elektromobilita
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Cust píše:Úvaha je správná. Jen tu druhou část problematiky jsem neřešil byť si ji uvědomuji. Kdyby to bylo jednoduché, tak by se nepořádaly závody na délku dojezdu s definovaným množstvím paliva.tomasjedno píše:Chybná úvaha.
Uvedu na příkladu. Na Malovance vjedu do Strahovského tunelu, auto mám rozjeté na 70. Vyhodím kvalt a plachtím. Strahovský tunel opouštím u Anděla rychlostí 75, pokračuji do Mrázovky a až skončí klesání a rychlost klesne na 70, zařadím kvalt a zapnu tempomat. Celková délka plachtění 2,3 km a kdybych to chtěl absolvovat se zařazeným kvaltem, musel bych lechtat plyn nad volnoběžné otáčky, tedy bych spotřeboval víc.
(Samozřejmě, jakmile je třeba zpomalit, řadím kvalt, to je zase z hlediska spotřeby v takovou chvíli nejlepší.)
https://svetprumyslu.cz/spolecnost-volt ... tromobily/
A kutilmile - nelituju tě
S těma starejma rozvodama vypuká další problém, nabíječka potřebuje šťávu furt a jak by se to veřejný zapínalo a vypínalo. Soumrakáčem na každým kandelábru nebo nějakým bezdrátem?
Nedávno jsem viděl v jedný fy, nabíječka na kandelábru. Dole v patce musí být áčko, nebo béčko 4P chránič, 3F jistič nabíječky, jistič veřejnýho, napaječ soumrakáče, jeho jištění a ještě jištění vlastního LED tělesa. Stěží se to do laminátový nebo litinový patky vejde.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Každé nově montované svítidlo může mít, a velmi často i má, vestavěný programátor, většinou na principu astrohodin. Takže každé svítidlo může mít i svůj individuální program, během kterého mění i svítivost nebo barvu světla, případně se rozsvěcí a zhasíná nezávisle na ostatních. Pár takových jsem už montoval.
AYKY 4x25 nebo CYKY 4x16 má jmenovité jištění 63A, což je nějakých 40kW. Sloupů bývá na jedné větvi kolem dvaceti. Na tu větev se dá těch nabíječek pověsit několik, nepočítá se s tím, že by v dnešní době běžely všecky naráz - je to prostě několik míst, kde se dá příležitostně nabíjet. Nabíječky se dovedou mezi sebou dohodnout a příkony si rozdělit, případně si některá vyžádá přednost. Nevidím v tom problém. Zatím pořád roste nabíjecí infrastruktura rychleji než počet elektromobilů. Spíš to leckde vypadá, že nabíječky stojí frontu na auta, ne opačně.
Celeron píše:Karel má pravdu. Už vidím města jak rozkopávaj chodníky kvůli výměně AYKY 4 x 16, míň často 4 x 25, někde dokonce jen 4 x 10 se kterým jsou ty letitý kandelábrový rozvody dělaný. Kolikpak ta 4 x 16 v hlíně utáhne nabíječek?
S těma starejma rozvodama vypuká další problém, nabíječka potřebuje šťávu furt a jak by se to veřejný zapínalo a vypínalo. Soumrakáčem na každým kandelábru nebo nějakým bezdrátem?
Nedávno jsem viděl v jedný fy, nabíječka na kandelábru. Dole v patce musí být áčko, nebo béčko 4P chránič, 3F jistič nabíječky, jistič veřejnýho, napaječ soumrakáče, jeho jištění a ještě jištění vlastního LED tělesa. Stěží se to do laminátový nebo litinový patky vejde.
To dálkové ovládání lampy se napájí přímo z LED driveru lampy. Je to standartizované řešení. Můžeš to vidět třeba v Praze v Novopacké na spojce mezi D10 a Prosekem nebo v Nové Pace kolem autobusového nádraží. V HK už se to také množí, jenom zatím mimo hlavní tahy. Cena jednoho rádia je naprosto směšná v porovnání s cenou zbytku lampy. Navíc to přímo bonzuje údržbě, že někde něco nesvítí nebo že někdo naboural do sloupu.
Standardizované řešení nabíječky do lampy dodává hned několik firem, včetně čínských. Stačí občas vytáhnou paty z vidlákova a vyrazit třeba na výstavu Light+Building do Reichu. Takových nabíječek tam bylo půl pavilonu. (Ten pavilon byl větší než celý Ampér dohromady)
HF_Tech píše:To dálkové ovládání lampy se napájí přímo z LED driveru lampy. Je to standartizované řešení.
Já ale psal o starejch městskejch rozvodech. A vím, jak to probíhalo s rekonstrukcí výbojkovýho na ledkový svícení v Bydžově. Šetřili každou kačku a protože dotace byla jen na svítidla, tak to napasovali na zvohejbaný a otřískaný kandelábry někdy z půlky sedmdesátek, někde i starších betoňáků. A to nejlevnější co se dalo sehnat a je to tak mizerný, že se to má po dvou letech předělávat. Navíc skoro všude na hlavních ulicích je zákaz zastavení a v postraních ulicích jsou 3 kadelábry na cca 200 metrů a ulice obšancovaná dvěma šňůrama aut na chodníku po celý dýlce. To by byl boj o flek u nabíječky, možná by se i střílelo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Takhle nějak to dopadá když jak se říká "pravice neví co dělá levice" (nemyslím to politicky).