Funkční ovládač W11 pro skener Canon CanoScan 4200F

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Brozicek píše:...Výsledkem bylo, že jsem dostal zprávu "Už jsou nainstalované nejlepší ovládače pro vaše zařízení"...
V tom případě nedojde k žádné změně, pokud původní ovladač/zařízení neodinstaluješ.
Ty postupy předpokládají obvykle "čistý" výchozí stav.
:wink:
Brozicek

#32 Příspěvek od Brozicek »

masar píše:......Ty postupy předpokládají obvykle "čistý" výchozí stav ......

Ze Správce zařízení jsem u CanoScan 4200F pravým tlačítkem zadal "Odinstalovat zařízení". CanoScan zmizel ze zobrazení ve Správci zařízení.
Pak jsem spustil ty tři soubory *.exe z popisu (DELSG.EXE, LAUNCH.EXE, SETUPSG.EXE).
CanosCan se opět zobrazil ve správci zařízení a ve Vlastnostech je "Toto zařízení pracuje správně". Skener však stále nepracuje.
Provedl jsem poslední operaci v pokusu "Aktualizovat ovládač". Opět stejná písnička, "Stávající ovládač je nejlepší".

Tudy cesta nevede. Myslím si, že W11 při spuštění skeneru "hledá ovládač za uchem, ale ovládač se nainstaloval pod břuchem" :D . Jenom jak to místo, kde ten ovládač je, když není v Path, najít a správně navést cestu do systému.
masar

#33 Příspěvek od masar »

Také je vhodné zkoušet jiné skenovací utility. Do Win11 je určena systémová aplikace "Skener", kterou lze doinstalovat z MS-Store.
edit: Až teď jsem si všiml, že Skener už máte nainstalován...
edit2: Ještě bych vyzkoušel postup odstraňování problému s detekcí skeneru tady.
judeware

#34 Příspěvek od judeware »

Brozicek píše:..."Stávající ovládač je nejlepší"...
Tohle píše M$blbec často. On totiž pojem odinstalovat zařízení je trochu dizgutabilní. Víceméně "to tam zůstane", ale formálně je to fuč (jako vystěhování bytu odstraněním jmenovky).
Hardware rozchozený až po instalaci (TV karty, zánovní grafiky, též USB tiskárny a skenery) se v takových WIN9x "instaloval" do WINDOWS\INF\OTHER (od Windows 2000/XP/7 do %windir%\SYSTEM32\DriverStore) a opakované pokusy o reinstal téžžž často neproběhly. Stačilo smazat příslušný soubor .INF, zařízení odebrat ve správci a po restartu to vypsalo hlášku o "vytváření aktualizované databáze ovladačů". Pak si systém řekl o médium (nebo cestu na HDD) a většinou to klaplo.
Takže by stálo za pokus jít do toho umístění v závorkách a přejmenovat na .IN_ soubor, který obsahuje řetězec s názvem zařízení CanoScan 4200F. Zkušený člk toho může vymazat víc, ale riskuje, že si přidělá práci, než aby problém vyřešil.
Brozicek

#35 Příspěvek od Brozicek »

Obě poslední rady od "masar a judeware" si nechám jen v záloze, už mne to oživování skeneru 4200F přestává bavit. Manželka už kolem mne chodí s rákoskou a asi ji brzy použije.
Je divné, že skener mi pracuje s mými W10 (32 bitů), když podle různých informací by s W10 také neměl pracovat. Já jsem si skener kupoval v roce 2005 (jako dárek k mým šedesátinám), a nainstaloval jsem ho v Setup z přiloženého CD. Od té doby jsem Windowsy postupně aktualizoval až po W10, jak to zdarma nabízel Microsoft. Nikdy jsem skener znovu neinstaloval a ve všech aktualizovaných systémech včetně W10 pracoval s původní instalací.

Našel jsem ten původní instalační CD. Podle očekávání se objevila hláška o problémech, viz obrázek, ale instalaci jsem dokončil - samozřejmě nefunguje.
V hlášce jsou odkazy jak problém vyřešit, moc nevěřím že to půjde. Zatím jsem nenašel žádnou zprávu od někoho, komu 4200F pod W11 běží.
https://www-minitool-com.translate.goog ... _tr_pto=sc

Na stránkách Podpora Canon v sekci ovládače nejsou ovládače pro můj skener od již W8. Poslední ovládač lze stáhnout pro W7. Pro skener CanoScan LiDE 300, který si asi koupím, jsou tam hned dva ovládače. (Ten skener lze koupit od 1700 Kč, ale např Mironet ho prodává za 4000 Kč - dobrá marže).
https://www.canon.cz/support/consumer/p ... ndows%2011
Přílohy
Instalace původní CD pro 4200F.jpg
Instalace původní CD pro 4200F.jpg
masar

#36 Příspěvek od masar »

Brozicek píše:...Je divné, že skener mi pracuje s mými W10 (32 bitů), když podle různých informací by s W10 také neměl pracovat...
Řekl bych, že míra vzájemné kompatibility 32-bitových systémů W7 a W10 je vyšší, než míra kompatibility 64-bitových W7 a W10.
Mezi W10-64-bit a W11 jsou spíše estetické rozdíly. Na W10-64-bit se 4200F sprovoznit podařilo výše zmíněnými postupy.
Těch skenerů 4200F už po světě rychle ubývá a W11 ještě není příliš rozšířen, takže těch, kteří se s problémem setkali, není mnoho a těch, kdo by problém pokořil, ještě méně.
Už proto, že cena nového skeneru není vysoká a ten starý se jistě dávno splatil.
judeware

#37 Příspěvek od judeware »

Už proto, že cena nového skeneru není vysoká a ten starý se jistě dávno splatil.
To bych tedy nesouhlasil :) (komu z lidí doma slouží skener k výdělku?), ale vem to nešť. Nemá cenu v tomto případě filozofovat a zmiňovat různá klikatá řešení. Zakladatel tématu se to ovšem dozví. 8-)
Naposledy upravil(a) judeware dne 22 dub 2024, 21:46, celkem upraveno 1 x.
masar

#38 Příspěvek od masar »

Tak jsem to samozřejmě nemyslel. Není nutno za vším vidět peníze.
Artaban001

#39 Příspěvek od Artaban001 »

Jdou z VueScanu exportovat ovladača pomocí pnputil a použít samostatně? - Můj starý skener Canon Canoscan N670U se v něm hlásí jako Canon Lide 20?
Kvicala_r

#40 Příspěvek od Kvicala_r »

Nevím, jestli Ti tohle pomůže - přes report, že Lide řada s W10/64 nefunguje mám CanoScan Lide70 we W10/64, funguje s Toolboxem (5.0) korektně. Ovladače snad CNQ2411. S vestavěným nástrojem scanneru Win to nejelo vůbec.
masar

#41 Příspěvek od masar »

>Artaban001: Možnost využití příkazové řádky s pnputil mě nenapadla. Docela to rozšiřuje pole působnosti pro další pokusničení. Drivery starších verzí Vuescanu (asi do v.3.2.90) lze nalézt přímo v rozzipovaném exe-souboru nebo po instalaci v adresáři C:/Vuescan.
Artaban001

#42 Příspěvek od Artaban001 »

Ve správci zařízení mám skener normálně nainstalovaný, podepsaný Hamrick ( původce Vuescanu) ale windowsácký Skenování s nim nefunguje - pouze ten Vuescan.
masar

#43 Příspěvek od masar »

Ještě pro doplnění - na této stránce jsou ke stažení k dispozici dva 64-bitové drivery pro 4200F. Jeden je verze 8.­620 a druhý 8.6.2.0a
Rozdíl mezi nimi jsem našel pouze jeden: 8.620 obsahuje navíc soubor Usbscan.sys, který ten druhý driver nemá. Ostatní soubory jsou shodné. Do jaké míry to může být fatální, nevím, za vyzkoušení to stojí.
pepik9

#44 Příspěvek od pepik9 »

Na stránkách podpory jsou i ovladače pro Linux. (A ten jde nainstalovat na stejný disk jako w11.)
rnbw

#45 Příspěvek od rnbw »

Nie su. Canon asi ziadny svoj skener v Linuxe nepodporuje.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“