Vyroba rady Zilog Z80 konci

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kajsmentke

#2 Příspěvek od kajsmentke »

Obrázek

Prichadzate do styku s Z80 este v nejakom zariadeni v aktivnej prevadzke ? Predpokladam ze v priemysle sa este niekde najde. V beznej praxi ho davno nahradili 8051ky, alebo 8bit rady PIC.
Oosbne som este zazil dobu ked sa pouzival vo vypoctovej technike, teda jej koniec ked sa uz intenzivne prechadzalo na x86 architekturu
houmr

#3 Příspěvek od houmr »

Popravdě mne překvapuje, že se ještě vyráběl. Nepředpokládal jsem, že by se na něm ještě tomto tisícíletí stavěly nějaké aplikace.
pocitujlasku

#4 Příspěvek od pocitujlasku »

tak stavali sa retro zariadenia, ale skor ide o to, ze niektore systemy dodnes na nom funguju a obcas sa aj ten procesor sa pokazil.
Predpokladam, ze nejake armadne systemy, a riadenia stale bezia na takychto vykopavkach, lebo nikto nema odvahu do toho sahat a modernizovat.
No vidis, a tak si sa bal
eleferner

#5 Příspěvek od eleferner »

Samostatny Z80 uz opravdu moc k videni neni, dnes jsou vykonnejsi a cenove efektivnejsi alternativy. Ale jeho jadro se stale pouziva v bezpoctu ASICu, protoze po svete je spousta navrharu, kteri s nim umi pracovat "i ve spanku". Takze treba destovy snimac v aute nebo frekvencni menic v CNC muze interne bezet na Z80. Neprekvapilo by mne, kdyby se v techto aplikacich udrzel dalsich 48 let. Dnes si ho muzete implementovat i podomacku jako IP core v FPGA:

https://opencores.org/projects/a-z80
DukeNuke

#6 Příspěvek od DukeNuke »

Vzpomínám, jak jsem pro jeho ekvivalent (tuším U880D?) jezdil do NDR. Tehdy tu kolovaly zajímavé domácí konstrukce.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Taky mě docela překvapilo, že Němci se Švýcary dali dohromady stroj, který má kontrolér na CPU Motorola 68000 (od roku 2002 ji nahrazuje tablet s dotykovým displekem a běhá to pod 32 bit Linuxem) a přes optiku řídí jednu nebo dvě jednotky se Z80CPU. Stroje jsou mechanicky koncipované tak, aby s minimální údržbou produkovaly 30 - 40 let, jen ta elektronika byla stará už v době, kdy ji na ty stroje posadili a vyzkoušeli.
Nicméně těch 58 kousků Z80, o nichž vím, kde jsou, chodí a chodí a chodí, některé jsou tam od roku 1988.

A že nás některá Z80CPU vytrestala, to teda jo: asijské klony (například NEC) uměly jen tu garantovanou instrukční sadu. Ale originál Zilog uměl ještě hromadu neplánovaných (tzv. zakázaných) instrukcí navíc.
Ale, co snad ani sám soudruh čert nechtěl, nade všechny vynikal U880D z NDR, který uměl nejen to vše, co Zilog, ale rozeznával dalších tuším 32 instrukcí. Ale málokdo je využil, takový program by na originál Zilogu spustil něco jiného, a na Z80 od NEC by nechodil vůbec. A na kompatibilitu se muselo myslet už tehdy...
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

DukeNuke píše:Vzpomínám, jak jsem pro jeho ekvivalent (tuším U880D?) jezdil do NDR.
Tesla Eltos je měla v katalogu, ne?
I když nevím, jak to bylo reálně dostupné na krámě, já to (CPU, PIO, SIO…) fasoval ve skladu naší fabriky :D
DukeNuke

#9 Příspěvek od DukeNuke »

To asi měla, ale moc se sehnat nedaly. Jezdil jsem tam pro víc věcí, které zrovna nebyly, jako A277D, 273, 274, 290. A pro keramické filtry, ty tu nebyly vůbec. Taky jsem brával mikropájky, ty tu taky nebyly.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Já si všecky tenkrát nedostupný šváby jezdil fasovat za pytlík kafe do ZPA Čakovice. Kupodivu jsem vždy přivezl vše, co jsem si vymyslel. RVHP nebyl problém, pokud to bylo ze západu, tak se muselo s prezentem přitlačit. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
martinkopp

#11 Příspěvek od martinkopp »

Ve faktu, že jsi musel uplácet zkorumpovaného úředníka ve státní organizaci aby sis mohl koupit zboží jinde normálně dostupné ja osobně problém vidím, a to dost velký.
Burajko

#12 Příspěvek od Burajko »

eleferner píše:Samostatny Z80 uz opravdu moc k videni neni, dnes jsou vykonnejsi a cenove efektivnejsi alternativy. Ale jeho jadro se stale pouziva v bezpoctu ASICu, protoze po svete je spousta navrharu, kteri s nim umi pracovat "i ve spanku". Takze treba destovy snimac v aute nebo frekvencni menic v CNC muze interne bezet na Z80. hNeprekvapilo by mne, kdyby se v techto aplikacich udrzel dalsich 48 let. Dnes si o muzete implementovat i podomacku jako IP core v FPGA:

https://opencores.org/projects/a-z80

A ako by ratal FOC? Na tom menici?
Tam sa pouzival 16bit od zilogu,nie Z80
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
judeware

#13 Příspěvek od judeware »

Vyroba rady Zilog Z80 konci
Či spíše končí výroba těch s logem Zilog. Ale třeba se budou vyskytovat jiné, z asijské druhovýroby (pokud bude odbyt)... 8-) Resp. - umím si to představit.
Odpovědět

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“