Oprava poškozeného kabelu CYKY ve zdivu
Moderátor: Moderátoři
Už při otevření krabičky mně zaujalo, jak je povrch gelu v obou půlkách krabičky mírně proláklý. No nic, tak namontuju svorkovnici na kabely, vložím do krabičky a zavřu. Podle manuálu má dojít k mírnému vytlačení hmoty (logicky bych chápal o objem svorkovnice a kabelů) ve stykových plochách krabice a tím k dokonalému (vodotěsnému) utěsnění.
Jenže k žádnému vytlačení gelu nedošlo a naopak, podle pláště kabelu za pomoci baterky bylo vidět holou mosaz ve svorce svorkovnice! Ten gel se jen lehce!! přitiskl po okrajích a tam kde kabely vstupovaly do krabice tak vůbec!
No tak jsem ten kousek kabelu s spojkou vystřihl (rezerva na kabelu byla velmi velká) a jel se zeptat do Ellasa, kde to kolega kupoval, co to má znamenat. Svítil jsem baterkou podle kabelu, ukazoval viditelnou holou svorku a povídal že to vůbec neizoluje proti vodě, protože toho gelu je málo a spojka bude v zemi kousek od místa kde teče voda z okapu. Pán mně ujišťoval, že je vše v pořádku a mám to normálně zakopat do země, že to je dobrý, že se nic nestane. Plus takový ty klasický kecy, že si ještě nikdo nestěžoval a podobně. Žádnou důvěru ve mně teda nevzbudil...
Tak jsem po návratu řekl kolegovi ať koupí tubu neutrálního silikonu, spojku zapojil ale dovnitř jsem natlačil pořádnou hroudu abych okolí svorkovnice vevnitř kompletně dokonale vyplnil, krabici silou zavřel, zapáskoval a konečně došlo k očekávanému - že se silikon protllačil ve spárách a kolem kabelů ven a kabely tak dokonale utěsnil. Pro jistotu jsem spojku v místech prostupu kabelů "obalil" celou do silikonu, je to už spoustu let bez poruchy.
Takže k podobným "modernám" jsem poněkud skeptický a tuto spojku rozhodně nedoporučuji.
I kolege který o elektřině ví jen že svítí a tluče, sám pochopil když jsem mu vysvětloval podle manuálu jak to má být a fungovat, že to je nějaký šmejd.