BV Audio
Moderátor: Moderátoři
BV Audio
(pomsta BVA).
Hodila by sa mi schéma - jeden koncový stupeň sa porúčal po skrate na cievke reproduktora.
Viem že je to pomerne "jednoduché" zapojenie a merania si môžem robiť porovnaním fungujúceho kanála, ale mechanická konštrukcia je priam navrhnutá proti takýmto úkonom ! Vadný kanál som musel natotálku rozhádzať, aby som sa aspoň ku koncákom a budičom dostal...je to hrôza !!
Tak že nepotrebujem rady od majstrov, ako na to - stačí mi šématko koncáku.
Srdečná vďaka.
EDIT - upraven odkaz o mezeru.
A kutilmile - nelituju tě
Ale nevadí. možno sa k nemu dopracujem. Zatiaľ meriam postupne polovodiče (už keď to mám rozkuchané).. a 15003 mám sľúbenú na zajtra.. uvidím, ako to dopadne
Ono to pôjde aj na dvoch pároch "rozchodiť" (sú tam 3 páry paralelne...), akurát to nežhaviť do plna...
Mj15003 Motorola mám ale vykuchané
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dávám sem to moje schéma, třeba bude trochu podobné.
- Přílohy
-
PA1000L_P.pdf- (212.27 KiB) Staženo 245 x
-
PA1000.pdf- (271.06 KiB) Staženo 280 x
Deather - ďakujem za ponuku. Jeden som zohnal, ale ako železná rezerva sa určite zíde. Napíšem SS.
jezevec - ešte raz veľká vďaka za schému - pomohla, aj keď nejaké odlišnosti tam sú, ale princíp zapojenia (až na prúdovovú kontrolu) je rovnaký..
K téme..
Podarilo sa mi spojiť s pánom BV, (na audiowebu) Schému už síce nemá..ale má cenné rady k tejto konštrukcii.. Tak že znova Jezevec - dík za info !!
Idem pokračovať v "reinkarnácii" zosiku !
Jeden prdnutý tranzistor ho predsa nemôže poslať na ZD.
Ale podľa konzultácie s "výrobcom" je to prepojenie GND signálovej so zdrojovou práve na doske koncového stupňa... čiže vstupná časť zložená z regulácie hlasitosti a autoregulácie max. vybudenia (+indikácie) a pred ňou prevodník symetrický vstup / nesym. výstup až po vstupné konektory je oddelená signálová zem od tej výkonovej....aj od šasi/skrine prístroja. Je to na zabránenie vzniku zemnej slučky a následného brumu .
Nemyslím si, že by detailné fotky priniesli niečo relevantné k tomuto problému - úplne si stačí predstaviť blokovú schému - princíp pospojovania...až treba, nakreslím.
To prepojenie na doske koncáku mi tam niekde chýba... či už cez nejaký odpor, alebo priamo... ale to nezistím, kým si k tomu zase nesadnem s meracími hrotmi v rukách...
Potreboval som len proste zistiť princíp zapojenia...
V tomto stave je v "podstate nepodstatné" kde bude GND sign a GND zdroja spojené, lebo je "rozpojené" na oboch koncoch reťazca...
Chcel by som Váš názor k použitej náhrade mosfetu v tomto zapojení.
Pracuje v "lineárnej" oblasti ako budič koncových tranzistorov.
Zapojenie budiča konc. T je principiálne zhodné s týmto na obrázku - ale je to slabšia a staršia verzia a použité "oldies" čo vtedy bolo...
Napájanie je ± 82-85V !!
V origo zapojení je/bol použitý mosfet KUN40 (20) a odpor 1,5 Ω
Od "stvoriteľa" BV som dostal info, že ho môžem priamo nahradiť novším mosfetom IRF640 - že vtedy iné neboli.
Mne sa to však nejako nezdá....
KUN40 (20) má RDSon = 3 Ω a pracuje do odporu 1,5 Ω
IRF640 (840 - som skúsil ako ďaľšiu náhradu- mal som doma) má RDSon = 1 Ω a pracuje do odporu 1 Ω - ako je v schéme.
Nezdá sa mi to hlavne kvôli tomu, že pri použití IRF je potom pracovné napätie pre
bázy konc. T "posunuté" viac ku kladnému potenciálu.
Stalo sa totiž to, že pri nejakej "špičke" odpálilo 1 pár (zrejme najslabších) konc. T a mám podozrenie že to bolo práve zvýšením/posunom napätia pri signále na prechode BE koncov.
Viem, že všetko sa dá podľa fyzikálnych zákonov dopočítať, ale pôvodná schéma zapojenia už neexistuje, tak vychádzam len z čiastkových info..
Nové KUN-y som zohnal.. idem premerať, čo ešte prdlo a skúsim to na nich..tak že náhrady nepotrebujem riešiť.
Za konštruktívne Vaše názory vopred ďakujem.