Jak napsat zavináč v Mintu?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Artaban001 píše:klávesa před mezerníkem a dvě za ním nemají na nic vliv - buď jsou vadný, nebo jsou využitý jen v Japonštině a tady jsou "mrtvý".
Takže asi nic jinýho, než externí klávesnice nepomůže.

Skus spustit xev a pozriet, ake keycode tie klavesy generuju. Dalo by sa to premapovat na AltGr.
miro41

#17 Příspěvek od miro41 »

AltGr + v @
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Ta levá od Shiftu se hlásí jako "Muhenkan" a ty dvě "Henkan mode" a "Hiragana katakana"
Miro41 - Altgr není k dispozici.
Přílohy
Snímek obrazovky pořízený 2024-04-15 11-53-46.png
Snímek obrazovky pořízený 2024-04-15 11-53-46.png
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Pozri, aky keycode ma ten "Henkan_Mode" - u mna 100:

Kód: Vybrat vše

$ xmodmap -pk | grep Henkan
    100         0xff23 (Henkan_Mode)    0x0000 (NoSymbol)       0xff23 (Henkan_Mode)

A potom si na ten keycode premapuj pravy Alt:

Kód: Vybrat vše

xmodmap -e "keycode 100 = Alt_R ISO_Next_Group ISO_Level3_Shift"

Fungovuje to len pre aktualne nastavene rozlozenie klavesnice a len do restartu/odhlasenia. Musis si to niekam pridat, aby sa to spustilo po starte.
miro41

#20 Příspěvek od miro41 »

Artaban001 píše:Hezký večer. Existuje nějaký způsob, jak na tyhle klávesnici napsat zavináč?
Notebook je Fujitsu Lifebook A574/H. Pod WIn 10 fungovalo ctrl+alt+V. Tady v Mintu to nějak nefunguje. Varianta s externí klávesnicí je až poslední možnost.

virtualni klavesnice dat na panel stisknout v ni klavesu v pravo dole takove ruzne znaky a objevise na virtualni klavesnici @
asdf
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od asdf »

Já píšu na české klávesnici jen český text. Jinak tam mám anglickou. Vždycky se přepnu pomocí Levý Alt+Levý Shift.
LADER

#22 Příspěvek od LADER »

Možná tohle trochu pomůže: Mapa znaků v Linux Mint
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
judeware

#23 Příspěvek od judeware »

ALT+64 (dek.) je kombinace/sekvence interpretovaná systémy od M$!!! Nejen v tazatelově Mintu, ani v Ubuntu mi nejde (jak jinak). Shift+CTRL+U+0040 (hex.) je "totéž" pro Linux. ALT+92 (dek.) v M$ O.S. zobrazí backslash, nikoliv zavináč!

ok1hga píše:...ta klávesnice je úplně normální HW...
Mejlka, Vláďo. Ta tazatelova je asijská exotika (viz jeho foto), s polepkami a opensource O.S. nainstalovaným dodatečně (odhaduju). A je-li "fyzicky japonská", mohl by zavináč naskočit po stisku klávesy vpravo od "Pé". Pravý ALT+V zabere v Linuxu i exGatesovi, pokud je navolená v GUI O.S. klávesnice česká. Pokud se přidá sekundární anglická (USA) a terciární "Japanese", zavináč naskočí po stisku Shift+2, resp. P (bez Shiftu). Alespoň mě to tak funguje.

A docela by mě zajímalo, po jakém stisku by se zobrazil zavináč, když bychom byli v DOSu (resp. reálném režimu W9x) rozjetém z diskety (u tohoto moderního ntb. s využitím ext. USB mechaniky).
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Alfanumericka cast klavesnice bude zhodna s beznou klavesnicou, takze pri US rozlozeni normalne shift+2.

Problem je tam, kde potrebujes AltGr, ktory ta klavesnica fyzicky nema.
judeware

#25 Příspěvek od judeware »

Jenže on nad dvojkou nemá zavináč, ale uvozovky. Jako můj osmibiťák MZ-800, který má i ten zavinač vpravo od Pé. :) Zavináč na pravoboku nabízí i ta přidaná Japanese a cokoliv stisknutého v grafickém náhledu klávesnice podbarvuje oranžově.

Třeba na onom ntb. nějaká krkolomná kombinace odpovídá stisku pravého ALT, příroda suď.
Přílohy
Janapese 12-04.png
Janapese 12-04.png
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Je jedno, co je na klavesach napisane. Klavesnica generuje keycode a ten bude pre dvojku rovnaky na US aj JP klavesnici. Co s tym urobi OS, to je uz jeho vec.
judeware

#27 Příspěvek od judeware »

Tož jsem zvědavý, s čím zakladatel tématu přijde.

Jednou jsem pro známé dělal něco podobného. Klávesnice atyp (ach jo, kdybych si pamatoval přesně, oč šlo), notes z levného výprodeje, ale papírově "nadupadný" (hodně muziky za málo peněz). A protože ta klávesnice byla i docela ojetá, přesvědčil jsem lidi, že seženu "CZ ekvivalent". Bylo to v době, kdy byly nové poměrně drahé (ovšem často na to lidi kašlou a užívají věc, než s tím praští). To platí (platilo) i o baterkách - málokdo kupuje do notesu druhou, spíš ho nechají dožít se zemřelou. A protože ona klávesnice nebyla za tisíc, ale za mnohem míň, došlo tenkrát ke koupi. Dnes už ani nemám chuť hádat, jestli se druhá baterka, či klávesnice, vůbec ""vyplatí"" do notesů dávat (nesleduju to řadu let).
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Notebookove klavesnice su len pasivna matica klaves. Takze vsetky europske ISO varianty su elektricky a mechanicky zhodne - odlisuju sa len popismi na klavesach. ANSI maju par klaves inak a japonske zjavne tiez.
Citanie matice obsluhuje EC. Otazne je, ci ma niekde vo flash ulozene, ze klavesnica je japonska. Ak je matica dost velka, tak do nej vojde AltGr aj tie specialne japonske klavesy a nastavenie nemusi byt ziadne - v tom pripade sa da klavesnica jednoducho vymenit za europsku alebo americku a bude fungovat spravne.
Artaban001

#29 Příspěvek od Artaban001 »

Když bych chtěl tu virtuální klávesnici na "vyžádání" - jaká je zkratka na její vyvolání? - po každý, když se očekává vstup ji mít zrovna nemusím
matahari

#30 Příspěvek od matahari »

Zkratku asi nemá, takže si ji budeš muset přidat, ale v mém screenshotu jsem si dal ikonu na lištu.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“