy se ještě naformují. Třeba Dolly po připojení brala asi 80mA naprázdno, po 5 minutách už jen 15mA.
S řadou TE cokoliv to vůbec nejde srovnávat. Ale i starší TC90X s hnusnou, často popraskanou gumovou zátkou se chovají líp, ta zátka obvykle pořád těsní.
TE98x malý kapacity do 10M nebo ve velikosti 2 a 3 jsou po těch cca 40 letech od výroby z 80% suchý na troud. Prý netěsnost gumový zátky. Větší kapacity a velikosti pouzder a řada TF je většinou v pohodě.
Ty starý TC s bílou zálivkou netřeba zkoumat a vyhazovat rovnou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
T4 není vůbec špatný (navzdory PRCákovi - původ je německý - nebo zde apod.!!!), ale má svoje limity dané měřící metodou. Považuju ho spíš za indikátor a tester (on se taky tak nazývá a rozhodně to není multimetr), měření je jaksi navíc a je vždycky potřeba u toho myslet a počítat s chybou.
Jo a v odkazech doprdelepráce už konečně odřezávejte hashe!!!
TC923 tedy skutečně existuje, ale navzdory počtu mých křížků tak nějak zůstal mimo mé obzory...
kdo ne - hledá důvod.
Dobové pro mě tehdy byly typy v růžové bužírce (TE980-993), nebo taky totéž bez ní, jak se zrovna povedlo.
Dnes bych se možná k těm tranzistorákům vrátil, ale mj. i vrozený odpor ke Ge polovodičům mi v tom brání (i když tento důvod je spíš okrajový). Jo, začátky byly 101NU70, pak "báječná" 102NU71 apod., ale jakmile jsem "čuchnul" k Si, tak mi bylo jasné, kudy chci jít...
kdo ne - hledá důvod.