Pokus o oživení starého HDD WD800BB 80Gb
Moderátor: Moderátoři
Pokus o oživení starého HDD WD800BB 80Gb
Disk se normálně rozeběhne a klapnou hlavičky. Windows ho vidí jako nenaformátovaný. Ale při pokusu o jakýkoliv zápis, nebo formát hodí hlášku IO ERROR.
Tušim, že v eeprom jsou kalibrační data a zaváděcí stopa. Ale původní elektroniku už nemam.
Přijde mi, že se elektronika nějak zamkla. Lze to nějak obejít?
Přehrát, nebo smazat eeprom. Nebo rovnou popelnice?
Podotýkám, že disk neni nijak důležitý, ani na něm nejsou důležitá data. Jde spíš čistě o pokus.
Obash flash sa da rekonstruovat pomocou dat zo servisnej casti disku. Za predpokladu, ze sa ju podari precitat.
Vyborny nastroj na tieto veci je program WD Marvel. Mozno keby si pustil selfscan na tom disku s vadnymi sektormi, tak bude OK.
- LojzaFernet
Tož si z toho disku vezmi magnety, co mrskají hlavičkou a z ploten si udělej stylové hodiny, zbytek bych neřešil.
Rozoberat disk je nezmysel pokym nie je potvrdena porucha vnutri. Ten (pred)zosilnovac vydrzi toho dost. U WD som ho videl vadny len raz (pri niekolkych stovkach diskov) po zhoreni dosky.
Původní disk je již nevratně zničen. Zbyla mi jen jeho elektronika a jiný disk, do kterého jsem dal PCB. Oba disky mají celé označení WD800BB - 00JHC0.
Když jsem zkoušel Software: Western digital Data LifeGuard Diagnostics, hodí chybu: Too many bad sectors.
Ve spravci úložiště windows hlasí, že disk je nejprve potřeba zinicializovat, což skončí právě chybou IO Error.
Na netu jsem našel soubor Firmware, ve kterém jsou 3 složky:
Data
Defects
Report
Ve složce data, je i složka ROM s BIN souborem má asi 130Kb, mohl by to být nějaký DUMP.
Os mam: Win10 pro x64
Edit: beru zpět, oběvila se tabulka plná otazníků, a potom opět stejná chyba a následně program naběhl. Problém je, že program vidí jen disky v PC, tento nevidí, asi proto, že je připojen přez USB ATA convertor. Takže jedině vyštrachat desku s ATA IDE konektorem.
zkousel si nekdy neco i pres WDackej seriak?
http://www.hddoracle.com/viewtopic.php?f=22&t=217
https://www.data-medics.com/forum/threa ... tions.962/
Jestli je nekde k tomu dostupnej cmd protokol/list ci naka polecena apka, aspon v AJ misto cinstine. A jesi to vubec prinasi neco navic proti moznostem WD Marvelu?
Obsah flash bol nespravny, ale checksumy sedeli.