Funkční ovládač W11 pro skener Canon CanoScan 4200F

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

Funkční ovládač W11 pro skener Canon CanoScan 4200F

#1 Příspěvek od Brozicek »

Zdravím.

Mám nový PC s W11.
Na předchozím PC s W10 32 bitů mi bez problémů funguje ovládač skeneru CanoScan 4200F. Tento skener mám na starém PC instalován již od W8 a po aktualizaci na W10 fungoval také.

Nyní se marně snažím najít nějaký ovládač skeneru pro svůj nový PC W11, abych mohl odstavit starý PC. Na internetu, ani na stránkách Canon, nemohu nic najít. Zkusil jsem nainstalovat ovládač, který mám uložený u starého PC, ale při pokusu o instalaci mi instalace oznámí, že ovládač je jen pro 32 bitů.

Může mi někdo z kolegů, kterému se to případně již podařilo, pomoct s tímto problémem.

Obávám se, že tento skener již s W11 nezprovozním. Dík za rady nebo pomoc.
Brozicek

#2 Příspěvek od Brozicek »

Nadějně vypadala tato instalace náhradního ovládače, ke kterému jsme se dopracoval na Netu, ale po instalaci dostanu jen toto hlášení.
Přílohy
2024-04-19_112248.jpg
2024-04-19_112248.jpg
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 19 dub 2024, 13:06, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Na webe Canonu je predsa 64-bitovy driver pre Windows 7.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Koukám, že nejen HP při změně Woken na vyšší verzi na ovladače prdí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Takto to (ne)robia takmer vsetky komercne firmy. Ale pri troche stastia bude ten driver pre Windows 7 fungovat.
Brozicek

#6 Příspěvek od Brozicek »

rnbw píše:Takto to (ne)robia takmer vsetky komercne firmy. Ale pri troche stastia bude ten driver pre Windows 7 fungovat.

Nainstaloval jsem ten ovládač pro W7. Je to marný, je to marný.
Správce zařízení skener vidí a píše, že ovládač pracuje správně. Obr. 1.
Pokud skener spustím v Tooboxu, tak se zobrazí výběr ze dvou ovládačů. Obr. 2.
Bohužel ani jeden se nespustí. Obr. 3.
Tak asi štěstí nemám, nebo dělám něco špatně.
Přílohy
Skener se nespustí.jpg
Skener se nespustí.jpg
Canon Tool Box.jpg
Canon Tool Box.jpg
Správce zařízení.jpg
Správce zařízení.jpg
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Skus namiesto toho toolboxu pouzit iny nastroj s podporou TWAIN. Napr. GIMP.
josef_novak

#8 Příspěvek od josef_novak »

To by mělo fungovat, jak vypadá skener přímo v Nastavení těch jedenáctek? V systému je také aplikace Skener.

Přinejhorším by se dal nějaké starší Windows virtualizovat a ke skeneru v USB by přistupovaly napřímo (tzv. USB passthrough).
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Tu je tiez nieco k tomuto problemu: https://weblogs.asp.net/jeffwids/canon- ... ain-source

Pre istotu odinstaluj ten VueScan.
Lancer

#10 Příspěvek od Lancer »

Problém by mohl být v tom VueScan. Kdysi jsem na W7 64bit rozchodil stařičký skener UMAX Astra 4500 a fungoval (v té jejich origo aplikaci). Pak jsem zkoušel skenovat v tom VueScan a nic, ikdyž na Hamrickovejch stránkách byl tento skener v seznamu podporovaných zařízení. Skener jsem tedy zde věnoval jednomu členovi, tak snad mu dobře slouží.....
Brozicek

#11 Příspěvek od Brozicek »

rnbw píše:Tu je tiez nieco k tomuto problemu: https://weblogs.asp.net/jeffwids/canon- ... ain-source

Pre istotu odinstaluj ten VueScan.

Tak jsem odinstaloval ten VueScan. Stáhl jsem si a vyzkoušel aplikaci Skener místo Toolboxu. Aplikace Skener také nenajde skener jako ToolBox.

Pak jsem se soustředil na tvůj odkaz, kde řešení popisuje jistý "Jeff". V diskuzi jeho řešení pomohlo více uživatelům k odstranění problému.

Jeho popis a obrázky jsou asi nakopírovány z W7, protože u W10 a W11 nejsou v nakopírovaných oknech loga s těmi "dvěma kroužky". Také postupy jak se dostat k "Pokročilému nastavení .. " jsou u W10 a W11 odlišně než je popisováno v odkazu. Navíc mám ve W10 a W11 všechny popisy Česky, a musel jsem v různých názvech pro Češtinu a Angličtinu bojovat s odpovídajícím významem.

Nicméně jsem se prokousal až k nastavení "Path", kam se má doplnit výraz "C:\Windows\twain_32\CNQ4803". U W10 i W11 jsem našel výraz CQN4200, Tedy můj skener. To vzbuzovalo naději.

Očekával jsem, že u mého W10, kde skener funguje, najdu v Path ten výraz "C:\Windows\twain_32\CNQ4200". Bohužel tam nebyl, což mi bylo divné.

Přesto jsem do Path u W11 ten výraz "C:\Windows\twain_32\CNQ4200" podle popisu doplnil. Pak se naděje změnila ve zklamání. Nic se nezměnilo.

Tak po velkém boji s W7, W10 a W11 s Češtinou a Angličtinou jsem zase na začátku. Skener stále nefunguje. Měl bych to asi vzdát, ale nechci tu bitvu jen tak prohrát.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Tak si nainstaluj W7 do virtuálu, dej si k tomu usb2 řadič nebo patch pro XHCI USB3, protuneluj ho skrz a pojedeš...
masar

#13 Příspěvek od masar »

A zkoušel jsi instalovat ten driver v režimu kompatibility s W7?

p.s.
Ta chybová hláška nepochází od driveru (ScanGear CS), ale od CanoScan ToolBox-u. Takže bych ten CanoScan také spustil v módu kompatibility. A nebo naistalovat jiné scanovací utility.
Také jsem se dočetl, že některým pomohlo rozbalit/extrahovat ovladač z instalačního souboru SetupSG.exe a vyextrahovaný soubor CNQ4200.INF instalovat "ručně".
add: Program Vuescan pracuje ve Win11 i s mým scannerem (Epson XP-2150), zatímco CanoScan ho nevidí (asi animosita), takže bych ten Vuescan neodsuzoval.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 20 dub 2024, 17:46, celkem upraveno 1 x.
Brozicek

#14 Příspěvek od Brozicek »

masar píše:......Také jsem se dočetl, že některým pomohlo rozbalit/extrahovat ovladač z instalačního souboru SetupSG.exe a vyextrahovaný soubor CNQ4200.INF instalovat "ručně".

:D Promiň náčelníku, ale jazyku vašeho kmene nerozumím. :D Nejsem programátor a už vůbec ne systémový programátor. Jsem uživatel, který si již od DOSnn a W95 dosud sám postavil všechna svá PC, zprovoznil a používal.
Ptám se jak "extrahovat ovladač z instalačního souboru SetupSG.exe", abych se dostal k souboru CNQ4200.INF. Ten už ručně umím nainstalovat.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Hubert_79 »

Extrahovat exe soubor umí třeba TotalCommander. Označíš ten setup a pak Alt+F9, zadáš kam se to má rozbalit a je to. Tam pak najdi ten INF.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“